Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość parteru ?? SONDA

Recommended Posts

• 2 weeks później...

2,7 m na gotowo dla mnie to jest minimum. Mam na piętrze mniej i cierpię. Widziałam również dom gdzie przy powierzchni salonu ok. 40m2 było 2,6m i sufit "kładł się" na głowę. No, klaustrofobia po prostu! Ale ludzie są różni i mają różne potrzeby- jeden lubi przestrzeń, inny ciasno i przytulnie.

Pooglądaj domy znajomych i popytaj ich jaką mają wysokość pomieszczeń- wtedy będziesz wiedział co Ci się podoba.

również dom gdzie przy powierzchni salonu ok. 40m2 było 2,6m i sufit "kładł się" na głowę.

U mnie jest włąśnei jadalnia i salon jako jedno pomieszczenie i ma ok 45m2 i bałam się takiego efektu, więc zapadła decyzja, że podwyższamy wysokosc parteru o jeden pustak. Teraz parter ma ok 2,85 i specjalnie nie widać tej wysokosci. Na pewno jest przestronnie. Być może gdybym miała standardowe 2,6 to też by mi się sufit kładł na głowe.

Przy takim podnoszeniu stropu trzeba pamietać, że także schody sie rozjeżdżają i być może trzeba będzie dodac jeden schodek, a to oznacza, że musi być na niego miejsce. U mnie własnie 1 schodek doszedł ale specjalnie nam to nie zaburzyło komunikacji

u nas na dole jest aktualnie blisko 3 metry, z tym ze to na razie surowizna, na to przyjdzie styropian, posadzka i wykonczenie, zostanie mysle ze jakies 275-280cm co przy powierzchni salonojadalniokuchniokorytarza na poziomie niespelna 66 m2 powinno dac zadowalajace przyjemne odczucie przestrzeni :)