nocny_stroz 20.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam, Zamierzam samemu wykonać instalację C.O. z rur zgrzewanych PP. Mam piec 2-funkcyjny Termet miniterm Turbo. Piec w łazience, na razie tylko 3 pomieszczenia. Oto „odręczny” plan (na niebiesko ściany): Termet miniterm turb - Prosta istalacja na piecu 2-funkcyjnym Rury z pieca idą prosto w dół – do piwnicy i tam dopiero są zawory – od prawej: powrót i wyjście c.o. Termet miniterm turb - Prosta istalacja na piecu 2-funkcyjnym Nie chcę ruszać kafelków w łazience ani drewnianej kilkudziesięcioletniej podłogi w pozostałych pomieszczeniach dlatego chciałbym wyjść z piwnicy pod łazienką (tylko ona jest podpiwniczona) od razu pod skosem w ścianę w kuchni a później naokoło. Nie wiem czy dobrze myślę, że może to być instalacja jednorurowa. Nie mam też pewności czy do łączenia tych rur PP Stabil używać zwykłych złączek i czy rozgałęzienia dawać po prostu trójniki 90st. czy też jakieś łagodniejsze kąty się stosuje. Rury (rozumiem że 2szt.) chciałbym puścić naokoło mieszkania w ścianie tuż nad podłogą – nie mogę w necie znaleźć info jakimi złączkami się robi podejście do grzejników i czy lepiej kupić wtedy z dolnym dojściem czy może bocznym i jakieś kształtki. Moce grzejników określiłem zgodnie z tabelką zakładając - o ile sie nie myle - że dotyczą mnie temperatury 75/65: Termet miniterm turb - Prosta istalacja na piecu 2-funkcyjnym (budynek nieoieplony, na podłodze deski 3,5cm a pod spodem trochę gliny i grunt, pod łazienką piwnica nieocieplana, wysokość pomieszczeń 2.8m w przyszłości może sufit podwieszany (jest już w łazience), okna wymienione plastiki, połowa ścian to ściany zewnętrzne 45cm, nad wszystkimi pokojami poddasze w przyszłości użytkowe z c.o.) Wymyśliłem takie grzejniki: salon 24m2 - 600 (wys) x1400mm (długość) K22 Buderus 600 (wys) x1400mm (długość) K11 Buderus co daje 3600W czyli 150W/m2 Kuchnia: 600 (wys) x1400mm (długość) K22 Buderus Przedpokój: 400 (wys) x 800mm (długość) K22 Buderus W łazience jest już przygotowany łazienkowy. W salonie zamierzam też na zmianę z centralnym jechać kominkiem - na razie kozą - tylko rury c.o. musiałbym puścić pod dołem kanału - w ścanie za listwą: Termet miniterm turb - Prosta istalacja na piecu 2-funkcyjnym Jak będą zalane 2-3cm poniżej drzwiczek to nie powinno być chyba tam zbytnich temparatur... Prosiłbym więc o info: 1. czy nada się instalacja jednorurowa, może drugą rurę jakoś przygotować na przyszłość dla poddasza 2. dobrze dobrałem grzejniki? 3. rozumiem, że grzejniki z wyjściem bocznym żeby w ścianę a później ew. w dół do rury idącej przy samej podłodze w ścianie 4. czy kształtki PP jakieś łagodne kąty czy normalnie trójniki 90st. Niedaleko pieca jest rozgałęzienie na przedpokój i grzejnik łazienkowy - czy to mają być dwie pary trójników czy też najpierw przedpokój z grzejnikiem łazienkowym ze sobą spotkać a później dopiero do rur zmierzających bezpośrednio do/od pieca? Chyba słyszałem, że jak tak blisko pieca będzie zaraz powrót z łazienki i przedpokoju to się może wydawać, ze temperatura wyższa wody więc piec nie będzie tyle grzał - mimo że w pokoju już temperatura wody sporo niższa. Dlatego chyba warto ten sterownik zamontować (na kabel a nie zdalnie) do salonu. 5. Z zaworów mi wychodzi 25mm (3/4) czy takiej średnicy trzymać się cały czas. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocny_stroz 24.09.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 W obecnej sytuacji przy braku odpowiedzi chcąc sprawę wyjaśnić dla potomnych napiszę co ustaliłem: 1. nada się jednorurowa oczywiście, po wyjściu z piwnicy pod łazienką mogę przygotować rozejście na pion do poddasza2. źle dobrałem bo się bierze chyba te najniższe wartości mocy3. tak, wyjście boczne4. zamotałem w tym pytaniu - jeszcze nie wiem dokładnie jak to połączę i jak się sterownik montuje5.tak, dokoła domu w ścianie 25mm i tylko pionowe odnogi z trójników do grzejników 20mm. Kupiłem już rury Stabi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts