rafcio363 25.09.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Witam.Nie zdaża mi się często zapalić w kominku jak niema typowej zimy.Jednak wczoraj mnie naszło, temp in 18 , out 22. NIestety efekt palenia był taki że wogóle jakby nie było ciągu, i cały dym zamiast iśc kominem wyszedł szybą i popielnikiem w efekcie czemu w mieszkaniu było ciemno.Otwarcie okien nic nie zmieniło,dym dalej beztrosko szedł przez popielnik.Czy to efekt poprzez wiatry niże itp?Z ciekawych rzeczy to niemam strażaka na kominie zamontowanego (właścicel się nie zgodził - długo by opowiadać) . Edytowane 25 Września 2012 przez rafcio363 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.09.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam. Na drugi raz "odczaruj" komin . Otwórz wyczystkę, napal w niej mały ogień ze zmiętej gazety i tektury. I dopiero bierz się za palenie w kominku. To było spowodowane albo niekorzystnym układem ciśnienia w domu i na dworze albo "korkiem" zimniejszego (i cięższego) powietrza, które w Twoim kominie znalazło sobie chwilowo mieszkanie i spłynęło do wnętrza jak otworzyłeś drzwiczki i wloty paleniska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcio363 25.09.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Kiedyś stosowałem ten patent , jednak szybko o nim zapomniałem.Należy tak palić za każdym razem czy tylko w te dni jak nie ma dużych różnic temperatur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam. Nie zdaża mi się często zapalić w kominku jak niema typowej zimy. Jednak wczoraj mnie naszło, temp in 18 , out 22. NIestety efekt palenia był taki że wogóle jakby nie było ciągu, i cały dym zamiast iśc kominem wyszedł szybą i popielnikiem w efekcie czemu w mieszkaniu było ciemno. Otwarcie okien nic nie zmieniło,dym dalej beztrosko szedł przez popielnik. Czy to efekt poprzez wiatry niże itp? Z ciekawych rzeczy to niemam strażaka na kominie zamontowanego (właścicel się nie zgodził - długo by opowiadać) . Nie dziwne że nie ma ciągu, skoro w domu jest chłodniej niż na zewnątrz. Ciąg robi się wtedy, kiedy w domu jest ciepło, a w na zewnątrz chłodniej, po prostu zjawiskiem konwekcji powietrze z domu ucieka do góry wytwarzając ciąg w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.09.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Nie polecam tego sposobu palenia gazet w wyczystce, przedmówcy chyba nigdy w ten sposób nie zapalili sadzy w przewodzie kominowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.09.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam. Poniekąd masz rację, ale ja zakładam, że komin jest przygotowany do sezonu i pięknie wyczyszczony, no a poza tym ... i użytkownik z pełną kulturą pali w kominku powietrza nie żałując, pięknie wysuszonym drewnem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcio363 28.09.2012 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam. Poniekąd masz rację, ale ja zakładam, że komin jest przygotowany do sezonu i pięknie wyczyszczony, no a poza tym ... i użytkownik z pełną kulturą pali w kominku powietrza nie żałując, pięknie wysuszonym drewnem ... Pozdrawiam. Czy kominiarz powinien się pojawić u mnie w mieszkaniu w celu sprawdzenia przewodów kominowych? W ciągu 2lat był tylko raz zobaczyć czy jest wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts