Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy.murarze okleili mi okna pcv zwykłą taśmą.

Mały

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a u mnie zdolni Panowie coś robili na szlifierce na tarsie bardzo blisko okna i iskry lecące na szybe i plastic rozpusciły szkło i rame i teraz sa plamy z rdzawych kropeczek...

generalnie poczekam do ostatecznego rozliczenia i wtedy się policzymy:)

i czeka mnie włąśnie wstepne mycie okien plastikowych po tynkarskich zapedach Panów...

trzeba zakrecić sie za tym Cosmofenem..

MAŁY coś Ty miał za taśmę ??? Ja mam drewniane i też okleję taśmą malarską :) A jak coś zostanie z kleju to chyba zwykła woda z płynem starczy :) pozdr Ewa

Właśnie jak osły robili tynki(wczoraj znalazłem nastepny ich błąd :evil: -i musiałem wyrwac parapet...) to papierowa była za słaba .W związku z tym wzięli przezroczystą,szeroką zwykłą(chińską jakąś).No i mam kłopot.Część okien wymieniłem przed 2 tyg. ale część jeszcze jest be. Usuwanie jest możliwe wyłącznie paznokciem po 0,5cm2 :evil: .

Miałam przeboje z żółtą taśmą malarską, którą budowlańcy zakleili mi futrynę metalową w drzwiach wyjściowych. Po 4 miesiącach zaczęłam ją odklejać i tragedia, zostawał caly klej i zrywała się uszczelka. Nic nie dawał spirytus, a rozpuszczalnikow się bałam, żeby nie zniszczyć koloru. Na szczęście po poszukiwaniach jakiegoś specyfiku trafiłam na stacji benzynowej na preparat w piance do czyszczenia karoseri samochodu, który spokojnie usuwa trudne plamy np. po owadach, a nie niszczy lakieru. Niestety nie pamiętam nazwy, ale było to dość charakterystyczne żarówiastozielone opakowanie, produkcja chyba niemiecka, na wierzchu namalowany owad. Poszukam w domu, może jeszcze się gdzieś zapodzial. Bez problemu wyczyściłam nim futrynę ocalając nawet uszczelki.

• 1 year później...
A ja odklejałam taśmę za pomocą pary, skonstruowałam sobie urządzenie parowe. To naprawdę pomaga. Tylko zostaje ślad po kleju, usuwałam to rozcieńczalnikiem acetonowym. Niestety kiedy skończył mi sie ten rozcieńczalnik, kupiłam aceton techniczny i trochę zżółkły mi okna, nie wiem czy da się coś z tym zrobić? proszę o poradę

Do kleju to już mam ten afrykanerski wyrób ale mam problem jak zerwać taśmę.

Wiem na pewno ze kleje z tych roznych tasm rozpuszcza "TRI" (zaraz potem trzeba zmyc ciepla woda z mydlem) ale nie wiem co na to OKNA :) :D :lol:

ps. rozmiekcza rowniez tasme :o

Tri nie tylko taśmę rozmiękcza :lol: :lol: :lol: dawnymiczasy niektórzy niuchali i nawet niezłą fotę można po tym złąpać :wink:

z mojej praktyki - wanna akrylowa oklejona najtańszą żołtą tasmą , po tygodniu schodziło "toto" w kawałeczkach 1/2 mm2 ..... rozpacz .... w rozpaczy kupiłem w markecie preparat w żelu do usuwania starego silikonu - pomogło idealnie , polecam - ale na moją odpowiedzialnosc - tylko do wanien :) do innych powierzchni - na waszą :)