Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Migające lampki schodowe

Recommended Posts

Witam

Mam 2 czujki schodowe mini pir podłączone do 10 lampek LED, całość połączona jest zgodnie z schematem schmat czujek i led - K.jpg (myślę że dobrze go rozpisałem). Na początku jeden czujnik był wadliwy i wysłałem go do reklamacji, podłączona była tylko jedna czujka i wszystko działało ok, w momencie kiedy dołączyła druga lampki zaczęły świrować, tzn. po 30s (na tyle jest ustawiony czas wyłączenia ledów) lampki zamiast się wyłączyć na stałe wyłączyły się na ułamek sekundy i led zaskoczył na kolejne 30s i tak nawet kilka razy (bez reguły, czasami za 3 razem się wyłączało wszystko a czasami i 10 razy potrafiło migać).

Ktoś spotkał się z takim problemem? Jak można to naprawić?

Czujnik ruchu MINI PIR 12V DC do zabudowy, do LED

http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=80781

Założenie było takie że jest jeden zasilacz który daje 12v na czujki, jedna na dole schodów druga na górze, czujki po wykryciu ruchu załączają lampki LED. Problem jest jednak przy podłączeniu obydwu czujek.

No to obstawiam albo uszkodzenie którejś czujki albo fakt, że one w ten sposób ze sobą nie mogą współpracować. Zakłócenia w trakcie wyłączania jednej wzbudzają drugą. Jeśli tak jest, to można by spróbować, o ile dobrze kombinuje, odseparować ich napięcia wychodzące (dać diody na wyjściach L"). Idź ze schematem do sklepu elektronicznego albo poczekaj na wypowiedź jakiegoś elektronika. Doradzą Ci jaka to powinna być dioda. Z tym, że to nadal gdybanie i gwarancji powodzenia nie ma.

dez - lepiej nie pokazuj tego swojego schematu w sklepie, bo niestety sam spaliłeś ten pierwszy czujnik

dudi82 - masz rację, trzeba to separować, bo producent nie przewidział współpracy wielu czujników

Schemat:

2_czujniki_pir.jpg

Pozdrawiam

GREGOR

PS. Przed wstawieniem diodek sprawdź oddzielnie oba czujniki, czy jeszcze "żyją".

Co do działania 2 czujek na jednym obwodzie to sprzedawca twierdził że bez problemu można to tak podłączyć. Jedna czujka na pewno żyje, drugą sprawdzę podmieniając i wszystko będzie jasne.

Domyślam się że taką separację wykona mi elektryk, ale czy wystarczy jak rzucę hasło?