Janson 21.09.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witam, otrzymałem pozytywną decyzję z gminy o przeniesienie z poprzedniego właściciela działki na mnie warunków zabudowy. Ale dostałem tylko decyzje - pismo. Gmina nie przesłała mi zaaktualizowanych o moje dane osobowe warunków. Może ktoś się orientuje czy gmina przesyła WZ? Czy może stare WZ wraz z decyzją gminy stanowi wystarczający pakiet do pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 30.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Skoro dostałeś decyzje o przeniesieniu decyzji powinno być wszystko OK. Profilaktycznie proponuję wykonać telefon do starostwa powiatowego i tam zasięgnąć informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janson 04.10.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 tak dla pokoleń odpowiedź na moje pytanie:) decyzja o przeniesieniu warunków zabudowy jest ważna wraz z poprzednimi warunkami. nie trzeba otrzymać nowe WZ (jako dokument). Ale trzeba jeszcze po otrzymaniu decyzji o przeniesieniu WZ po 14 dniach udac sie do gminy po pieczatke "decyzja ostateczna" bo w ciagu tych 14 dni od decyzji strony moga sie odwolac jeszcze do decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 11.06.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witammam problem w mojej gminie z przeniesieniem praw do warunków zabudowy. Gmina wydała decyzję odmowną, powołując się na ustawę o ochronie gruntów rolnych (klasa ziemi III). Decyzja o warunkach została wydana w 2012r przed wejściem w życie ustawy o ochronie gruntów (art. 7). Gmina twierdzi, ze taką interpretację przepisów wydaje ich biuro prawne, w porozumieniu z Ministerstwem. orientowałem się w innych gminach w województwie, dzwoniłem do ministerstwa - dziwią się że ktoś tak może interpretować. Wydana decyzja jest prawomocna, nowy właściciel przejmuje w całości bez zmian warunki zabudowy, ale gmina swoje - nie i koniec. Z tego co wiem, to prawo nie działa wstecz i nie można moim zdaniem unieważnić (wydając decyzję odmowną) decyzji. Ponadto, zgodnie z ustawą o zagosp.przestrz. gmina nie jest strona w tym postępowaniu, a jedynie wydaje decyzję o przeniesieniu praw (ustawa nie przewiduje, ze gmina może zrobić inaczej). Może są jakieś inne przepisy, które to regulują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 21.08.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak dla zainteresowanych - uzyskałem interpretację z ministerstwa odnośnie przepisania warunków zabudowy, więc sprawa wyjaśniona i załatwiona pozytywnie. Czasem upór w walce z urzędnikiem pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts