Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poprawić ocieplenie poddasza

Rafal111

Recommended Posts

Wykonawca zrobił to źle, odzyskałem kasę i chce poprawić : mam kilka pytań.

Na poddaszu na suficie mam GK, potem żółta folia paroizolacyjna i 10cm wełny.

Potem jest wolna przestrzeń nieużytkowa i dach gdzie między krokwiami jest 20cm wełny.

Chce dołożyć kolejne 10cm aby pokryć drewno i niedokładności w ułożeniu poprzedniej firmy.

Czy mogę dać drugi raz folie po tych 10cm?

Podobnie przy ściankach kolankowych. (gips, folia, styro ... przestrzeń trójkątna, folia? wełna, membrana wiatroizolacyjna, dachówka) Czy podwójna folia paroizolacyjna nic nie popsuje? wkurza mnie że tam czuje że coś wieje i chciałem to pozamykać.

Przy okazji czym łączyć folie - nie wierze w taśmy klejące :)

może nie popadajmy w skrajności

zadałem konkretne pytania aby nie wiało mi po nogach

a 99% ludzi ma jeden komin i nie ma wilgoci i jakoś żyją

jakie 10cm????

10cm na suficie i 20cm pod dachem

ściany 18cm

ścianki kolankowe 10cm styro a potem znowu dach 20cm

Edytowane przez Rafal111

Osobiście uważam że użycie 2x folii to wcale nie taki super pomysł. Normalnie jak mamy wykonane tak ocieplenie (szczelina wentylacyjna , wełna , druga warstwa wełny , folia , kg) to nawet jakby wełna zawilgotniała to wentylacja ją wysuszy.

Tak samo potrzebna jest wentylacja dla konstrukcji dachu.,

Obecne drewno budowlane bardzo czesto nie jest całkowicie suche i potrzeba naprawdę dużo czasu i dobrej wentylacji aby spokojnie sobie wyschło.

Nie wpadajmy w paranoję. Czasami warto poświecić trochę ciepła aby konstrukcja dachu jak i sama wełna pozostała sucha ...

Osobiście uważam że należy tak robić aby jakby pojawiła się jakaś nieszczelność i wilgoć to dom potrafił ją sam usunąć ...

Jak zrobimy teoretycznie szczelną izolację i okaże się że nie do końca jest szczelna to potem skutki tego mogą być opłakane ...

ale skoro to folia paraizolacyjna to i tak nie wysuszy wełny nic bo i jak?

Jeśli z obu stron wełny będzie folia paraizolacyjna to chyba oczywiste że ewentualnej wilgoci wełna się nie pozbędzie tak samo jak wilgoci nie pozbędzie się więźba dachowa ...

A do zawilgocenia łatwo doprowadzić (jakaś mała dziurka w folii , mokre drewno , lekka nieszczelność) ...

Jeśli jednak folia jest tylko jedna i na samym końcu ocieplenia a na samym początku jest szczelina wentylacyjna to ocieplenie "oddycha" i ewentualna wilgotność wełny/więźby zostanie osuszona.

Ocieplenie i więźba ma wytrzymać dziesiątki lat i powinno się tak zrobić aby tyle wytrzymało w idealnym stanie ...

Zawilgocono wełna straci swoje właściwości a zawilgocone drewno zacznie się psuć ...

może się nie znam ale...

Jest dachówka, potem folia wiatroizolacyjna ( niby) ale ma być szczelina żeby przewiewała wełnę. Pod wełną jest folia paraizolacyjna u wszystkich a u mnie nie ma bo jest później nad płytą GK. Wg mnie jak nie ma tej folii to przez wełne przewiewa wiatr i zimne powietrze i ta izolacja nic nie daje bo potem to powietrze wali w drugą wełne nad GK. Wg mnie jak założe te folie to wtedy w tej strefie nieuzytkowej powinno byc cieplej i przez to mniej ciepła ucieknie z poddasza. Ściany kolankowe to odrębna sprawa bo tam magicy mi wogóle nie wsadzili styro jak robili wnęki. W tej strzefie trójkątnej chce połozyc też folie aby nie wiało mi za ścianką gk ze styro