Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie odgromowe i główne budynku

Recommended Posts

Witam, właśnie wykonuje odwodnienie połaci dachu w gotowym budynku jednorodzinnym.

Przy okazji wykopu wokół domu postanowiłem wrzucić bednarke która ma służyć jako uziemienie przyszłej instalacji odgromowej.

Wpadłem na pomysł połączenia w/w bednarki z uziemieniem budynku (głównej instalacji elektrycznej)

Czy taki pomysł jest jak najbardziej bezpieczny, rozumiem że rezystancja i przynikalnośc będzie miała bardzo dobre właściwości, ale co jeśli w budynek trafi piorun i energia przeniese się na instalacje elektryczną?

Drugie pytanie czy wystarczy mi bednarka na trzech ścianach, nie będe wykonywał wykopu na czwartej i chce odczepy bednarki dodatkowo połączyć z prętami metrowymi i wbić je do ziemi. Głębokość bednarki to wysokość ław. (budynek podpiwniczony)

To wykonując uziom fundamentowy nie pomyślałeś o instalacji odgromowej?

Nie ma czegoś takiego jak oddzielny uziom Instalacji odgromowej i oddzielny uziom GSW.

Jest jeden uziom i żadnych zagrożeń z tego powodu nie ma.

Dom kupiłem w stanie surowym więc nie ja wykonywałem uziom. Zresztą to taki uziom około 1,5 metra bednarki i metrowa ruła przez którą przechodzą główne kable zasilające budynek. Więc podczas wykopu od razu mi się to nie podobało.

Według ciebie wystarczy mi bednarka na trzach ścianach około 28 metrów. Budynek ma 9x10 m