Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Redukcja szumów w instalacji wodnej

sailor_ro

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem w nowym mieszkaniu, gdy sąsiedzi z piętra puszczają wodę,słyszę u siebie straszny szum.Rury idą w otulinie,po stropie.Nie słyszę żadnych stuków,puków czy innych wrzasków,tylko ta woda.

Myślałem o wyciszeniu sufitu,ale zacząłem czytać,że można by zastosować reduktor ciśnienia,pytanie czy to ma sens i czy pomoże?Gdzie montujemy taki reduktor przed/czy za wodomierzem?Czy sąsiedzi odczują jakiś negatywny skutek montazu takiego urzadzenia?I jeszcze jedno pytanie,czy np. ma znaczenie taki fakt,że na naszej posesji będą docelowo 3 budynki 4 rodzinne,aktualnie zamieszkane są tylko dwa mieszkania naszego budynku,a pozostałe 2 budynki w budowie,czy np. gdy wszyscy zamieszkąją,jest szansa że to się unormuje.

PS wyczytałem,gdzieś że można spróbować przydławić zawór przed wodomierzem,czy to ma sens,wydaje mi się że ciśnienia nie zmniejszę,tylko przepływ ...

pozdrawiam

bardzo prawdopodobne że szumy mogą być przez za wysokie ciśnienie ale nie jest to pewnik może też szumieć grzybek w baterii lub jakiś zawór zwrotny zdaża się też hałasujący wodomierz , zanim pomyślisz o reduktorze to zmierz jakie to ciśnienie faktycznie jest, potem poproś sąsiadów o zlokalizowanie szumu a dopiero jak będziesz pewien kupuj reduktor