Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najczęstsze błędy podczas robienia dachu - zróbmy liste.

turalyon

Recommended Posts

Witam. Pomyslałem że warto by zrobić taka listę. Choćby tylko wymieniając co można żle zrobić, żeby później można było znaleźć rozwiniecie tematu w już istnejących wątkach na forum

To może ja zaczne co mi wpada do głowy lecąc wg kolejnosci:

1.Zbyt wysoko podmurowana ściana szczytowa

2.Zamórowane murłaty z zewnątrz (zbyt wysoka sciana kolankowa)

3.Brak dodatkowej warstwy membrany w koszach

4.Brak dachówek wentylacyjnych (na 5 wycen dachu tylko jeden sklad je uwzglednił w wyliczeniach)

5.Styropian do ocieplania kominów - nie można

6.Płytki lub płytki klinkierowe na kominie - można, ale kiedys zaczną odpadać

7.Zbyt małe otwory wentylacyjne w kominie (minimum to 14x14)

8.Brak ław kominiarskich, i w sumie dużo osób kupuje te najmniejsze wyłazy przez które nie wszyscy przejdą

9.Ściana szczytowa nie ocieplona przed kładzeniem membrany (w niektórych projektach między scianą a krokwiami jest później za mało miejsca by wcisnąć tam styropian lub wełne

10.Nawet przy membranach warto zastosowac niewielką przestrzeń między membraną a wełną żeby woda leciała powstałymi w ten sposób korytkami a nie po kontrłatach i przeciskała sie do środka przez zszywki mocujące membrane

• 1 year później...