gokart 25.09.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Zakupiłem mieszkanie już z wstawionymi oknami PCV. Jak się okazało po dwóch zimach codzinnie rano z okien kapała woda a na ogrzanie do "życiowych" temperatur 23-24 stopni mieszkania 43 metrowego kosztuje mnie co roku 1800 zł strasznie duzo. Blok jest ocieplony. Ale zauważyłem, że okna mam 1999 roku i parametr U=2,9 chciałbym wymienić same szyby na 1,1 czy jeszcze niższe pytanie czy to coś pomoże i będe miał mniejsze straty ciepła a dzięki temu zaoszczędze kilkaset złotych ?? Na całe okna mimo że to tylko 2 pokoje mnie nie stać wiec myslałem o samych szybach o przenikalności cieplnej U=1,1 albo 0,8 pytanie czy warto bo pewnie taki zabieg pochłonie 1000-1300 zł. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.09.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Najprawdopodbniej da się tam osadzić wkłady szybowe Ug=1.0W/m2K. Trzeba sprawdzić jakiej grubości są stare pakiety (powinny mieć 24mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokart 25.09.2012 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Najprawdopodbniej da się tam osadzić wkłady szybowe Ug=1.0W/m2K. Trzeba sprawdzić jakiej grubości są stare pakiety (powinny mieć 24mm). no chyba są 24mm bo mam oznaczenie na okanch 4-16-4 więc jak rozumiem 4mm szyba + przestrzeń 16mm i znowu 4mm szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.09.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Mało informacji podałeś (brak powierzchni, ilości zuzytego ciepła - watów). Ale mocno uśredniając: zakładając ze stare okno wielkosci ok 150x150 miało wspolczynnik Uw ok 2,6 to z nową szybą będzie miało ok U 1,5. Zatem oszczędność na takim oknie w skali roku to coś rzędu 25-35zł (przy niskich kosztach ogrzewania). Przy kosztach nowych szyb rzędu 300-500zł.. to min. 10 lat na zwrot. mam powazne wątpliwości że: - drogo kupujesz ciepło, albo okna sa poważnie nieszczelne (nie tylko przyczyną są słabe szyby). Wg mnie więcej watów wydmucha Ci przez dziury w oknie niż przez zimną szybę. Do sprawy trzeba podejść całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.09.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam zazwyczaj dużo więcej ciepła "ucieka" poprzez nieszczelności w tym montażowe niż przez samą starą/gorszą szybę.Tak jak napisał finlandia wymiana szyb może dać bardzo niewiele, jak masz możliwość zimą wykonać parę zdjęć kamerą termowizyjną to da sporo informacji o tym gdzie Ci "uciekają" pieniądze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 27.09.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Zakupiłem mieszkanie już z wstawionymi oknami PCV. Jak się okazało po dwóch zimach codzinnie rano z okien kapała woda a na ogrzanie do "życiowych" temperatur 23-24 stopni mieszkania 43 metrowego kosztuje mnie co roku 1800 zł strasznie duzo. Blok jest ocieplony. Ale zauważyłem, że okna mam 1999 roku i parametr U=2,9 chciałbym wymienić same szyby na 1,1 czy jeszcze niższe pytanie czy to coś pomoże i będe miał mniejsze straty ciepła a dzięki temu zaoszczędze kilkaset złotych ?? Na całe okna mimo że to tylko 2 pokoje mnie nie stać wiec myslałem o samych szybach o przenikalności cieplnej U=1,1 albo 0,8 pytanie czy warto bo pewnie taki zabieg pochłonie 1000-1300 zł. Dziękuje za odpowiedzi. Nie rozważaj tego tylko w kategoriach poniesionych kosztów i czasu ich zwrotu. Przede wszystkim wymiana szyb na 1,0 + ciepłe ramki znacznie ograniczy lejącą się po szybach wodę. Nie twierdzę, że wyeliminuje, ale pograniczy na pewno. Jeżeli stwierdzisz, że ogólny stan okien pozwala, żeby w nie zainwestować to wymień na próbę w jednym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 27.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Na całe okna mimo że to tylko 2 pokoje mnie nie stać wiec myslałem o samych szybach o przenikalności cieplnej U=1,1 albo 0,8 pytanie czy warto bo pewnie taki zabieg pochłonie 1000-1300 zł. Wiesz, szyby z montażem trochę kosztują. Potem okaże się że musisz wymienić już uszczelki. A na koniec dowiesz sie, że tak naprawdę przemarza okno na obwodzie, a za parapetem w ogóle nie ma pianki. I zapłacisz żeby ktoś to rozgrzebał i zrobił jak trzeba. Bo to wszystko razem pomoże, ale pojedyńczo niekoniecznie. Przyjmując że zależy Ci też na zdrowiu i komforcie życia, może rozsądniej jest zainwestować w nowe okna. Niekoniecznie wszystkie naraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts