Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do 3 razy sztuka.... komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I pomyśleć ze zaczynalysmy budowę w tym samym czasie....Ty pedzisz jak szalona i wszystko wskazuje na to ze faktycznie wprowadzicie sie w lipcu a ja...A ja w lipcu to będę dopiero zastanawiała czy lepsze jest ogrzewanie podłogowe czytradycyjne.Ech... Ja biedulka.A tak serio zakładam tu prawie codziennie i za każdym razem jestem pełna podziwu .

:jawdrop:

Karolcia dzięki za odp co do tynków - a możesz mnie oświecić jak Inwestorka nr ONE:lol2:

czy na te tynki gipsowe przed malowaniem daje się gładź?

czy one mają tendencję do pękania? Nie sa jakoś specjalnie delikatne?

u nas są cementowo-gipsowe + gładź i popękało w niektórych miejscach.

Madziu :)

W zaleznosci od tego jak są zrobione tynki gipsowe i czego się oczekuje w efekcie finalnym czasami daje się dodatkowo gładź na tynk.

Ja w poprzednim domu miałam zrobione tynki gipsowe świetnie... :yes: przed malowaniem ekipa malarska przetarła w kilka godzin cały dom.... wiec nie było to jaieś mega tarcie, biorąc pod uwagę powierzchnię ;) i an to poszły już tylko farby :yes: a ściany miałam praktycznie jak karteczka papieru :yes:

Jezeli chodzi o twardosc tynków, to tynki gipsowe są bardziej miękkie niz twarde cementowo- wapienne :yes:

Ale zeby uzyskać efekt mega gładkiej powierzchni na tynki cementowo -wapienne ludzie kładą gładź gipsową i znowu wychodzi niemal na to samo ;)

Jeżeli chodzi o pękanie... to jest to pewnie strikte zwiazane z osiadaniem domu... ja w poprzednim domu miałam jedynie pękniecie w jednym miejscu jeżeli chodzi o ściany.... było natomiast kilka na sufitach wykonanych z płyty karton -gips ;)

Teraz tynki są zrobione rewelacyjnie :yes::D

Sprawdzaliśmy i jest super :) Na 100% nie bedziemy na nich robić żadnej gładzi, ewentualnie mikro przetarcie maszyna jeżeli ekipa od malowania stwierdzi,ze jest taka potrzeba.

Widziałam natomist u znajomych tynki gipsowe, które były tak zrobione ,ze wymagały gładzi zdecydowanie ;) wiec głównie chodzi tu jednak o ekipę która je wykonuje.

Pozdrawiam cieplutko :bye:

Oluś dzięki kochana :hug:

Ja też się ciesze,ze wszytko idzie zgodnie z planem ;) :yes:

Mam nadzije,ze wakacje spedzę juz w nowym domku ... jutro wylewki :cool:

Pozdrawiam :bye:

cześć fajna kobieto :)

No lipiec MUSI SIĘ UDAĆ :lol2:

Kochana jezeli to przyspieszy prace to głosuję za ogrzewaniem podłogowym ;) :yes: :lol2:

Poza tym nie wiem czy to tak dobrze, dla mojego męża jak sie szybko wprowadzimy, bo przecież zaraz zacznę się nudzić ;) :lol2:

Buziaki :****

yummyyummy Julka 24 stycznia skończyła 2 latka :)

Ale tez od września idzie do przedszkola... kurcze ciekawe jak to będzie :rolleyes:

Jeżeli chodzi o spanie to Julka max 20.30 no od wielkiego dzwonu po zmianie czasu ;) zdarza się o 21.00 już śpi :yes:

A jak miała roczek padała awsze przed 19.00 :eek::cool: miało to swoje plusy.... uwielbiam te wolne wieczory po całym dniu ;)

Madzialena, no jakiś grillik musi się odbyć :yes:

Ja nadal podtrzymuję mój szaleńczy plan :cool: przeprowadzka w lipcu :D

WIęc sama rozumiesz musze pędzić bo się nie wyrobię :lol2:

Ehhh Venusko kochana, a powtarzaj się , powtarzaj, tak miło pocztać :D ;) :lol2:

Kochana wykończeniówka rusza po weekendzie majowym :popcorn:

No a oczywiście największa kulminacja będzie w czerwcu... wtedy nie będe wiedziała jak się nazywam, jaki dzień tygodnia... rzeczywistosc zawładnie też snami i w głowie będzie tylko WYKOŃCZENIÓWKA... WYKOŃCZENIÓWKA..... JEDEN WIELKI TRANS :lol2:

Ale co tam nie bede udawać, nie mogę się doczekać, bo UWIELBIAM TO :D

Buziaki :hug:

Karolina, już nie raz to czytałaś i słyszałać, ale IDZIESZ JAK BURZA :) W domku już tak domowo ;) :) Zaglądam codziennie i codziennie coś nowego, tylko pozazdrościć (tak pozytywnie oczywiście :)

Czy możesz zdradzić zalety i wady ocieplania pianą? Będę zobowiązana :)

Pozdrawiam serdecznie :)

przeczytałam z zapartym tchem cały dziennik - mnie się wydaje niemożliwe budowanie w takim tempie ale to pewnie już wiele razy słyszałaś :)

chciałam zapytać o fotel - czy jak przyjdzie i będziesz z niego zadowolona (w sensie że wygodnie się siedzi) czy mogłabyś napisać gdzie kupiłaś?

z góry bardzo dziękuję za pomoc:)

pozdrawiam

anakris wielkie :hug:

Madzia ciesze się,ze jako tako wytłumaczyłam :p

ZUZIA niom :yes: dzisiaj ruszają wylewki :D

Bardzo się ciesze :) Oczywiscie foteczki będą a jak ;) nie bedzi eto porywajacy wnętrzarko widok :lol2: ale jaki ważny etap ;)

Buziaki :****

mal26 wskakuj kochana w samochód i przyjeżdzaj do Lublina u nas wiosna :D

Wprawdzie nie ugoszczę Cię kawką na tarasie, bo go jeszcze nie ma :lol2: ale poradzimy sobie jakoś ;)

Ja też wypatruje tego maja..... to będą dwa mieisące gonitwy.... od budowy do zamieszkania :eek::D

ivi :)

Niestety bilardowni nie bedzie :no:.... miejsca brak... na dole musze mieć gabinet :yes: poza tym i tak było by to za małe pomieszczenie na bilardownię.... moze w kolejnym domku kieeeedyś :cool:

Justynko dla mnie ocieplanie pianą nie ma wad :no:

A same zalety!

Cenowo..... kilka procent drożej niz wełna... ale dajac np: 30cm piany masz taki współczynnik przenikania ciepła jak byś zastosowała 45-50cm wełny!

Nie ma mostków termicznych :no: piana wnika w każdą minimalna pzrestrzeń,

Niec się nei zsówa....

Mozna robic ja przed tynkami bez obawy takiej jak w przypadku wełny,ze wilgoć z tyków wniknie w wełnę i będzie spierz...a izolacja ;)

Docipelneie dachu o powierzchni ponad 300 m2 to dla dobrego speca jedne dzień pracy... a z wełna traw to o wieeele dłużej....

takie ś amoje obserwacje i ja nigdy ni ezamienie juz piany na wełnę :no:

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :). Jeszcze jakbyś w WOLNEJ chwilce zdradziła mi różnice pomiędzy otwarto- a zamkniętokomórkową oraz producenta piany, której użyłaś, to będę wdzięczna.

Jeszcze priwka wyślę z pytankiem ;).

A wylewki to już dziś?? Przyznam, ze czytam, ale często w przelocie :bash: