sikoku78 21.09.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witam wszystkich pięknie. Moi mili - po wybudowaniu małego domku w centrum miasta, przyszła kolej na wykonanie tarasu... Zdjęty humus, tłuczeń, potrzaskane cementowe dachówki z rozebranej wcześniej stodoły, zagęszczone... Szalunki, w środek kraty stalowe i 5 m3 betonu. I właśnie... Czy bez obaw będę mógł zadaszyć tą betonową płytę kotwiąc się belkami do budynku? (chciałem złapać się do murłat) Wybrane pod podbudowę ok 50cm - będzie go podnosić zimą? Pewnie tak... Powierzchnia tarasu 8 x 3,6Nie przewidziałem opcji zadaszenia wcześniej i teraz mam wątpliwości... Za jakiekolwiek porady - z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 02.10.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jeśli płyta nie jest powiązana zbrojeniem z budynkiem (a nie sądzę żeby była, to zresztą byłby spory błąd) - to łączenie konstrukcji zadaszenia z budynkiem jest bardzo niewskazane ze względu na niejednakowe osiadanie obu części (płyty tarasu i domu). Zdecydowanie lepiej ustawić zadaszenie jako oddzielną konstrukcję (np. na drewnianych słupkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts