dez 24.09.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam Mam 2 czujki schodowe mini pir podłączone do 10 lampek LED, całość połączona jest zgodnie z schematem (myślę że dobrze go rozpisałem). Na początku jeden czujnik był wadliwy i wysłałem go do reklamacji, podłączona była tylko jedna czujka i wszystko działało ok, w momencie kiedy dołączyła druga lampki zaczęły świrować, tzn. po 30s (na tyle jest ustawiony czas wyłączenia ledów) lampki zamiast się wyłączyć na stałe wyłączyły się na ułamek sekundy i led zaskoczył na kolejne 30s i tak nawet kilka razy (bez reguły, czasami za 3 razem się wyłączało wszystko a czasami i 10 razy potrafiło migać). Ktoś spotkał się z takim problemem? Jak można to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.09.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Schemat źle rozpisany. Oznaczenia powinny być nie L i N tylko + i -. Jakie są te czujniki (model, symbol, napięcie)? Dlaczego są po stronie wtórnej zasilacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 25.09.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Czujnik ruchu MINI PIR 12V DC do zabudowy, do LEDhttp://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=80781Założenie było takie że jest jeden zasilacz który daje 12v na czujki, jedna na dole schodów druga na górze, czujki po wykryciu ruchu załączają lampki LED. Problem jest jednak przy podłączeniu obydwu czujek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.09.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Czy czujki się widzą? Spotkałem się kiedyś z podobnym przypadkiem w instalacji alarmowej, która głupiała, bo widziały się czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 26.09.2012 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Nie, czujki z całą pewnością się nie widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 26.09.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 No to obstawiam albo uszkodzenie którejś czujki albo fakt, że one w ten sposób ze sobą nie mogą współpracować. Zakłócenia w trakcie wyłączania jednej wzbudzają drugą. Jeśli tak jest, to można by spróbować, o ile dobrze kombinuje, odseparować ich napięcia wychodzące (dać diody na wyjściach L"). Idź ze schematem do sklepu elektronicznego albo poczekaj na wypowiedź jakiegoś elektronika. Doradzą Ci jaka to powinna być dioda. Z tym, że to nadal gdybanie i gwarancji powodzenia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 26.09.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 dez - lepiej nie pokazuj tego swojego schematu w sklepie, bo niestety sam spaliłeś ten pierwszy czujnik dudi82 - masz rację, trzeba to separować, bo producent nie przewidział współpracy wielu czujników Schemat: Pozdrawiam GREGOR PS. Przed wstawieniem diodek sprawdź oddzielnie oba czujniki, czy jeszcze "żyją". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 26.09.2012 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Co do działania 2 czujek na jednym obwodzie to sprzedawca twierdził że bez problemu można to tak podłączyć. Jedna czujka na pewno żyje, drugą sprawdzę podmieniając i wszystko będzie jasne.Domyślam się że taką separację wykona mi elektryk, ale czy wystarczy jak rzucę hasło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 26.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Elektrykowi wydrukuj schemat i powiedz, że diody mają być min. 3A np. takie:http://allegro.pl/dioda-prostownicza-1n5408-3a-800v-5-sztuk-nowa-fv-i2592132205.html Tego co mówił sprzedawca nie skomentuję. Przynajmniej masz spokojniejsze sumienie. PozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts