Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wzmocnić fundament?

muerte82

Recommended Posts

Witam serdecznie. W przyszłym roku zamierzam powiększyć swój stary domek. Planuję wykorzystać poddasze czyli podniesienie ścianek kolankowych, zmiana dachu, wymiana stropów. Na wszystko mam już pozwolenia, projekt się rysuje ale mam nie lada dylemat z fundamentami. Dom jest z 1899r stoi na kamieniach i jest w zadziwiająco świetnym stanie. Na ścianach (czerwona cegła) tak wewnątrz jak i na zewnątrz nie ma najmniejszego pęknięcia ale zastanawiam się nad tym czy powinienem w jakiś sposób je wzmocnić. Aby poddasze było lżejsze zdecydowałem się na drewniany strop i blacho dachówkę (rada projektanta i kierownika budowy). Doradzałem się wielu "fachowców" i zdania są podzielone - wzmacniać czy nie a ja najzwyczajniej chcę uniknąć zbędnych kosztów. Dlatego postanowiłem zasięgnąć Waszej opinii i liczę na burzę mózgów :)

Witaj,

Czy Twój domek nie jest wpisany do rejestru zabytków? Podbijanie fundamentów to bardzo droga inwestycja. Do tego jeszcze dochodzi technologia w jakiej wykonano stary fundament. Myślę, że projektant robiąc rzetelną inwentaryzację budynku uwzględnił rodzaj fundamentu i dodatkowych obciążeń jakie będzie musiał wytrzymać. Na podbijanie fundamentów musisz wystąpić o kolejne PNB.