Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom o powierzchni 100m2 czy nie za ciasny ?

Recommended Posts

Witam

Szukam opinii osób które wybudowały i mieszkają w małych domkach ok 100m2. Czy jak dla Was nie są one za ciasne, czy nie lepiej byłoby budować większy ?

Jestem sam w rozterce bo ze względów finansowych zastanawiamy się na domem TIP TOP http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-563-Tip-Top-Bis,623.html

Wg. rzutów jest trochę mały, porównywaliśmy z pokojami w naszym mieszkaniu, ale wciąż wydaje mi się, że wcale nie jest tak źle mieszkać w małym domku. Mniej powierzchni do ogrzania i pewnie będzie przytulniej.Druga wersja to dom o powierzchni 117m2 lecz cena już większa bo 196tyś a ten pierwszy 169tyś (netto) za SZZ Jakie jest Wasze zdanie ??

PS. NAsz model rodziny to 2+2.

pozdrawiam

Witam

Szukam opinii osób które wybudowały i mieszkają w małych domkach ok 100m2. Czy jak dla Was nie są one za ciasne, czy nie lepiej byłoby budować większy ?

Jestem sam w rozterce bo ze względów finansowych zastanawiamy się na domem TIP TOP http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-563-Tip-Top-Bis,623.html

Wg. rzutów jest trochę mały, porównywaliśmy z pokojami w naszym mieszkaniu, ale wciąż wydaje mi się, że wcale nie jest tak źle mieszkać w małym domku. Mniej powierzchni do ogrzania i pewnie będzie przytulniej.Druga wersja to dom o powierzchni 117m2 lecz cena już większa bo 196tyś a ten pierwszy 169tyś (netto) za SZZ Jakie jest Wasze zdanie ??

pozdrawiam

Dom, jeśłi chodzi o ukłąd pomieszczeń wydaje się być sensownie pomyślamy. Wielkość ?

Tu już nimt Ci nie doradzi, dla jednych sypialnia mże mieć 11m2, inni nie wyobrażają sobie mniejszej nod 18m2.

Sam dom średnio nadaje się do "taniego budowania", o garażu pisano wyżej...

Czy rozważany przez Ciebie dom nie bedzie za mały to głównie kwestia Twoich oczekiwań. Jeżeli z rozważanej powierzchni odejmiesz garaż i przeznaczysz ją na pom. mieszkalne to moim zdaniem powinno Wam się wygodnie mieszkać. Grunt aby rodzice i dzieciaki mieli swoje własne sypialnie, a nie np. rodzice śpią w salonie, co przy takim małym metrażu nie jest wcale takie nierealne. Generalnie zaletą domu jest też to, że działka staje się też twoją prywatną strefą, masz ogród, jakiś taras a to funkcjonalnie i mentalnie powiększa twoja strefę mieszkalną. Ja szedłbym w kieunku prostej parterówki z dużymi otwarciami (oknami) w salonie, łączyłbym kuchnię z salonem i jadalnia aby stworzyć jak największą niepodzieloną ścianami przestrzeń. Nie bój się małych domów, nawet jeżeli będzie presja rodziny czy znajomych na budowę większego domu, bo przecież nie wypada budowac racjonalnie i prosto, musi być na bogato...Te 100 mkw powinno byc ok o ile jak wspomniałem usuniesz z tej powierzchni garaż - szkoda kasy. Zawsze można zbudowac jakąś wiatę, zostaw sobie miejsce na działce pod taką rozbudowę w przyszłości. Nie zapomnij też o pomieszczeniach pomocniczych na kosiarkę, narzędzia, itp. Jest też kwestia kotłowni (jakie ogrzewanie). Podsumowując 100 mkw jest wygodne o ile nie oczekujesz wielkiego salonu, garażu na dwa auta i sypialni po 20mkw każda - trzeba pójść na jakiś kompromis ale dramatu nie będzie. My w 5 osób będziemy mieszkali na 135 mkw w domu z poddaszem użytkowym. Wszystkie pomieszczenia są raczej małe jak na dom jednorodzinny ale nie klaustrofobiczne. Wyszliśmy z założenia, że nie ma się co zażynać i budować nie wiadomo po co domu 200-250 mkw, byliśmy w kilku takich i w sumie w wielu punktach domu mieliśmy odczucie bezsensownie zaprojektowanej i niewykorzystanej przestrzeni, za którą oczywiście trzeba zapłacić i potem utrzymać. Tak więć 100 mkw jest ok ale poszukaj dobrego projektu, bez garażu, z salonem połączonym z kuchnią i jadalnią, z przestrzenią gospodarczą i prostą najlepiej z dwuspadowym dachem bryłą i będziesz zadowolony. :)

Jeżeli chcesz wybudować dom minimalizując koszty, to z pewnością ten dach jest zbyt skomplikowany. Powinieneś raczej pomyśleć o dachu dwuspadowym, węzły sanitarne nie powinny być tak rozciągnięte po domu i mniejszy metraż korytarzy na korzyść większego salonu lub sypialni (np. tak jak tutaj http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,0,0.htm?c=53&sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&lp=4&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=53&g=1&wk_1=&wk_0=&o=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=). Wielkość domu tak naprawdę zależy od waszych potrzeb. Sypialnie ok. 11 m2 są małe i trudno w nich umieścić podwójne łóżko. To raczej pokoje jednoosobowe. Sama mieszkam w podobnie małym domku i dla nas (model 2+1, czasami+1) jest wystarczająco obszerny. A co do garaży, to mam trochę inne zdanie - strasznie lubię mieć ciepły samochodzik rano :-) Edytowane przez Zuja

A co do garaży, to mam trochę inne zdanie - strasznie lubię mieć ciepły samochodzik rano :-)

Ja sie pod to podłączam. Nie wyobrażam sobie domu bez garażu i bez przejścia do niego z domu. U nas praktycznie wcale nie korzystamy z wejścia bo zawsze wychodzimy, a raczej wyjeżdżamy garażem. Komfort w zimie ogromny. Oczywiście jak masz mocno okrojony budżet a potrzebujesz miejsca dla swojej rodziny to garaż należy wyeliminować ale jeśli ma być w miarę tanio ale jednocześnie i w miarę komfortowo to garaż z przejściem do domu powinien być jednym z pierwszych pomieszczeń, które powinieneś dopisać do listy.

Witam

pozdrawiam

Ad czerwone. Czy te "względy finansowe" to znaczy tanio ?

Jeśli tak, to nie jest tani domek /skomplikowany dach, liczne kominy, wielkie przeszklenia/

i przede wszystkim jak tu już napisano - garaż o powierzchni 1/3 domu:popcorn:

100 m dom nie jest za mały, ale wszystko zależy od projektu. Spójrz np. na projekt AGIS http://www.tooba.pl/projekt-domu-Agis/a,s_pd,idp,13883.html - na 103 metrach mieści się duża kuchnia (11 m), spory salon ( 27 m), są 3 pokoje z których najmniejszy ma 10 m a największy 14 m. Jest spiżarka, pomieszczenie gospodarcze, osobno łazienka i wc. Dla rodziny 2+2 jest w sam raz.

To pierwszy z brzegu projekt o takim metrażu , jest dużo fajnych, małych projektów, tylko trzeba się zastanowić co jest dla nas ważne, bo jedna osoba lubi dużą kuchnię a drugiej wystarczy mała kuchnia ale chce miec duże pomieszczenie gospodarcze.

Witam

Dzięki za podpowiedzi.Z tym garażem to chyba macie racje. Chcieliśmy go bo w domu zawsze będą potrzebne jakieś graty do ogórdka, kosiarka, itp i to byłoby odpowiednie miejsce (oprócz samochodu) Jednak trochę za drogie, być może w przyszłości postawimy jakiś garaż osobno.

Całkiem ciekawy ten projekt Agis. Zauważyłem że cena orientacyjna jest prawie taka sama jak w przypadku Agis z poddaszem, a zawsze to jakieś extra nmiejsce do zagospodarowania na pokój.

Co sądzicie o tym projekcie ?

Na początek zapamiętaj, żeby nie zwracać uwagi na koszty budowy podane na tych stronach z projektami- to nie są wyliczenia na podstawie kosztorysu tylko iloczyn powierzchni i współczynnika. Dwa domy o jednakowej powierzchni potrafią mieć podany prawie co do złotówki taki sam koszt budowy, mimo że jeden ma prostokątny rzut, zero balkonów i dach dwuspadowy, a drugi dwa wykusze, wielospadowy dach, lukarny itd.

Przede wszystkim zacznij od działki i jej wielkości i usytuowanie względem stron świata. Zacznij od wyznaczenia miejsca na salon i kuchnię, np. salon z oknami na południe, a kuchnia na wschód lub jak wolicie. Sprawdź jak duży dom w obrysie zmieści się na twojej działce - czy bardziej prostokąt wzdłuż drogi (jak projekt Zielony ogród) czy w poprzek (jak projekt Tip-Top) albo kwadrat raczej (jak ten dom Agis). Jeżeli garaż nie będzie w bryle budynku, to warto od razu zaplanować wiatę i domek gospodarczy (wiatę najłatwiej przytulic do bocznej ściany bez okien najlepiej od zimnej strony np. północnej). Powodzenia!

Jestem sam w rozterce bo ze względów finansowych zastanawiamy się na domem TIP TOP (...)

Wg. rzutów jest trochę mały, porównywaliśmy z pokojami w naszym mieszkaniu, ale wciąż wydaje mi się, że wcale nie jest tak źle mieszkać w małym domku.

Pytanie podstawowe dla mnie zawsze brzmi: czy stać Was na taki dom? Czy będzie Was na niego stać w przyszłości, jeśli będziecie zarabiać gorzej, niż teraz? Jeżeli zastanawiacie się nad takim domem, to oznacza, że stać Was na jeszcze mniejszy, niestety.

Edytowane przez KrzysztofLis2
poprawka cytowania