Z4R4Z 26.09.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam, Od 4 lat jestem posiedaczego kotła gazowego jednofunkcyjnego Buderus GB022 - 24 + RC30 + FA ktory obecnie ogrzewa tylko c.o. na powierzchni ok 115m2 (1 pietro) w domu wielorodzinnym raczej kiepsko ocieplonym, budynek z przelomu lat 90-tych, 2x pustak (pomiedzy wypelnienie z niewiadomo czego ) + styro 15cm, okna nowe plastiki, grzejniki rowniez buderusa VK 22 (dwuplytowe) - sztuk 6 (lazienka ogrzewana elektrycznie). Mam natomiast nad tym pietrem drugie pietro o takiej samej powierzchni z mniejsza kubaturą ze wzgledu na skosy (scianki kolankowe sa dosyc wysokie 180cm), okna dosyc male - 80cm wysokosci. calosc wybudowana rowniez w tej samej technice 2x pustak + styro 15cm, powierzchni rowniez ok 115m2 minus (lazienka 7,5m2 bo ogrzewana elektrycznie), grzejniki 4xVK 22 (dwupłytowe 600x2100, 500x1600, 600x800, 600x800) + jeden trójpłytowy (600x1600). Czy moc takiego kotła będzie wystarczająca oby ogrzac oba pietra tylko na potrzeby co i czy jest mozliwosc zrobienia z kazdego pietra oddzielnego obiegu sterowanego oddzielnie (regulacja temperatury) za pomoca drugiego sterownika (tak aby kazde z pieter mialo mozliwosc indywidualnego dostosowywania temperatury)? Z gory dziekuje za pomoc, Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 27.09.2012 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Z tego co udało mi się wyczytać moc kotła powinna zapewnić komfort cieplny bez problemu. Zostaje natomiast kwestia podłączenia do tego dwóch obiegów grzewczych. I teraz pytanie jak to zrobić aby była możliwość niezależnego sterowania pracą kotła dla każdego z obiegów?Rozumiem że w tym wypadku każdy z obiegów powinien być wyposażony w pompę obiegową oraz jeden z obiegów w zawór trójdrożny. Czy do takiej instalacji jest potrzebne sprzęgło hydrauliczne?Poradzcie cos bo ciezko jest znalezc cos konkretnego na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 08.12.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Witam! Sprzęgło jest potrzebne . trzeba dokupić Moduł WM10 oraz MM10 oraz jak chcesz pilot z pomieszczenia to RC20. 1 obieg sterowny z WM10 z pompy za sprzęgłem przez RC30 (np. parter), 2 obieg sterowny przez MM10 pompa i zawór 3 drogowy z mieszaczem za sprzęgłem + ewentualnie pilot rc20 (na piętrze)Pozdrawiam. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez obeliksss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts