gahan 21.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Problem nie mój, ale moich młodych znajomych.Kupili działkę, załatwiają papiery do budowy.. Wzdłuż dłuższego boku działki stoi płot sąsiada. Działka krótszym bokiem sąsiaduje z kolejną działką - zamieszkaną, ale nie ogrodzoną. Pozostałe "boki" działki wolne os sąsiedztwa - pole.Kiedy okazało się,że wspomniani znajomi kupili działkę od razu zgłosił się sąsiad od płotu z informacją,że chce zmieniać płot i czy się dołożą do kosztów. Niedługo potem pojawił się sąsiad od działki nieogrodzonej z informacją,że chce budować płot i liczy na udział w pokryciu kosztów za płot rozgraniczający obie działki.Znajomi zdawają sobie sprawę,że prędzej czy później będą musieli swoją działkę ogrodzić, ale na razie ich priorytetem jest budowa domu, a później robienie ogrodzenia. Tym bardziej,że finanse, którymi dysponują póki co są ograniczone i chcą je przeznaczyć głównie na dom. Nie chcą zatargów z sąsiadami i nie bardzo wiedzą, jak się dogadać w tej kwestii.Co byście zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 21.09.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja bym postawił sprawę tak:"słuchaj sąsiad, fajny z ciebie gość, oczywiście że dołożę się do ogrodzenia, no i wiadomo, buduj w granicy. Dogadajmy się co do płotu, jak ma wyglądać i ile to może kosztować. Jednak w tej chwili priorytetem dla mnie jest budowa domu, a w dalszej kolejności ogrodzenie., Umówmy się, że ustalimy szczegóły budowy płota, tu go wybudujesz z własnych środków, a w przeciągu 5 lat, jak już będziemy wiedzieli jak stoimy z finansami oddamy ci połowę kosztów. " Mój sąsiad też chciał budować, w zasadzie jak byliśmy na etapie stanów surowych. Przedstawiłem mu sprawę w ten sposób, i na razie wziął na wstrzymanie. Na wiosnę będziemy finalizować budowy, i każdy wie jakimi środkami potencjalnie dysponuje, więc wrócimy do rozmów o płocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 21.09.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Widzę podobnie się zachowuje większość sąsiadów. U mnie jak tylko zaczęto kopać ławy od razu sąsiad zaczął pobąkiwać o ogrodzeniu. ja postawiłem sprawę tak, że obecnie kasy na ogrodzenie nie mam bo mam ważniejsze wydatki. Jak chce budować już teraz i mu się spieszy to może w granicy i zawsze pozwolę wejść na swoją stronę i będę też dbał o swoją stronę płotu, ale chcę aby uzgodnił ze mną wcześniej jak płot będzie wyglądał. Możemy budować wspólnie, ale dopiero za jakieś 2-3 lata, a teraz ew. mogę odgrodzić się czasowo siatką leśną (bo i tak miałem tym grodzić całość na czas budowy). Przystał na ogrodzenie tymczasowe i oboje jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.09.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Najpierw niech zapytają sąsiadów o wizję tego płotu.Może się okazać że sąsiedzi obstają przy ogrodzeniu które nie jest neutralne i będą chcieli go "podpasować"pod resztę swoich ogrodzeń-oczywiście każdy pod swoje.Płoty mogą okazać się drogie i znajomi będą mieli z każdej strony co innego,co na pewno nie doda działce urody.A może się okazać że sąsiedzi chcą zwykłą neutralną siatkę pcv,która nie jest dużym wydatkiem i minimalnie wpłynie na budżet przeznaczony na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 21.09.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dzięki za odzew:)sąsiedzi chyba nie planują jakichś pięknych płotów, bo to są tyły ich działek; ale też młodym doradzałam rozmowę w taki sposób - że nie odżegnują się od kosztów,ale dołożą się później, po zakończeniu budowy.Swoją drogą - jednak mam mieszane uczucia, wiem,że ci co nie mieli w ogóle płotu, nie mieli go od wielu lat, ani z przodu, ani z tyłu, ładnie obsadzony teren i żyli. Teraz jak tylko dostali powiadomienie,że znalazł się nowy sąsiad od razu zaczęła się rozmowa o płocie. Wiem,że w końcu zawsze przychodzi czas na stawianie ogrodzenia i może oni akurat teraz mieli takie plany, ale jakoś to trochę dziwnie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.09.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dlaczego dziwnie?Raczej normalne że chcą dzielić koszty i jeżeli ogrodzenie nie było im aż tak bardzo potrzebne,że czekali na chętnego współfinansującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts