Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus GB022 - 24 dołączenie drugiego obiegu

Z4R4Z

Recommended Posts

Witam,

Od 4 lat jestem posiedaczego kotła gazowego jednofunkcyjnego Buderus GB022 - 24 + RC30 + FA ktory obecnie ogrzewa tylko c.o. na powierzchni ok 115m2 (1 pietro) w domu wielorodzinnym raczej kiepsko ocieplonym, budynek z przelomu lat 90-tych, 2x pustak (pomiedzy wypelnienie z niewiadomo czego :)) + styro 15cm, okna nowe plastiki, grzejniki rowniez buderusa VK 22 (dwuplytowe) - sztuk 6 (lazienka ogrzewana elektrycznie).

Mam natomiast nad tym pietrem drugie pietro o takiej samej powierzchni z mniejsza kubaturą ze wzgledu na skosy (scianki kolankowe sa dosyc wysokie 180cm), okna dosyc male - 80cm wysokosci. calosc wybudowana rowniez w tej samej technice 2x pustak + styro 15cm, powierzchni rowniez ok 115m2 minus (lazienka 7,5m2 bo ogrzewana elektrycznie), grzejniki 4xVK 22 (dwupłytowe 600x2100, 500x1600, 600x800, 600x800) + jeden trójpłytowy (600x1600).

Czy moc takiego kotła będzie wystarczająca oby ogrzac oba pietra tylko na potrzeby co i czy jest mozliwosc zrobienia z kazdego pietra oddzielnego obiegu sterowanego oddzielnie (regulacja temperatury) za pomoca drugiego sterownika (tak aby kazde z pieter mialo mozliwosc indywidualnego dostosowywania temperatury)?

Z gory dziekuje za pomoc,

Z.

Z tego co udało mi się wyczytać moc kotła powinna zapewnić komfort cieplny bez problemu.

Zostaje natomiast kwestia podłączenia do tego dwóch obiegów grzewczych.

I teraz pytanie jak to zrobić aby była możliwość niezależnego sterowania pracą kotła dla każdego z obiegów?

Rozumiem że w tym wypadku każdy z obiegów powinien być wyposażony w pompę obiegową oraz jeden z obiegów w zawór trójdrożny. Czy do takiej instalacji jest potrzebne sprzęgło hydrauliczne?

Poradzcie cos bo ciezko jest znalezc cos konkretnego na ten temat.

• 2 months później...

Witam!

Sprzęgło jest potrzebne . trzeba dokupić Moduł WM10 oraz MM10 oraz jak chcesz pilot z pomieszczenia to RC20. 1 obieg sterowny z WM10 z pompy za sprzęgłem przez RC30 (np. parter), 2 obieg sterowny przez MM10 pompa i zawór 3 drogowy z mieszaczem za sprzęgłem + ewentualnie pilot rc20 (na piętrze)

Pozdrawiam.

Edytowane przez obeliksss