Quaritto 21.09.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Witam, chciałbym ocieplić i otynkować drewniany dom z bali ale jestem zielony w tych sprawach. aktualnie dom jest ocieplony wełną i przykryty jakimiś cienkimi płytami drewnianymi. Ja chciałbym ocieplić i otynkować ten dom, nie wchodzą tu w gre żadne sidingi, blachy, płyty... Czy jest możliwość otynkowania takiego domu? wiem, że nie moża stosować styropianu, więc bedzie wełna, i tu sie pojawia ten problem, jak i czy da sie takie cos otynkować? Edytowane 21 Września 2012 przez Quaritto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 21.09.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 hm.... pomijam fakt tynkowania domu z drewna...ale czemu nie mozma zastosować styropianu? jakieś szczególne powody? Grenpeace sie czepia?czy jacyś inni?Cieplisz, skoro musisz. dom tak samo jak szkieleciaka i tak samo go tynkujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 21.09.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 no fajnie by tak było, alee z tego co wygrzebałem z neta to nie powinno się stosować styropianu ponieważ zatrzymuje on wilgoć a drewno powinno oddychać(?) dlatego wskazana jest wełna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 21.09.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 wiesz, na dom z litego drewna wskazany jest tylko dobry preperat impregnujacy a nie tymk. Ale mniejsza z tym. Jesli nadal sie upierasz przy otynkowaniu, czyli zrobieniu elewacji klasycznej, to zostaja Ci twarda plyta aku z firmy Isover Fasoterm NF . Albo ktoras z propozycji producentow płyt twardych z welny mineralnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 21.09.2012 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) noo nieźle, nawet niewiedziałem, że jest takie coś, przeszukałem google i allegro i to tzw wełna fasadowa.. jeśli Zbyszek jesteś w temacie to może wiesz jaką grubość wystarczy zastosować? czy po zastosowniu tej płyty etapy tynkowania są takie jak przy steropianie? Edytowane 21 Września 2012 przez Quaritto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 23.09.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 grubość docieplenia zależy od Ciebie i od tego jaką masz w tej chwili izolacyjność przegrody. Doczytaj kapkę o polskich normach w tym zakresie i koncepcjach energooszczędną eksploatację. Tynkowanie przebiega mniej więcej tak, jak w styropianie, ale musisz zachować czujność przy wyborze rodzaju tynku - jedynie słuszny tynk dla Ciebie będzie ten, który będzie pozwalał wilgoci wyłazić ze ściany czyli. np mineralny lub silikonowy tudzież silikatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 23.09.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Kiedyś tynkowano domy drewniane bezpośrednio tynkiem na drewnie. Jak ? Otóż przybijano małe kawałki drewna, na których kładziono tynk. Była jeszcze inna metoda, przybijano setki gwoździ do ściany drewnianej, przywiązywano do nich druciki z maty trzcinowej. Czy taki tynk dobrze się trzymał ? Chyba nie jeśli działała na niego wilgoć. Zbijałem tynk wewnątrz starego domu drewnianego. Była w nim dość gruba warstwa tynku i dość mocno się trzymał na macie trzcinowej gdyż tynk nie był zalewany, poza jedną scianą, nad którą dach był rozdarty na pół i przez wiele lat działała tam woda. Drewno na tej scianie jest spróchniałe, a tynk można było z łatwością odbić jednym silnym uderzeniem. Wydaje mi się ze najważniejsze to aby tynk nie był zalewany, a wilgoć z wnętrza mogła swobodnie wędrować na zewnątrz. Kiedyś kładziono także na deszczółkach przybitych do ściany glinę przemieszaną z drobną słomą, w glinę wkładano kawałki cegieł, dość nieregularne i poszarpane były te kawałki, żeby położony na tym tynk dobrze się trzymał. Taka warstwa była bardzo gruba. Oczywiście nie sądzę żeby gruba warstwa tynku dawała jakieś drastyczne wzrosty w ociepleniu takiego domu. Raczej gruba warstwa wełny mineralnej odpowiednio położona może ocieplić dom.. Nie wiem jakie tynki powinno się stosować, ale na pewno takie które nie doprowadza do gnicia drewna i nie odpadną ze względu na wilgoć..Niech specjaliści się wypowiedzą jaki będzie najlepszy.. Edytowane 23 Września 2012 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 23.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 NIE MA tynku do drewna:) wszystkie te metody to sposób na elewacje ale nie związaną z drewnem. Quaritto, jak grube masz te sciany zewnetrzne i z czego one? rodzaj wykonania mnie interesuje, jak to jest poskladane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 23.09.2012 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 z tego co już wyczytałem i to chyba na tej stronce.. "Wykończenie elewacji stanowi tynk cienkowarstwowy o dużej paroprzepuszczalności, silikatowy bądź mineralny." Wgl znalazłem ten artykuł:http://muratordom.pl/budowa/domy-drewniane/domy-drewniane-ocieplenie-domu-tylko-welna-mineralna,109_5313.html?cat=109 ale już po założeniu tematu. W kazdym bądż razie zamierzam odbudować, odrestaurować, odnowić czy jak kolwiek by to nazwał stary drewniany dom z bali, Bedę mial jeszcze mnustwo pytań odnośnie tego bo na wiosne chce zacząc i jeśli duzo dowiem sie z tej stronki (a zadalem rowniez pytanie - bez odpowiedzi na innym forum) to pofatyguje się i zrobie zdjecia przed, po, opis moich prac i wgl.. - dla potomnosci:D. Teraz bede szukał jaki impregnat przed tynkowaniem i jak nie znajde nic ciekawego bądz bede mial wątpliwosci to tez bedzie nowy temat (chyba ze juz jest oczywiscie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 23.09.2012 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) NIE MA tynku do drewna:) wszystkie te metody to sposób na elewacje ale nie związaną z drewnem. Quaritto, jak grube masz te sciany zewnetrzne i z czego one? rodzaj wykonania mnie interesuje, jak to jest poskladane? bardzo dobre pytanie;p bo sam nie wiem kupilem domek z zamiarem odnowienia go (ale z tynkiem) i w środku jest otynkowane wiec nie wiem jak jest, a z zewnątrz tak jak mowilem jest wełna i na to płyty.. cos jak osb ale ze 3mm grubosci. Oczywiscie nie kupilem go w ciemno bo sprawdzalem w kilku wyrywkowych miejscach jak wyglada drewno pod spodem i jest zdrowe, suche, bez grzyba i wilgoci wiec mam nadzieje ze wszystko jest ok. Dopiero przygotowuje sie do tego wszystkiego i chce nabrać wiedzy na ten temat, dlatego go założylem;) Edytowane 23 Września 2012 przez Quaritto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 23.09.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 zerwij w jednym miejsci elewacje i od srodka wykonczenie i zobacz, co to jest za drewni. Zrob nawiert, sprawdz stam drewna i grubosc sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 23.09.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Zrywanie tynku, czy sprawdzanie na oko nie dadzą Ci w stu procentach pewności, że Twój dom z bala jest w dobrym stanie. Takie coś to tylko rezystografem oporowym.Nawiercanie w jakimś jednym punkcie daje tylko wiedzę o stanie drewna w tym punkcie.. Belka może być z zewnątrz bardzo ładnie zachowana a w środku spróchniała.. Czy w tym domu czuć specyficzny zapach ? Proszę o zdjęcia, chętnie obejrzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 23.09.2012 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 a ja wiem czy ma taki zapach.. nie śmierdzi wilgocia ani grzybem.. tylko tak jak w drewnianym domu na wsi:pmam zdjęcia ale na nich nic nie widać jeśli chodzi o bale deski, czy cos znaczącego, ale jesli chcesz wysle na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quaritto 23.09.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 13.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Być może chodzi tutaj o kwestie ekologiczne ... niektóre materiały są naprawdę złe dla środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tercjuszek 15.10.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ja też chętnie zobaczę zdjęcie, ciekawy jestem stanu swoich ścian z bali - swego czasu górale z podhala postawili mi małą chatę, niby czymś tam to bejcowali, ale nie miałem czasu dopilnować i mam złe przeczucia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 20.10.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 a co myślicie o tynkowanie takiego domu ekologicznymi materiałami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach49 27.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Robiłem remont kapitalny drewnianego domu. Po zbiciu wewnętrznego tynku i zweryfikowaniu drewna, z którego był wykonany, wycięto drewno zmurszałe i w to miejsce wstawiono zdrowe. Wewnątrz zostały wykonane tynki suche (płyty gipsowe na listwach drewnianych) plus styropian chyba "3". Zewnętrzne ściany zostały zakonserwowane "sprawdzonym środkiem" tj. mieszanką oleju opałowego z zużytym olejem. Po wyschnięciu ściany budynku zostały wyłożone "sidingiem," na listwach drewnianych, dodatkowo również docieplano styropianem. Arkusze elewacji posiadają otwory wentylacyjne, więc ściany "oddychają". Dodaję, że zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz nie czuć zgnilizną itp.. zapachami. Elewacja tego typu ma i ten plus, że po zabrudzenia można ją zmyć. Uważam, że dom wykończony w ten sposób też jest estetyczny. Wielu właścicieli murowanych wili też stosuje taką elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 02.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 "Wielu właścicieli murowanych wili też stosuje taką elewację."no to faktycznie argument za tym że dom drewniany obłożyć sidingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 19.02.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 zastosuj welne mineralna isofas (0.37) w plytach w rozmiarze jak styropianowe. Kolkuje sie wkretami zacigasz normalnym klejem i do tego tynk np sylikonowy. Za welna nietyle przemawia jej rzekoma proprzepuszczalnosc co niepalnosc. Moge dac namiary na uczciwa cenowo hurtownie. np welna twarda 255 zl za metr szescienny o grubosci 10 cm. No pod warunkiem ze nie mieszkasz bardzo daleko od Siedlec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts