nydar 22.09.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Nie cytuj stron producentów.Cytuj opracowania naukowe lub przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 23.09.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Po co? Zacytowałem słowa kierownika budowy (myślę, że jednego z lepszych w okolicy) i potwierdziłem jeszcze u innego, a i tak okazało się, że jestem panikarz siejący wiatr, a do tego pewnie uprawiam krypto marketing jakichś swoich produktów. Szkoda czasu, budujcie jak chcecie. Ja kupuję lakier do impregnacji OSB bo na zrzucanie dachu nie mam ani czasu ani ochoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.09.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Jeśli możesz to spytaj o podstawę prawną takiej wykładni. I nie mieszaj płyt g-k z pokryciem dachowym, bo na nieużytkowych poddaszach nikt raczej płyt gipsowych nie stosuje. W dziale ze szkieletami news o osb zrobiłby spore zamieszanie.W ogóle domy z bala to chyba majątek muszą kosztować, ze względu na cenę tych podanych przez ciebie środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.09.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) A tak konkretnie to ile nowych domów się spaliło? Jak nie ma zakazu stosowania to można stosować bez problemu. Zwracam uwagę, że ma obowiązku zabezpieczania więźby. Nie ma też obowiązku montażu instalacji odgromowej. No i z tym lakiem to niezła ściema. Pozdrawiam. Edytowane 23 Września 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.09.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) W mojej okolicy była nowa, wielka knajpa w formie chaty krytej strzechą (taką nowoczesną - zabezpieczonej ogniowo, tak jak mówią przepisy). Jak się paliła, to strażacy nawet nie próbowali jej gasić, tylko zabezpieczali budynki obok. y:o Edytowane 24 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 24.09.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Trochę praktyki. Miałam okazję palić kawałki OSB, które mam na dachu jako "deskowanie" oraz równocześnie kawałki (odpady) mojej więźby (impregnowanej!). To i to się paliło. OSB nawet lekko słabiej i wolniej - bardziej się smoliło niż paliło żywym ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 24.09.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jestem po rozmowie z kierownikiem. Problem wziął się właśnie ze spalonych tzw "kanadyjczyków" - tak jak pisałem wcześniej, PZU nie wypłaciło odszkodowania ponieważ materiały nie spełniały standardu NRO - nierozprzestrzeniające ognia. Wynika to z przepisów ogólnych prawa budowlanego gdzie jest to zapisane. Nie miałem czasu dopytywać o konkretny paragraf. Ktoś tu napisał, że skoro tyle kanadyjczyków jest budowanych to pewnie to co piszę jest bzdurą. A ja myślę, że to tłumaczenie trochę jak ktoś przyłapany na przejściu poza przejściem dla pieszych wskazuje na innych również przechodzących w ten sposób, ale nie ukaranych jako wytłumaczenie, że tak wolno. Nie będę pisał jak to robią te firmy, ale myślę, że nie trudno się domyślić... Gorzej chyba z tymi, którzy budują taki dom drewniany sami i nie mają odpowiedniego certyfikatu bo zwyczajnie nie było ich stać na zakup palety płyt OSB z certyfikatem B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 24.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 hal proponuję Ci zaopatrzyć się deski podłogowe z certyfikatem ogniowym to też dotyczy się mebli no i oczywiście zasłony, obrusy, kapy ,ubrania i pościele też powinny mieć certyfikat. Ubezpieczyciel wszystko zrobi by nie wypłacić odszkodowania więc lepiej chuchać na zimno A na poważnie , przeczytać umowę z firmą ubezpieczeniową jeśli są bzdurne zapisy to poszukać innej rozsądniejszej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts