wilq7 24.09.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam, od pewnego czasu wynajmuję mały domek, który niestety nie posiada ogrzewania centralnego. Poprzedniej zimy odpuściłem ogrzewanie prądem i kupiłem piecyk na gaz. Nie wytrzymam niestety drugiej takiej zimy. Domek jest bardzo mały 50m2 i jak już piecyk był włączony to faktycznie nagrzewał pomieszczenia ale wiadomo że poziom tlenu spadał i zapach był nieprzyjemny, no i po powrocie z pracy do domu albo rano w mieszkaniu było czasem poniżej 10 stopni. Idzie zima, jeszcze nawet nie było pierwszego przymrozka a ja juz zaczynam marznac w tym domku. Jest w tym domku komin z tym ze nie wiem czy jest przystosowany do odprowadzenia dymu czy służy tylko do wentylacji, zamierzam zadzwonic po jakiegos kominiarza zeby mi zbadal sytuacje. A jeśli chodzi o samo ogrzewanie to jeśli będzie taka możliwosc to wykuje dziure w tym kominie w pokoju i zainstaluje kominek, cos tego typu:http://allegro.pl/piecyk-zeliwny-piec-koza-k7-trans-kominek-i2621177439.html. Co o tym sądzicie? Ogrzewając piecykiem gazowym wydawałem na ogrzewanie ok 250 pln miesiecznie a ciepło nie miałem, sadze ze z takim kominkiem wiecej miesiecznie nie wydam a na pewno bede mial duzo cieplej w mieszkaniu. Bede wdzieczny za wszelakie porady tudziez podpowiedzi co do kominka, a moze macie jakies inne pomysly? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.09.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A może inwestycja w lepsze ocieplenie? Możesz napisać coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilq7 24.09.2012 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Wieksza inwestycja odpada, domek po prostu wynajmuje ale chce miec w nim cieplo zima... Bardziej interesuja mnie kwestie czy taki kominek bedzie wystarczajacy czy moze mocniejszy (wiekszy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.09.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Wieksza inwestycja odpada, domek po prostu wynajmuje ale chce miec w nim cieplo zima... Bardziej interesuja mnie kwestie czy taki kominek bedzie wystarczajacy czy moze mocniejszy (wiekszy?). W prawdzie moc źródła ogrzewania dobiera się odpowiednio do zapotrzebowania budynku na ciepło, to z dużą dozą prawdopodobieństwa taka koza, przy tych metrach powinna ci wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.09.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jest tylko jedno ale, czy nadaje się do ciągłego palenia, bo za tą cenę to wątpię. No ale może się mylę... Niby piszą że się nadaje...Popytaj w dziale kominkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.09.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Weź też pod uwagę że to ustrojstwo jest przeznaczone do opalania drewnem /sądząc po zdjęciach, szczapy obok, jednoznacznie wskazuje na to szybka z przodu.... Proszę się zastanowić nad miejscem do przechowywania i przygotowywania drewna /o tym że będzie suche to już proszę na ten sezon zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.11.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 a może da rade sie dogadać że czynsz(e) przeznaczysz na docieplenie i sobie prądem będziesz grzał albo przeznaczysz na zrobienie centralnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts