panwaldi 23.09.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Witam Mam łazienke 2x2m. Na środku jednej ze ścian jest pion kanalizacyjny. Po prawej stronie mam wc, które jest przyłączone rurą fi110 do pionu.A po lewej stronie od pionu mam prysznic ( potem tą samą rurą fi50 po pokonaniu kąta 90 stopni wpływają do tej rury nieczystości ze zlewozmywaka, zmywarki i po następnym kącie 90 stopni nieczystości umywalki i pralki) i ta rura jest podłączona do pionu trójnikiem, który znajduje się niżej niż ten trójnik co łączy wc. 1. Czy to ważne, że jest taka kolejność w znaczeniu, że wc wyżej a pod nim reszta, czy to jest bez znaczenia.Dodam, że jestem w trakcie remontu mieszkania i tej łazienki, mieszkanie jest z lat 60, ale piony są wymienione i wszystko idzie pcv, ale w łazience było czuć nieprzyjemne zapachy. Nie wiem co było powodem. 2. Proszę też o odpowiedź, czy będzie prawidłowo, jak na przeciwległej ścianie do pionu umieszczę umywalkę oraz pralkę i żeby odciążyć tą rurę fi50 (z prysznicem, zmywarką i zlewem) zejdę następną rurą fi50 pionowo w dół w ścianie od umywalki i następnie pod wylewką po podłodze puszczę na odcinku 2metry rurę do pionu kanalizacyjnego, ale nie wiem jaki musi być minimalny spadek, bo będzie też na tej podłodze ogrzewanie wodne podłogowe i nie wiem czy to się zmieści pod wylewką.3. czy można by użyć na to rurę fi 40?4. czy ewentualnie mogłaby zostać ta jedna rura fi50 na wszystko(prysznic, zlew, zmywarka, pralka, umywalka + te dwa załamania po 90 stopni) Proszę o odpowiedzi fachowców, Wam to zajmie 5 minut, a mi umożliwi przeprowadzenie poprawnego remontu.Sorki za amatorski język jeśli coś jest niejasne, spróbuję uściślić, z góry dzięki za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 23.09.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Fachowcem nie jestem ale podstawowe zasady montażu kanalizacji znajdziesz choćby w artykułach muratora. ad.1 bardzo ważne, wc ma być podłączone poniżej innych podejść. Inaczej, jak będziesz spuszczał wodę w wc, to woda spływająca całym przekrojem rury może wytworzyć podciśnienie, które będzie wysysać wodę z syfonów pozostałych podejść, czego skutkiem będzie nieprzyjemny zapach wydostający się np. z umywalki lub zlewozmywaka. Drugim powodem brzydkich zapachów może być brak wywiewki kanalizacyjnej wypuszczonej ponad dach budynku. ad.2 Spadek minimum 2%(czyli 2cm na 1m rury). Odnosząc się do ad.1 powinieneś raczej to podejście puścić w ścianie, żeby wejść do pionu powyżej podejścia od wc. ad.3 Do samej umywalki wystarczy fi40, jak z pralką to raczej fi50, lepiej dać trochę więcej. ad.4. Jeśli wszystkie podejścia będą wykorzystywane jednocześnie, może być za mało. Jeśli na załamaniu masz kolanko 90 to go wywal i wstaw zamiast niego dwa kolanka po 45, kąt uzyskasz ten sam ale o łagodniejszym załamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.09.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 większość odpowiedzi Czarnego jest ok tylko ad1 z tym pójściem w ścianie czy w podłodze niema znaczenia ważne by był zachowany spadek, kolejność przyłączy względem wc też niema znaczenia ważne by było odpowietrzenie lub zawór napowietrzający, a co do kolan 90 lub 2x45st to ta druga opcja lepsza ale najważniejsze by obie części kolana 90st były ułożone z dobrym spadkiem i lepiej nieraz poprowadzić instalację podłogą niż ścianą by wyeliminować kolanko 90st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panwaldi 23.09.2012 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Dziękuję uprzejmie za rady.Ale jeszcze mam pytania:1.. moje ściany w łazience gdzie będzie szła rura mają 10cm grubości (8cm suporex+ ok. 2cm tynk), czy w takiej ścianie na załamaniu jest opcja, żeby weszło 2x45st i żeby nie było widoczne. 2. będę miał też problem z tym , iż chcę zamontować brodzik równo z podłogą, wtedy przyłączenie wc do pionu niżej chyba już by musiało być u sąsiada na parterze, ale jeśli uważacie Panowie, że " smród" obecny jest spowodowany słabym odpowietrzeniem i tym, że na razie wc jest wyżej niż pozostałe to oczywiście zrobię prysznic wyżej. Ale jakby można prosić o potwierdzenie, że śmierdzi bo wc wyżej podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.09.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 1 na pewno 2x45st się nie zmieści a tak wo gule to uważaj by ta sianka nie spadła jak ją podkujesz na większej długości szukał bym innej drogi lub puścił ją na zewnątrz i zabudowywał2 czym na pewno spowodowany jest smród trudno stwierdzić na odległość ale kolejność wpięcia rur do pionu na pewno nie jest jego przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts