Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot Vat po zakończeniu budowy?

PliP

Recommended Posts

Oficjalnie budynek mieszkalny mam oddany do użytku.

Kończę właśnie rozliczanie Vatu i zastanawiam się co dalej...

Mam zamiar a nawet będę kupował jeszcze sporo materiałów budowlanych do pomieszczeń, które nie są wykończone.

Będzie kupowany cement, kafelki, kleje, tapety, panele podłogowe itd.

W jaki sposób można to rozliczyć??

Tak więc zabrałem się sam za poszukiwania i wczytałem coś takiego:

"...ulga remontowa została zlikwidowana od 2006 r., co oznacza, że nie można odliczać wydatków remontowych poniesionych po 31 grudnia 2005 r. W sytuacji, gdy podatnik w 2005 roku nie wykorzystał pełnego limitu odliczenia mógł to zrobić nawet w 2011 roku. Zgodnie z art. 27 a ust.1 pkt. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, podatek dochodowy zmniejsza się na zasadach określonych w ustawie, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na mieszkanie, remont lub modernizację budynku lub lokalu zajmowanego przez niego. Lokal jest zajmowany na podstawie tytułu prawnego oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej, utworzonej na podstawie odrębnych przepisów.

Podstawowym warunkiem umożliwiającym dokonanie odliczenia z tytułu remontu lub modernizacji budynku lub lokalu mieszkalnego jest nie tylko dokonanie wydatku na określony cel, ale także posiadanie w chwili dokonywania tego wydatku tytułu prawnego do budynku lub lokalu mieszkalnego, którego ten wydatek dotyczy.

W ramach przewidziano następujące rzeczy, które można odliczyć wydatki na remont a także wydatki modernizacyjne, a więc takie, które podnoszą standard domu lub mieszkania lub też zwiększają ich funkcjonalność."