michal.bdg 20.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam,Pytanie ja w temacie, w najbliższym czasie wybieram piec na groszek, problemem jest wybór sterownika. Większość producentów za dopłata wkłada te lepsze bardziej rozbudowane modele (nazw niestety nie pamiętam, PUMA??) W całym domu 100 % podłogówka + 3 drabinki w łazience oraz CWU z cyrkulacją. Podłogówka jest raczej mało "sterowalna" więc raczej i tak nie będę korzystał z większości ustawień, no ale może się mylę?? zależy mi na tym abym mógł sterować godzinami pracy cyrkulacji tak aby nie chodziła 24h. Co proponujecie. Piec wybiorę najprawdopodobniej formy Tillgner z Pleszewa ze względu dobra opinię i bliskość ewentualnego serwisu.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.09.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam, Pytanie ja w temacie, w najbliższym czasie wybieram piec na groszek, problemem jest wybór sterownika. Większość producentów za dopłata wkłada te lepsze bardziej rozbudowane modele (nazw niestety nie pamiętam, PUMA??) W całym domu 100 % podłogówka + 3 drabinki w łazience oraz CWU z cyrkulacją. Podłogówka jest raczej mało "sterowalna" więc raczej i tak nie będę korzystał z większości ustawień, no ale może się mylę?? zależy mi na tym abym mógł sterować godzinami pracy cyrkulacji tak aby nie chodziła 24h. Co proponujecie. Piec wybiorę najprawdopodobniej formy Tillgner z Pleszewa ze względu dobra opinię i bliskość ewentualnego serwisu. -Michał To niech Tilgner ci doradzi... oni montują ecoala i bruliego a to dobre sterowniki poczytaj o nich...a i kotły też mają dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 A luknij waść na moją stronkę, sterowników tam bez liku, z opisami a i kotły pana Jerzego też tam znajdziesz choć jeszcze nie wstawiono za wiele z braku czasu.Chcesz wiedzieć więcej to pytaj.Nie wiem na czym ci zależy, chcesz grzebać to weź jakiś ster dwustanowy, nie chcesz grzebać to bierz coś automatycznego, chcesz z możliwością podglądu oraz dostępu przez internet to w kotłach p. Tilgnera są takie możliwe do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 W trakcie pisania zachciało mi się palić i Piotr mnie uprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.09.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Co kol karoka65 stronki nie ma czasu się uaktualnić.... a tu potencjalni klienci pukają do bram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.06.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam, Pytanie ja w temacie, w najbliższym czasie wybieram piec na groszek, problemem jest wybór sterownika. Większość producentów za dopłata wkłada te lepsze bardziej rozbudowane modele (nazw niestety nie pamiętam, PUMA??) W całym domu 100 % podłogówka + 3 drabinki w łazience oraz CWU z cyrkulacją. Podłogówka jest raczej mało "sterowalna" więc raczej i tak nie będę korzystał z większości ustawień, no ale może się mylę?? zależy mi na tym abym mógł sterować godzinami pracy cyrkulacji tak aby nie chodziła 24h. Co proponujecie. Piec wybiorę najprawdopodobniej formy Tillgner z Pleszewa ze względu dobra opinię i bliskość ewentualnego serwisu. -Michał Blisko masz także serwis Skam-P oraz Eko Retort - obie firmy z Pleszewa. Cyrkulację obsłużą SPPv2, Bruli - to bardzo dobre sterowniki, do tego możesz je podłączyć do internetu i mieć nadzór oraz sterowanie kotłem za pomocą komputera, tabletu, smartfona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 20.10.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Witam! Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego. Czeka mnie wymiana starego sterownika na nowy. Stary się coś psuje od dłuższego czasu.Chciałbym sterownik do pieca z podajnikiem tłokowym z możliwością sterowania dmuchawą (płynna regulacja), pompą CO, pompą CWU, podajnikiem tłokowym, zaworem czterodrogowym (to tak na przyszłość). Najlepiej z PID-em. Jest kilka sterowników które oglądałem w internecie ale nie wiem które są dobre, sprawdzone, warte uwagi. Proszę was o pomoc w wyborze. Zapomniałem dodać, pięć mam z Czańca - Spaw-Met, sterownik jakiś "ichni " ogólnie słaby, dmuchawa nie wiem jaka. Edytowane 20 Października 2016 przez mybox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.10.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 SPPv2, a jeśli nie masz zaworu sterowanego i sterownika do internetu nie będziesz podłączał to tańszy SPPv2L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 21.10.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 SPPv2, a jeśli nie masz zaworu sterowanego i sterownika do internetu nie będziesz podłączał to tańszy SPPv2L Dziękuję za zainteresowanie. Powiem szczerze, że sterowanie przez internet to dla mnie zbędny gadżet ale sterowanie zaworem może mi się kiedyś przydać. Czy ten sterownik SPPv2 jest w jakiś sposób lepszy od IRYDa z PID. Łatwiejszy w obsłudze, wymaga mniej interwencji,... ? Pytam o IRYDa, bo tak ostatnio o nim czytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 21.10.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dziękuję za zainteresowanie. Powiem szczerze, że sterowanie przez internet to dla mnie zbędny gadżet To może inaczej. SPPv2 posiada możliwość korekcji ustawień przez internet, ale dużo pożyteczniejsze są statystyki spalania. Pozwalają one skorzystać z pomocy cwanych użytkowników, w temacie ustawiania i optymalizacji pracy kotła i komfortu w domu. Zajrzyj do linka - ta sytuacja od postu #66 - pod koniec robi się trochę zabawnie, ale zwróć uwagę, jak wiele może odczytać z wykresów i że pomoc jest naprawdę wymierna. http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=555.60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 21.10.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Z tego co wyczytałem to za te wykresy trzeba płacić. Nie znalazłem też informacji czy ten sterownik nadaje się do tłokowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 21.10.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Z tego co wyczytałem to za te wykresy trzeba płacić. Nie znalazłem też informacji czy ten sterownik nadaje się do tłokowca. Tak, jest abonament roczny - to ok 40zł - warto, kontakt w przypadku problemów, nawet tych banalnych, bezproblemowy i natychmiastowy. Do tłoków jest wersja wcześniejsza czyli SPP v1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 21.10.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Jak najbardziej SPP , Ja bym się nie wahał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 21.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Taki link znalazłem... to chyba raczej odpada ? http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=576.0 Poza tym nigdzie go nie mogę w necie znaleźć. Tego SPP v1. Edytowane 21 Października 2016 przez mybox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 21.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Taki link znalazłem... to chyba raczej odpada ? http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=576.0 Poza tym nigdzie go nie mogę w necie znaleźć. Tego SPP v1. Zasięgnij informacji u źródła, to będziesz wiedział dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 21.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Czy ten sterownik SPPv2 jest w jakiś sposób lepszy od IRYDa z PID. Łatwiejszy w obsłudze, wymaga mniej interwencji,... ? Pytam o IRYDa, bo tak ostatnio o nim czytałem... Ponawiam pytanie, pomijając sterowanie przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 21.10.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Myślałem także o sterowniku Elektro-Miz Cobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 ani SPPv2 ani też SPPv2L nie są sterownikami do tłoka ja polecam w tym wypadku Iryda PID, swego czasu sporo siedzieliśmy z producentem tego urządzenia i dumaliśmy nad algorytmem takim, aby zminimalizować problem wygaszania paleniska tłokowego. Największy kłopot jest między przejściami ze stanów grzania do podtrzymania oraz powrót z podtrzymania do grzania.Iryd ma algorytm obliczający % wykorzystania mocy w trybie grzania i koryguje pierwsze podsunięcie paliwa w podtrzymaniu, jeżeli jest to konieczne, przy powrocie do trybu grzania z przedmuchu także brane pod uwagę jest wykorzystanie wypalania paliwa w podtrzymaniu i sterownik na tej podstawie szybciej lub wolniej doda paliwa Obrazowoze starego sterownika spisujesz pauzę podawania i wbijasz do iryda dla 100%mocy1%mocy to mnożysz pauzę ze 100% x 10 podtrzymanie robisz dla tłoka np.co 10minutczas przedmuchu tłoka 20-25sekundkrotność podawania dajesz 4 10minut x krotność 4 daje dosunięcie dawki tłoka co 40minut i tutaj koryguje to za pierwszym razem algorytm przejścianp. miałes pauze podawania w trybie grzania na 4minuty i do podtrzymania wszedłes jak minęło 3minuty i 45sekund (czyli za 15sekund powinna dojść dawka), wówczas algorytm wylicza,że w podtrzymaniu może braknąć węgla i pierwsze podanie zrobi na pierwszym przedmuchu zmieniając na ten jeden raz krotność na 1, dopiero kolejne, jakby kocioł tłokowy długo stał nastapi po 40minutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 22.10.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Też bardziej skłaniam się ku temu sterownikowi. Nie wiem czy dam radę.... a może raczej ile mi zejdzie z ustawieniem tego Iryda ale to będę się tym przejmował jak już go kupię. Mam jeszcze kilka pytań :1. Gdzie najlepiej przez internet kupić Iryd-a? Chodzi mi o sprawdzony sklep z najnowszym softem. 2. IRYDa są różne wersje czy tylko sprzedawcy różnie je nazywają? Spotkałem nazwy iryd pid, iryd rtz, iryd rtz FL, itp... 3. Brać z czujnikiem spalin czy to zbędny dodatek? 4. Mam zawór czterodrogowy Afriso. Żeby go podłączyć do Iryd-a to czego potrzebuje? Siłownik sam wystarczy czy potrzebny jest jeszcze sterownik do niego? 5. Czujnik kontraktonowy jaki, bo też są różne jakieś walcowe, rolkowe... żeby działał z iryd-em. Dziękuję za pomoc. Jarecki79 mam do Ciebie jeszcze takie pytanie. Mam w piecu bardzo dużo sadzy aż z komina lecą czarne płatki. Niedopalony ekogroszek, jakieś takie spieki, dużo popiołu, myślisz że może się to poprawić po zmianie sterownika? Obecny sterownik to jakaś masakra sterowanie dmuchawą praktycznie żadne, tylko takie skoki i może ze 4 biegi. Po osiągnięciu zadanej temperatury grzeje dalej i nie jest to nawet zbliżone do histerezy.... Ogólnie porażka. Edytowane 22 Października 2016 przez mybox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Pełna nazwa to IRYD PID Fuzzy Logic te oznaczenie RTZ (Retorta, Zawór) wersja MZ (miałówka - zasypowy, zawór) brak napisu PID czy PID Fuzzy Logic to wersja bez PID-a czujnik spalin do tłoka, mocno do rozważenia, bo dana konstrukcja tłoka może mieć spaliny pod 350 po nowej dawce Iryd obsługuje siłownik zaworu, więc jak posiadasz siłownik z napędem, to podłączasz go po diryda Czujnik kontraktonowy możesz wykorzystać swój, który teraz masz przy tłoku, jedynie końcówkę w sklepie elektrycznym musisz kupić- takie gniazdo "chinch" i do niego kabelki i tyle Standardowo do Iryda jest wałek z magnesikiem pod motoreduktory Norda, jak pamiętam pasuje tez na Ewmary i taka czarna puszka z kabelkiem - wkleję Ci foto, więcej zdjęć z przykładowym montażem na przekładni norda mogę posłać na maila sadza- urok tłoka, mniej czy więcej, ale nie zlikwidujesz, a brać możesz choćby u mnie w sklepie - link masz na moim profilu aktualnie mam w srebrnej obudowie i zrobiona dla mnie krótsza obudowa, czasami na danych kotłach był kłopot z podłączeniem gniazd, bo króciec zasilania przeszkadzał. Aktualny świeży soft ze spalaniem, do tłoka musisz zważyć ile Twój podaje na porcje paliwa Edytowane 22 Października 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts