Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop - ekofiber czy wełna

ac_harold_dom

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Jestem przed wyborem ocieplenia stropu - dom parterowy, poddasze nieużytkowe (strych).

Strop: terriva 25cm + 3cm beton.

Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami

1. 25 cm ekofibru

2. 25 cm wełny Rockwool MegaRock lub TopRock

Moje pytanie jest następujące. Czy w przypadku zastosowania wełny kamiennej izolacja będzie paroprzepuszczalna? Czy przy takim rozwiązaniu nalezy stosować folie paroprzepuszczalne pod wełnę? i czy pomiędzy stropem a wełną nie będzie zalegała woda, która będzie miała niekorzystny wpływ na parametry wełny??

Chodzi mi o to aby dom był jak najbardziej paroprzepuszczalny... aby nie gromadziła się wilgoć pod sufitem co w konsekwencji przyczynia się do powstawania grzybów i pleśni...

Zarówno wełna kamienna jak i celuloza są materiałmi dyfuzyjnie otwartymi.Przewaga celulozy jest taka że potrafi "oddać" wilgoć ,po czym ma te same parametry.Opóźniacz pary jest jednak tak samo potrzebny przy jednym i drugim materiale izolacyjnym.To właśnie folia zapewni małą ilość wilgoci pod sufitem i odpowiednią w pomieszczeniach mieszkalnych(czytaj nie za sucho).Większość producentów celulozy zaleca paroizolację,jej brak powoduje między innymi zawilgocenie elementów konstrukcyjnych dachu.Ale jest to materiał wart polecenia z kilku innych powodów,ma dużą pojemność cieplną(wełna nie),nie lubią go gryzonie(w wełnie siedzą)zapewnia ciągłość izolacji(w przypadku wełny zależy to od ekipy,"a ekipa to już nie zależy od nikogo:-)")impregnuje drewno ale przyspiesza korozję metali(sole boru),celuloza jest bardzie "eko"do jej wytworzenia zużywa się znacznie mniej energi. Wełna kamienna jest za to niepalna a celuloza"tylko"samogasnąca.

Moje obawy są następujące: czy wilgoć, która przedostanie się przez strop zatrzyma się na wełnie?? A może taka wełna potrafi wyciągnąć tą wilgoć i oddać (tak jak celuloza). Dodatkowo poddaszie nie będzie ocieplone - jedynie murłata, dachówka cementowa.

Rozumiem także że kładąc wełnę nie mogę użyć folii??