Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadproża strunobetonowe

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Strunobeton to specyficzny rodzaj zbrojenia, mający na celu podniesienie nośności konstrukcji. Stosuje się go w budownictwie inżynieryjnym (mosty, estakady czy też hale). Nie słyszałem by ktoś stosował do w mieszkaniówce jednorodzinnej.

No to niewiele słyszałeś. Nadproża strunobetonowe są na rynku od jakiegoś czasu . Ich stosowanie ma sens w sytuacje, kiedy nie można zastosować zwykłych nadproży prefabrykowanych np L19

• 3 months później...
Pracuje 3 lata u naszych sasiadow zza Odry,nie spotkalem sie z innym rodzajem nadprozy(mowa o belkach ktorych dl nie przekracza okolo 2 mb,najczesciej uzywany wymiar to 140 cm,idealny do wymurowania nadproza nad otworem drzwiowym lub okiennym],murowanie przebiega sprawnie i szybko,polecam!!!

• 3 weeks później...

PANIE TYLKO STRUNOBETON !!! (oczywiscie jeślli jest wstanie prznieść obciążenie) - np. POZ BRUK - MUROTHERM

- przedewszystkim tańsze niż L19 !!!

- nie trzeb wstawiać uzupełniać cegłą i zalewać betonem jak to ma miejsce przy L19

- NIŻSZA CENA !

- nie trzeba również nadmurowywać cegłą pełną jak to ma w przypadku napdroży LEIER-a !!!

SAME ZALETY !

• 3 months później...
Witam, Ja osobiście handluję strunobetonem, niezdecydowanych miałem wielu, ale wystarczy pokazać im tabele obciążeń i uświadomić że kładziesz i jedziesz dalej z budową bez zazbrajania zalewania itp. Kto raz używał zostaje przy tym materiale, jak wyżej pisano, wpadł kiedyś do mnie Niemiec po belki i mówił że ekipa z Polski chciała mu coś zalewać, zazbrajać, i się za głowe złapał że u nas ktoś jeszcze L-ki używa bo on od 10 lat u siebie w Landach nie widział :D

• 6 months później...