Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwierty pionowe - czy jest różnica w ilości? Ile na 140m2 domu?

JK2010

Recommended Posts

Na dom o powierzchni użytkowej 140m2 wyliczono mi

To zależy od domu a nie od powierzchni, równie dobrze może być o wiele za mało jak i za dużo. Podaj zapotrzebowanie na ciepło, a nie powierzchnię domu. Różnice w wydajności pomiędzy 2x90 a 6x30 nie będą zbyt duże. Dodatkowo jeśli 1 odwiert padnie, to tylko 1 lub aż 5 będzie działać. Jakie są różnice w kosztach (papiery + odwierty) ?

Na 30m będziesz miał ok.9 st, a na 90m ok.11st.

Ale nie licz na to, że będziesz miał takie temperatury na powrocie.

Edytowane przez rwxw

Na dom o powierzchni użytkowej 140m2 wyliczono mi odwierty pionowe o długości 180m2. Czy to wystarczy?

Czy jest różnica w wydajności lub czymkolwiek innym jeżeli zamiast 2 x 90m zrobię 6 x 30m odwiertów?

Cześć,

chyba trochę źle postawiłeś pytanie, powinieneś wiedzieć jakie zapotrzebowanie będzie miał ten dom na ciepło, dobrać moc PC i dopiero potem dobrać długość dolnego źródła. Jeszcze kwestia wydajności w zależności od rodzaju gruntu itp.

U mnie PC 10 KW i ~ 240 m odwiertów, powoli wchodzę w 4 sezon grzania, jak na razie nie było problemów z wydajnością DZ.

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

chyba trochę źle postawiłeś pytanie, powinieneś wiedzieć jakie zapotrzebowanie będzie miał ten dom na ciepło, dobrać moc PC i dopiero potem dobrać długość dolnego źródła. l

Chyba raczej po zapotrzebowaniu dobieramy wielkosc DZ a moc pompy na koncu. Zaleznie od tego jaka opcje grzania sobie wybierze bedzie mogl moc pompy dobrac "nie mniejsza niz....".

Chyba raczej po zapotrzebowaniu dobieramy wielkosc DZ a moc pompy na koncu. Zaleznie od tego jaka opcje grzania sobie wybierze bedzie mogl moc pompy dobrac "nie mniejsza niz....".

Jak dla mnie to ta metoda niesie ze sobą duże ryzyko niedowymiarowania lub przewymiarowania DZ. I raczej przy takim podejściu to będzie "nie większa niż..."

Lepiej trzymać się standardu: obliczamy zapotrzebowanie na moc cieplną budynku, do tego dobieramy moc cieplną pompy. Znając moc pompy sprawdzamy jaką ma moc chłodniczą i dobieramy takie DZ aby było w stanie ten chłód odebrać (dobrze aby był jeszcze zapas), zazwyczaj moc chłodnicza = moc cieplna - moc sprężarki, ale nie zawsze. I tyle. Prosto i skutecznie.

Edytowane przez dekar
powinno być "sprężarki" zamiast "grzałki"

Rozmawiałem z różnymi wykonawcami pomp ciepła i wszyscy mówili mniej więcej tak: zakładamy pesymistyczną wersję, że w domu będą jakieś mostki ciepła itp. i przyjmujemy zapotrzebowanie na ciepło na 50 kwh (chyba taka jednostka??) . Z tego im wyszło że pompa na 80% zapotrzebowania powinna mieć 160-180m odwiertów na 140m2 powierzchni mieszkalnej (garaż nieogrzewany). Wystarczy tyle odwiertów?

Metodyka jest taka sama, tylko u Ciebie nie wiedzac czemu z PCi po drodze komplikujac calosc. Suma sumarum dobierasz DZ do danego zapotrzebowania domu. Pompa 11kW z 9kW grzalka nie ma mocy chlodniczej 2kW ani mocy grzewczej 20kW .

Pomyliło mi się powinno być "sprężarki" zamiast "grzałki", już poprawiłem.

A jak obliczyłbyś wielkość DZ tylko na podstawie zapotrzebowania na moc cieplną budynku bez znajomości parametrów montowanej PC?

Bo jestem w stanie wyobrazić sobie, że można, ale wtedy to trzeba robić DZ z dużym zapasem co kosztuje, szczególnie przy pionowych odwiertach. No chyba, że masz jakiś sprawdzony patent, to chętnie się zapoznam...

Rozmawiałem z różnymi wykonawcami pomp ciepła i wszyscy mówili mniej więcej tak: zakładamy pesymistyczną wersję, że w domu będą jakieś mostki ciepła itp. i przyjmujemy zapotrzebowanie na ciepło na 50 kwh (chyba taka jednostka??) . Z tego im wyszło że pompa na 80% zapotrzebowania powinna mieć 160-180m odwiertów na 140m2 powierzchni mieszkalnej (garaż nieogrzewany). Wystarczy tyle odwiertów?

