TVTV 21.09.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Witam.Mieszkam w dwupokojowym mieszkaniu, 55m2 (budownictwo - wczesne lata 60-te, cegła, ostatnie, trzecie piętro, wysokość pomieszczenia ok. 260 cm, elewacje ocieplone, dach póki co nie, nowe okna) Ogrzewam je starymi, kilkudziesięcioletnimi piecami akumulacyjnymi (podpiętymi pod "siłę", grzeją na tanim prądzie II taryfy - kilka godzin w nocy, kilka za dnia, trójfazowe/3 spirale - znaczy są 3 poziomy grzania). Piece te były robione wtedy przez jakiegoś tam "elektryka Henia", w metalową obudowę włożone cegły szamotowe, wypełnienie piaskiem. Mam dwa piece - jeden w gościnnym, drugi w sypialni. Oczywiście działają, grzeją, jednak jestem świadom, że technologia (również grzewcza) poszła do przodu i obecne piece są jak sądzę zdecydowanie bardziej ekonomiczne niż moje, półwieczne.W związku z tym zastanawiam się nad wymianą tychże. O ile dobrze się orientuję nowe piece powinny mieć po 4 kW każdy. Jak sądzę dynamiczne - z nawiewem (o ile wiem, jest tu możliwość ustawiania temperatury, czy tak?). Ceny z tego co sprawdzałem wahają się od 2 do powiedzmy 3-4 tysięcy za sztukę. Przyznam szczerze, że nie chciałbym wydać więcej niż +/- 5500 za oba wraz z montażem. Tu pojawia się pewna wątpliwość. Czy moje wcześniejsze założenie jest poprawne? Czy nowymi piecami rzeczywiście taniej ogrzeję mieszkanie? Nie wiem jaką moc mają piece obecne (czy istnieje możliwość sprawdzenia mocy urządzenia nie posiadając danych na papierze?).Wiem ile płacę za prąd w okresie zimowym, nie wiem oczywiście ile zapłacę z piecami nowymi. Mam więc za mało danych, aby dokonać jakichś tam obliczeń. Bo jeśli rachunki mają mi zmaleć o powiedzmy 5%-10% to gra chyba nie warta świeczki. Jeśli będą dużo niższe - można się nad zakupem zastanowić. Reasumując - jak to może wyglądać ze wspomnianą ekonomią? Jakich rachunków mogę się spodziewać przy nowych piecach (doprowadzając temperaturę pomieszczeń w zimie do akceptowalnego poziomu)? W końcu - jakie piece mogłyby być polecane?I czy nie umknęło mi jeszcze coś w tym temacie, co powinienem uwzględnić? Dziękuję z góry za rady i sugestie. p.s. zastanawiałem się też nad jednym piecykiem typu kominkowego (taką "kozą"), lecz ten pomysł już raczej powoli upada - kwestia większej pracochłonności przy użytkowaniu, kwestia wątpliwego ogrzania wszystkich pomieszczeń. Edytowane 21 Września 2012 przez TVTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Rzeczywiście będzie taniej, dlatego że takie piece z dynamicznym rozładowaniem lepiej dysponują zakumulowanym ciepłem - wg zaprogramowania, w moim przypadku oszczędności były spore, ponad 30%. Obecnie warto poszukać ofert na używane piece, jest ich sporo sprowadzonych z zachodu, są sporo tańsze niż w/w. Dodatkowa oszczędność jest z ustawienia pod oknami takich pieców, wtedy jest zupełnie inny obieg powietrza niż przy zwykle sporo oddalonych od okien piecach kaflowych. Jednak przy takim mieszkaniu, jeśli byłaby możliwość zainstalowałbym tani klimatyzator z funkcją grzania, najlepiej inwerter - taka inwestycja szybko się zwróci - polecam. Z mocą pieców akumulacyjnych bym nie przesadzał, dałbym max po 2x3kW, lub lepiej pod każde okno odpowiednio mniejsze. Montaż??? To się tylko wtyka do gniazdka i programuje. Edytowane 21 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 21.09.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Nie wiem jaką moc mają piece obecne (czy istnieje możliwość sprawdzenia mocy urządzenia nie posiadając danych na papierze?). Tak. Można to zrobić w bardzo prosty sposób. Sprawdź ile energii elektrycznej (w kWh) wg licznika zużyją piece w ciągu godziny. Spraw, żeby w tym czasie pracowały tylko one (tzn. tylko one pobierały prąd). Jeżeli pomiar będzie trwał godzinę, to licznik energii elektrycznej pokaże Ci wprost pobieraną moc w myśl wzoru x kWh / 1h = x kW. Oczywiście pomiar może trwać dowolny czas, tylko trzeba to potem przeliczyć. Im dłużej, tym dokładniejszy będzie wynik. Pozdrawiam Edytowane 21 Września 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TVTV 21.09.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 kbab: Mówisz o takim, nazwijmy to, standardowym klimatyzatorze, jakie spotyka się w biurach czy hotelach? Nie zastanawiałem się nad tym jakoś... Co do podłączenia: "Montaż??? To się tylko wtyka do gniazdka i programuje" - nie wiem, czy pisałeś odnośnie pieca, czy klimatyzatora. Jeśli pieca - to nie zupełnie takie hop siup. Pod siłę trza to podpiąć. oczywiście nie jest to zapewne skomplikowane, tym bardziej, że już takie piece (te stare) stoją, no ale elektryk musi się zjawić. Co do mocy - powtórzyłem to co przeczytałem w kilku miejscach, mianowicie 4kilo na 25m2. Ale moc to oczywiście już kwestia ostatnia przy wyborze pieca. Piszesz o 30% oszczędnościach - to już coś, choć wiadomo, u jednego tak to wygląda, u innego ciut inaczej. Ale pierwsza informacja jest na ten temat, to ważne. A ów temat - jak pisałem - jest dla mnie najistotniejszy, bo obawiam się, że tylko na takich cudzych porównaniach mogę bazować w kontekście wydania ładnych kilku tysięcy złotych. Wojtek: słusznie, powyłączać wszystko i włączyć JEDEN piec na MAKSIMUM na jednostkę czasu, np godzinę. Chyba tak zrobię, jakbym miał problem z tym skąd inąd prostym wzorem dam znać . ____________________________ ____________________________ Oczywiście na tym etapie prosiłbym jeszcze - kto żyw niech pisze ile mu ubyło na rachunkach przy takiej zamianie pieców. I jak tu dalej będzie tak piknie jak w przypadku przedmówcy, to potem poproszę o polecenie konkretnych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts