Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do pieca wybrać??

michal.bdg

Recommended Posts

Co do czujnika spalin, czy wysoka temperatura go uszkodzi? Jeśli nie to najwyżej można coś po przestawiać w ustawieniach.

Co do zaworu to posiadam jedynie sam zawór czterodrogowy i steruje nim manualnie pokrętłem. Czyli wystarczy jak dokupię sam siłownik? Taki Afriso (bo taki mam zawór) to wydatek rzędu około 350zł - warto?

Czujnika kontraktonowego nie mam żadnego. Obecnie sterownik steruje podajnikiem czasowo w pełnych sekundach (głupie rozwiązanie no ale taki sterownik). Muszę kupić i zamontować jaki nowy, dobry, taki ze zdjęcia?

A z tą sadzą to mnie zmartwiłeś. Daj chociaż promyk nadzieii, że będzie lepiej!

Czeka mnie wymiana starego sterownika na nowy. Stary się coś psuje od dłuższego czasu.

Chciałbym sterownik do pieca z podajnikiem tłokowym z możliwością sterowania dmuchawą (płynna regulacja), pompą CO, pompą CWU, podajnikiem tłokowym, zaworem czterodrogowym (to tak na przyszłość). Najlepiej z PID-em.

Jest kilka sterowników które oglądałem w internecie ale nie wiem które są dobre, sprawdzone, warte uwagi.

Proszę was o pomoc w wyborze.

Zapomniałem dodać, pięć mam z Czańca - Spaw-Met, sterownik jakiś "ichni " ogólnie słaby, dmuchawa nie wiem jaka.

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

• 1 year później...
  • 1 month później...

Witam, proszę o radę, posiadam kocioł Dacon FB 20 z podajnikiem ślimakowym na sterowniku wrt7. Instalator, który robił instalację w domu połączył pompy i sterownik oraz euroster w tak skomplikowany sposób(2007), ze trudno mi to opisać(może później jakieś fotografię przygotuję).

Chciałbym teraz zrobić to dobrze, mam pompę co, cwu, podłogówkę, a także cyrkulacyjną pompę, euroster w pomieszczeniu. Pytanie moje jest takie, jaki sterownik do takiego wyposażenia tak aby funkcjonowało to płynnie i dobrze.

Co sądzicie o Argos Pid?, a może co innego.

Pozdrawiam