Czy wystarczy nadal nie wiemy, bo cały czas mało danych podajesz. Naprawdę musisz w miarę dokładnie określić zapotrzebowanie domu na ciepło, każdy jest inny, jakie ocieplenie, (jedni dają 12 cm styro, drudzy 20 cm), ile wełny w dachu, jakie okna i ile ich jest itp.

Jak to będziesz wiedział, to już z górki :).

Wszyscy oferenci dają jednakowej mocy pompy ciepła, czy są różnice?

Pozdrawiam - Daniel

Na dom o powierzchni użytkowej 140m2 wyliczono mi odwierty pionowe o długości 180m2. Czy to wystarczy?

Czy jest różnica w wydajności lub czymkolwiek innym jeżeli zamiast 2 x 90m zrobię 6 x 30m odwiertów?

Rozumujac nieco metoda "inzynierii wstecznej" :-)do tych odwiertow bez problemu bedziesz mogl podlaczyc PCi o mocy grzewczej 8kW (licze dla 35W/mb). Przy tej wielkosci domu ciezko sobie wyobrazic aby takie urzadzenie nie dalo rady Ci go ogrzac.

Co do drugiej czesci pytania, to nie podpowiem.

Edytowane przez Pyxis

Hmmmm... postaram sie.

Moc PCi mowi nam o szybkosci z jaka ona jest w stanie "przepompowac" cieplo z gruntu do budynku. To okreslenie wydajnosci tego procesu. I tylko tyle. Zrodlem z ktorego pobierana jest ta energia jest DZ. Musisz tak dobrac jego wielkosc, aby pokryc zapotrzebowanie budynku. Sama pompa musi miec taka minimalna moc ktora pozwoli dostarczyc cieplo z intensywnoscia nieco wieksza niz budynke je traci dla jakis okreslonych (najczesciej malo korzystnych) warunkow pogodowych.

Jesli zalozmy taki budynek dla -20*C potrzebuje 6kW mocy grzewczej, to dobierasz DZ dla mocy chlodniczej pompy o mocy grzewczej wlasnie 6kW ale z zalozeniem, ze taka pompa bedzie w tych niekorzystnych warunkach dzialala non stop. Nie jest to korzystne na dluzsza mete dla DZ, wiec powinienes albo przewymiarowac DZ albo dolozyc grzalki (fuj!).

Mozesz tez do tego DZ podlaczyc PCi o mocy 10kW ktora w normalnych warunkach bedzie pracowala powiedzmy nie 12 a tylko 8h na dobe miewszczac sie spokojnie w taniej taryfie. Jednak przy tych warunkach ekstremalnych i tak powinna korzystac z grzalek. Zeby uniknac koniecznosci stosowanie grzalek powinienes przewymiarowac DZ tak, aby Twoja PCi nie byla w stanie go zamrozic.

Nie wiem czy jasno, ale nie mamchyba zdolnosci pedagogicznych :-)

Hmmmm... postaram sie.

(...)Jesli zalozmy taki budynek dla -20*C potrzebuje 6kW mocy grzewczej, to dobierasz DZ dla mocy chlodniczej pompy o mocy grzewczej wlasnie 6kW (...)

No to wskaż mi w którym miejscu twoje rozumowanie różni się od mojego i gdzie niby komplikuję. Szacujesz zapotrzebowanie energetyczne budynku, dobierasz do niego moc pompy, następnie do jej mocy chłodniczej dobierasz DZ - przecież dokładnie tak napisałem...

Z ta roznica, ze ja przy doborze DZ pomijam moc pompy. Tak jak pisalem wczesniej. Wystarczy tylko COP.

Widze, ze faktycznie nie mam talentu zeby to jasno przekazac, bo zakladam, ze "uczen" stara sie zrozumiec :-)

PS. Widze, ze moja czesc "przykladowa" wprowadzila niepotrzebny zament. Powinienem pominac ta druga czesc wywodu. Byloby jasniej

Edytowane przez Pyxis

przy doborze pomp i wielkości odwiertów najważneijsza jest moc chłodnicza pompy . np. pompa ciepła 10KW minus 2KW pobór prądu przez sprężarkę przy COP5 ma 8KW mocy chłodniczej, czyli grunt musi nam to odbierać . Te 8000W mocy chłodniczej musimy zrzucić do gruntu. Jesli nasz kolektor będzie miał zbyt małą moc grzewczą to go szybko prezchłodzimy