Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ciągu w kominku w ciepłe dni

rafcio363

Recommended Posts

Witam.

Nie zdaża mi się często zapalić w kominku jak niema typowej zimy.

Jednak wczoraj mnie naszło, temp in 18 , out 22.

NIestety efekt palenia był taki że wogóle jakby nie było ciągu, i cały dym zamiast iśc kominem wyszedł szybą i popielnikiem w efekcie czemu w mieszkaniu było ciemno.

Otwarcie okien nic nie zmieniło,dym dalej beztrosko szedł przez popielnik.

Czy to efekt poprzez wiatry niże itp?

Z ciekawych rzeczy to niemam strażaka na kominie zamontowanego (właścicel się nie zgodził - długo by opowiadać) .

Edytowane przez rafcio363

Witam.

Na drugi raz "odczaruj" komin :D. Otwórz wyczystkę, napal w niej mały ogień ze zmiętej gazety i tektury. I dopiero bierz się za palenie w kominku.

To było spowodowane albo niekorzystnym układem ciśnienia w domu i na dworze albo "korkiem" zimniejszego (i cięższego) powietrza, które w Twoim kominie znalazło sobie chwilowo mieszkanie i spłynęło do wnętrza jak otworzyłeś drzwiczki i wloty paleniska.

Pozdrawiam.

Witam.

Nie zdaża mi się często zapalić w kominku jak niema typowej zimy.

Jednak wczoraj mnie naszło, temp in 18 , out 22.

NIestety efekt palenia był taki że wogóle jakby nie było ciągu, i cały dym zamiast iśc kominem wyszedł szybą i popielnikiem w efekcie czemu w mieszkaniu było ciemno.

Otwarcie okien nic nie zmieniło,dym dalej beztrosko szedł przez popielnik.

Czy to efekt poprzez wiatry niże itp?

Z ciekawych rzeczy to niemam strażaka na kominie zamontowanego (właścicel się nie zgodził - długo by opowiadać) .

Nie dziwne że nie ma ciągu, skoro w domu jest chłodniej niż na zewnątrz. Ciąg robi się wtedy, kiedy w domu jest ciepło, a w na zewnątrz chłodniej, po prostu zjawiskiem konwekcji powietrze z domu ucieka do góry wytwarzając ciąg w kominie.

Witam.

Poniekąd masz rację, ale ja zakładam, że komin jest przygotowany do sezonu i pięknie wyczyszczony, no a poza tym ... i użytkownik z pełną kulturą pali w kominku powietrza nie żałując, pięknie wysuszonym drewnem ... :rolleyes::D

Pozdrawiam.

Czy kominiarz powinien się pojawić u mnie w mieszkaniu w celu sprawdzenia przewodów kominowych?

W ciągu 2lat był tylko raz zobaczyć czy jest wentylacja.