pki001 22.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Mam dylemat jak w temacie- producenci okien dosc rzadko omawiani na tutejszym forum. Przedstawiciele obu firm wydaja sie profesjonalni, ten sam rodzaj drewna, Slowinscy profil 88cm, okucia Roto, Ortis profil 92cm, okucia GU, szyba U=0.5. Co wybrac ? Jakies opinie uzytkownikow ? Wsrod potencjalnie trudnych okien to 2 HS-y o wys 2.46m i szerokosci 3.60 i 2.70m (dzielone na pol). Reszta raczej standard. Mocowanie w licu muru na kolkach i pianie (nie robie w warstwie styropianiu na kotwach ani innych wynalazkow - ewentualnie dam tasmy EPDM, ale tez jeszcze sie nie zdecydowalem). Polowa okien (parter) - P4, reszta P2. Okucia WK2 parter, WK1 pietro. Argumenty za Slowinscy:1. Nizsza cena2. Gwarancja 5 lat (Ortis - 3)3. Okucia Roto, w ktore mozna zamontowac czujnik polozenia klamki MVS (akurat taki chcę). Argumenty za Ortis:1. Serwis na miejscu a nie 200km ode mnie2. Wykonawca, ktory mi polecil Ortis, od lat zna ich realizacje na swoich budynkach i ręczy "głową". W obu przypadkach mam uzgodnione ceny, umowy i terminy. Moge zamawiac, musze wybrac. Co kto slyszal i moze sie wypowiedziec ? Z gory dzieki. Pki Edytowane 22 Września 2012 przez pki001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.09.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Pewnie nie uzyskasz odpowiedzi, bo to nie są frmy z wielkościowej czołóki krajowej, więc statystycznie trudniej o użytkowników. Druga sprawa, tu też - jak wszędzie - dominuje plastik. Ale by nie było tak zupełnie cicho: odważę się powiedzieć, że Słowińscy naśladują Urzędowskiego (ponad 10 lat temu jeden z ich dilerów chwalił się mi "już kupili okno Urzędowskiego, rozebrali i będą takie samo robić"). Ortis może dla odmiany naśladuje Sokółkę (ta grubość 92mm) - bo na ich stronie nie ma praktycznie nic o oknie! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts