zaksio2 23.09.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Niestety pisząc poniższy tekst w wątku przyklejonym nie uzyskałem odpowiedzi. W związku z tym pozwoliłem sobie założyć osobny temat, licząc że znajdę poradę od znawcy tematu.Posiadam Jotula z urządzeniem wodnym. Jetem w chwili obecnej w fazie zabudowy kominka. problem tkwi w tym czy izolować urządzenie wodne wełną mineralną, czy tez zostawić nie izolowane i liczyć na zwiększenie efektywności poprzez dodatkowe nagrzewanie z termosu. Konsultowałem to z dwoma przedstawicielami Jotula i uzyskałem dwie sprzeczne odpowiedzi. Wydawało by się ze lepiej jest zostawić cylinder nie izolowany, bo przecież temperatura w termosie będzie dużo wyższa, niż ta na powierzchni urządzenia wodnego i w tym wypadku powinien powstać proces pochłaniania ciepła przez cylinder, a nie oddawania. Jest to jedynie moja osobista teoria, więc proszę o weryfikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 23.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Niestety pisząc poniższy tekst w wątku przyklejonym nie uzyskałem odpowiedzi. W związku z tym pozwoliłem sobie założyć osobny temat, licząc że znajdę poradę od znawcy tematu. Posiadam Jotula z urządzeniem wodnym. Jetem w chwili obecnej w fazie zabudowy kominka. problem tkwi w tym czy izolować urządzenie wodne wełną mineralną, czy tez zostawić nie izolowane i liczyć na zwiększenie efektywności poprzez dodatkowe nagrzewanie z termosu. Konsultowałem to z dwoma przedstawicielami Jotula i uzyskałem dwie sprzeczne odpowiedzi. Wydawało by się ze lepiej jest zostawić cylinder nie izolowany, bo przecież temperatura w termosie będzie dużo wyższa, niż ta na powierzchni urządzenia wodnego i w tym wypadku powinien powstać proces pochłaniania ciepła przez cylinder, a nie oddawania. Jest to jedynie moja osobista teoria, więc proszę o weryfikację. Ja mam zespół wodny - nie izolowany . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaksio2 23.09.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 A czy zauważyłeś różnicę w efektywności przed i po zabudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.09.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Różnice są niezauważalne i w zasadzie niemierzalne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 24.09.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148903-jotul-i18-panorama-i-zesp%C3%B3%C5%82-wodny Może ci się przyda. Edytowane 24 Września 2012 przez netcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.09.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 A czy zauważyłeś różnicę w efektywności przed i po zabudowie? Nie zauważyłem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts