Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okienny dylemat

Recommended Posts

witam

podobnie jak wielu z was mam problem z wyborem okien. tym wiekszy ze jestem kobieta, buduje sama, zupelny ze mnie laik i na dodatek raz juz zostalam oszukana wiec teraz zwyczajnie sie boje. moze jest wsrod forumowiczow ktos z plockiego i moglby doradzic jaka firme wybrac? jakie okna? mam dwa otwory nieco problemowe (gwarancja!), tarasowe o 3m szerokosci i rowniez w salonie duze okno 1490-1795 ktore chcialabym miec w jednym skrzydle. wybrana na chybil trafil firma (Tom-bud z Bielska) zaproponowala Brugmana BRUGMANN ARTE ENERGY oraz Veke (maja teraz promocje w pakiecie 3 szybowym). Cena porownywalna, ok 11 tys.

Kolejne pytanie to co myslicie o nawiewnikach automatycznych Aereco EMM (215zł/szt). To juz moj pomysl jako ze nie mam otworow zadnych w budynku... nawiewniki w ramie okiennej sa w projekcie i tak zostalo...

bede wdzieczna za kazde sugestie, wiem ze kazdy ma inne doswiadczenia i duzo zalezy od montazu okien czyli od wybranej firmy dlatego jesli ktos ma jakies informacje o firmach z okolic Plocka to bardzo prosze o podzielenie sie wrazeniami.

pozdrawiam

jeśli okna bez gwarancji to nie bierz !

taras 3 metrowy to nie problem tylko dobrze dobrane okno musi być .

okno w salonie 180/150 nie da rady w jednym skrzydle jak ktoś ci powie że zrobi to z nich zrezygnuj!

warto pomyśleć o 3 szybach

jeśli chodzi o nawiewniki to zapytaj o areco exr.hp

pozdrawiam

ja mam okno 1,5m x 2m z brugmana arte (producent okien - abakus z białegostoku) i żeby była gwarancja zrezygnowałem z otwierania na korzyść fixa.

W salonie mam przesuwne o szerokości 1,4 (całe okno to 3x 1,4m = przesuwka, fix, fix). W pakiecie 3 szybowym to maks szerokość (1,4m) aby dali gwarancję, ale powiem że jest bardzo ciężkie. Na razie otwiera się dobrze, ale jeszcze nie mieszkamy.

z tego co się zorientowałem to Veka (przynajmniej w oknoplaście) ma szklenie 36mm, a brugman ma 44mm (mowa o pakiecie 3 szybowym) co ma niemałe znaczenie dla izolacyjności okna (0,5 w brugmanie vs 0,7 w Veka)