subfosylny 26.02.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) stach49 "Zewnętrzne ściany zostały zakonserwowane "sprawdzonym środkiem" tj. mieszanką oleju opałowego z zużytym olejem." Równie dobrze można zastosować wodę deszczową. Olej opałowy i olej silnikowy nie mają własności biobójczych. No chyba , że owady ze śmiechu poumierają. Mariano733 "a co myślicie o tynkowanie takiego domu ekologicznymi materiałami ?" W Skansenach jest wiele przykładów domów tynkowanych gliną lub zaprawą wapienną. Wytrzymują dziesiątki lat i nie działają źle na konstrukcję zrębu. Należy pamiętać, że nawet najnowocześniejszy tynk nie wytrzyma zaniedbania budynku. Cieknące rynny czy dziurawy dach to najczęstsza przyczyna zniszczenia więźby, zrębu czy tynków. m4rsh4ll " Zrywanie tynku, czy sprawdzanie na oko nie dadzą Ci w stu procentach pewności, że Twój dom z bala jest w dobrym stanie. Takie coś to tylko rezystografem oporowym. " Dokładnie tak. Często elementy mają zupełnie dobry stan na zewnątrz a w środku ... Edytowane 26 Lutego 2013 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnSka 20.09.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2021 zastosuj welne mineralna isofas (0.37) w plytach w rozmiarze jak styropianowe. Kolkuje sie wkretami zacigasz normalnym klejem i do tego tynk np sylikonowy. Za welna nietyle przemawia jej rzekoma proprzepuszczalnosc co niepalnosc. Moge dac namiary na uczciwa cenowo hurtownie. np welna twarda 255 zl za metr szescienny o grubosci 10 cm. No pod warunkiem ze nie mieszkasz bardzo daleko od Siedlec. Witaj! Odnalazłam Twój stary wpis na Muratorze odnośnie elewacji mokrej na dom drewniany (chyba z 2013 roku;)). Też jestem z Siedlce i mam ten sam dylemat co Ty kilka lat temu, dlatego mam prośbę o kontakt. Gdybyś mógł napisać jak Ci ten domek wyszedł lub dodać jakieś zdjęcia. Podam mój adres [email protected]. Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.11.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 zastosuj wełne Frontrock Super lub Frontrock Plus mocowaną do bala na łączniki mechaniczne . Następnie siatka klej i tynk . Jeżeli bal jest nierówny to możesz zastosowac OSB w celu wyrównania powierzchni Wiecej odnajdziesz na stronie 17 pod ponizszym linkiem https://p-cdn.rockwool.com/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/broszury-i-ulotki/katalogi/zeszyt-1-sciany-zewnetrzne-dwuwarstwowe.pdf?f=20210903123513 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts