Maciek81 22.09.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Witam, pytanie laika, szukałem na forum ale nic takiego nie mogłem znaleźć: Czy w domu z poddaszem użytkowym grzejniki na obu kondygnacjach mogą pracować na 1 rozdzielaczu czy prawidłowo powinno być tak że grzejniki na poddaszu mają swój osobny rozdzielacz? Sprawa wygląda tak: Na dole mamy piec gazowy i rozdzielacz, poddasze nie było do tej pory wykończone i ogrzewane. Teraz ma się to zmienić. Mój niby-fachowiec mówi mi że może zrobić osobny rozdzielacz dla grzejników na górze ale że równie dobrze "górę" można podłączyć pod rozdzielacz na dole. Twierdzi że zakup rozdzielacza na górę to zbędne koszty. Przy okazji: według niego rozdzielacz to aż 1000 zł. Dziwne bo patrzyłem na alledrogo i tam rozdzielacze to max 500 zł. Czy ktoś z forumowiczów może powiedzieć jak to prawidłowo powinno wyglądać? Z góry dziękuję za podpowiedź. Edytowane 23 Września 2012 przez Maciek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.09.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 .Na każdej kondygnacji powinien być rozdzielacz.Do grzejników wystarczy najtańszy.Bez rozdzielacza zapowietrzą się rury powrotne od grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek81 23.09.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że rozdzielacz powinien mieć tyle złączek ile grzejników będzie na górnej kondygnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.09.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) .Na każdej kondygnacji powinien być rozdzielacz. Do grzejników wystarczy najtańszy.Bez rozdzielacza zapowietrzą się rury powrotne od grzejników Nieprawda Jeżeli rury są położone tak by odpowietrzały się do grzejników rozdzielacz to wyrzucanie pieniędzy w błoto i dodatkowy opór dla pompki Edytowane 23 Września 2012 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts