ash30 26.09.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam. W dniu wczorajszy w naszym nowym domu gościliśmy monterów drzwi wewnętrznych. W trakcie pracy zwrócili uwagę na podłogę (panel), przy której została zastosowana zbyt mała dylatacja. Rzeczywiście w kilku miejscach panel doszedł już do ściany (2-3 tyg od ułożenia).Co więcej drążąc temat wyszło na jaw, że pod panelem jest jedynie 3 mm pianka - bez folii przeciwwilgociowej. Stanęliśmy przed wizją rozjeżdżających się desek i szpar. Kwestia dylatacji: gumówka i poszerzanie, to wykonamy już dziś. Ale czy warto zrywać podłogę i kłaść folię (koszty!!!).Celem wyjaśnienia: wylewka zrobiona w połowie lipca, panel położony po 1,5 miesiąca. Nie sprawdzana wilgotność podłoża. Wilgotność powietrza od 55-65% obecnie. Czy panikujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.09.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jakiej grubości była wylewka? Czy było wietrzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ash30 26.09.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Było wietrzone i jest. Wylewka 5 cm. Międzyczasie chodziły też mechaniczne osuszacze powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam. W dniu wczorajszy w naszym nowym domu gościliśmy monterów drzwi wewnętrznych. W trakcie pracy zwrócili uwagę na podłogę (panel), przy której została zastosowana zbyt mała dylatacja. Rzeczywiście w kilku miejscach panel doszedł już do ściany (2-3 tyg od ułożenia). Co więcej drążąc temat wyszło na jaw, że pod panelem jest jedynie 3 mm pianka - bez folii przeciwwilgociowej. Stanęliśmy przed wizją rozjeżdżających się desek i szpar. Kwestia dylatacji: gumówka i poszerzanie, to wykonamy już dziś. Ale czy warto zrywać podłogę i kłaść folię (koszty!!!). Celem wyjaśnienia: wylewka zrobiona w połowie lipca, panel położony po 1,5 miesiąca. Nie sprawdzana wilgotność podłoża. Wilgotność powietrza od 55-65% obecnie. Czy panikujemy? krotko! Rozebrac jak najsyzybciej podloge i rozlozyc folie 0,4mm gruba na 15cm zakladke. Konce wywinac na sciane. Zakladki dokladnie bez fald posklejac ze soba. Polozyliscie panele na mokre podloze. Nacinanie dylatacji bedyie na krotko. Wylewki 5-6cm wysychaja pryey kilka miesiecy a nie w ciagu 6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ash30 27.09.2012 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jarku odpowiedź krótka, konkretna i brutalna. Mieszkamy już od prawie 3 tyg. na podłodze stoją meble. Rozebranie podłogi to ogromny wyczyn. Czy piszesz to, bo problemy są nieuniknione , czy są to działania czysto prewencyjne. Co się może stać? Panele spuchną na laczeniach, czy wyruszą się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Myślę że może listwy poodklejać żeby ta wilgoć miała swobodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ash30 27.09.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Listwy jeszcze nie są założone. Pianka ma 3mm i jest w kształcie prostokątów. Łączona punktowo taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 27.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jeśli nie masz możliwości rozebrania podłogi to weż dłuto albo jakiś przecinak ( naostrz na brzytwe ) i wszędzie gdzue panele już sa na styk np z futrynami i scianami delikatnie docinaj przy pomocy [przecinaka i mlotka ( przy futrynach jak troszke zniszczysz to zawsze możesz później szapre załatwać kitem )Musisz porobić miejsce żeby miały się gdzie rozejść gdy zapracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ash30 27.09.2012 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ok. dylatacje poprawimy, ale czy brak folii to takie ogromne zagrożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.09.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 a jakie ogrzewanie? Jeśli podłogówka, to nie ma się czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.09.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ok. dylatacje poprawimy, ale czy brak folii to takie ogromne zagrożenie? Wiesz co,ostatnio czytałam jakiś dziennik budowy- awaria hydrauliczna,panele wstały,a jak wyschły wróciły na swoje miejsce bez odkształceń i rozwarstwień. Także nikt nie da Tobie jednoznaczniej odpowiedzi co się stanie lub co się nie stanie na pewno.Pewnie zależy to od wielu czynników,także od jakości paneli? Wylewka co prawda świeża,ale osuszacze w domu były.Może ta wilgoć wyjdzie jakoś bokami,obserwuj po prostu.Przecież nic się nie stanie z minuty na minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.09.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 a jakie ogrzewanie? Jeśli podłogówka, to nie ma się czym przejmować. jeli jest tam podlogowka, to tym gorzyej. Wysadzi w powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 27.09.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wiesz co,ostatnio czytałam jakiś dziennik budowy- awaria hydrauliczna,panele wstały,a jak wyschły wróciły na swoje miejsce bez odkształceń i rozwarstwień. Także nikt nie da Tobie jednoznaczniej odpowiedzi co się stanie lub co się nie stanie na pewno.Pewnie zależy to od wielu czynników,także od jakości paneli? Wylewka co prawda świeża,ale osuszacze w domu były.Może ta wilgoć wyjdzie jakoś bokami,obserwuj po prostu.Przecież nic się nie stanie z minuty na minutę. Nie wiem jak z panelami bo nie spotkalem takich przypadków ale teraz szlifuje parkiet który na 4 m2 byl zalewany systematycznie przez 2 tygodnie podczas ulew ( nikogo nie było w domu działkowca a dach przeciekał ) Parkiet debowy jodełka prosta - postawiło go na jakieś 40cm w góre ( jeszcze nigdy nie widziałem takiego dużgo placka tak wywalonego . Po 3 miesiącach suszenia wszystko wróciło do normy i gdy ktos nie wiedział to by nie zobaczył nic za wyjątkiem ciemnego zacieku od wody . Ze może z panelami tez tak sie stanie hehehe ( aczkolwiek parkiet jak pokrzywi to mozna wyszlifowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jarku odpowiedź krótka, konkretna i brutalna. Mieszkamy już od prawie 3 tyg. na podłodze stoją meble. Rozebranie podłogi to ogromny wyczyn. Czy piszesz to, bo problemy są nieuniknione , czy są to działania czysto prewencyjne. Co się może stać? Panele spuchną na laczeniach, czy wyruszą się? Problem bedyie sie powtarzal. Nalezy obserwowac i ciagle robic (poszezac) dylatacje, wszedzie tam gdzie dochodyi do styku z stalymi elementami pomieszczenia. Ciezkie meble moga byc przyczyna podniesienia sie paneli. HDF wykonany jest z trocin drewnianych, wiec jest bardzo chlonny,szczegolnie przy panelach o masie do 600kg na m3. Osuszanie w sytuacji swiezego jastrychu 1,5 miesiaca osuszylo warstwe wierzchnia ok.1cm i pryesunelo czesc tej wilgoci w nizsze warstwy jastrychu. Raczej beda problemy. Zanim zapadnie decyzja o najgorszym -ratuj sytuacje. W jastrychu w trakcie ukladania bylo okolo 1,5 litra wody na m2, ktora musi wyparowac. Ona wlasnie paruje w panele. Zycze szczescia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 28.09.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 jeli jest tam podlogowka, to tym gorzyej. Wysadzi w powietrze. dziwne. U mnie podłogówka i na wylewkę położony tylko podkład z XPS bez żadnej folii, wszystko działa jak należy i na dodatek nic nie wysadziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 28.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 dziwne. U mnie podłogówka i na wylewkę położony tylko podkład z XPS bez żadnej folii, wszystko działa jak należy i na dodatek nic nie wysadziło tyle ze tu temat dotyczy wilgoci a w twoim wypadku bylo zapewne inaczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 dziwne. U mnie podłogówka i na wylewkę położony tylko podkład z XPS bez żadnej folii, wszystko działa jak należy i na dodatek nic nie wysadziło ich wylewka ma 1,5 miesiaca!!! Wystarczy, czy po raz 30 omawiac sprawe wilgotnosci resztkowej w podlozach szczegolnie ogrzewanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 30.09.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 u mnie więcej nie miała, z tym, że podłogi były kładzione w czasie, gdy ogrzewanie hulało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 01.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a czy zdjęcie paneli to naprawdę taka straszna sprawa? jeśli nie były klejone, to chyba da się w 1 dzien załątwić wyniesienie mebli, zdjecie paneli, dołożenie folli i ponowny montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 pewnie, ze nie straszna. Ja u siebie w jednym z pokoi ułożyłem panel, pozakładałem wszystkie listwy przypodłogowe i nagle moim oczom ukazała się piękna rysa na samym środku pokoju. Myślałem, że mnie kur...ca strzeli. No ale szybka akcja i w dwie godzinki rozebrałem podłogę, wymieniłem trafiony panel i znów złożyłem do kupy.Jak się chce, to nie ma problemu. W ogóle układanie paneli, to obok malowania, chyba najłatwiejsza czynność, jaką może wykonać każdy laik w swoim nowo budowanym domku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts