Bombel69 26.09.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 WitamMam taki problem.W zeszłym roku wystartowałem budowę - na początku grudnia zalany chudziak.Niestety dostałem cynk od kaparkowego że moja ekipa nie przyłożyła się do zagęszczenia piachu pod chudziakiem.Zrobiłem badania geotechniczne które wykazały wskaźnik zagęszczenia IS=0,9 - 0,91Geotechnik twierdzi więc że do bani, trzeba kuć i zagęszczać od nowa.Budowlaniec rzecz jasna zaklina się że zagęszczał właściwie i na 99% jest ok - można tirem wjeżdżać.Dodam że chudziak 10 cm beton B20, głębokość wykopu 1,5 -1,8 m.Wczoraj budowlańcy wykuli mi dziurę o średnicy ok 60 cm. Piasek wygląda na zbity, nie ma żadnej pustki pomiędzy betonem o właśnie piachem a minął już w końcu prawie rok.Pod ściankami działowymi mam warstwę za zbrojonego betonu na jakieś 40 cm wgłąb.Mój kierownik mówi żeby nie ruszać tylko ewentualnie ponacinać chudziaka od ścian i tak zostawić niech swobodnie całą powierzchnią siada.Co Wy na to?Instalacje chcę roić na wiosnęThx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.09.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Dodam że chudziak 10 cm beton B20, Co prawda teraz już jest "po ptokach", ale w mojej opinii, jeśli wydaje się pieniądze na tak dużą ilość betonu (który nie był potrzebny - wystarczy 5cm cementu z piaskiem) to można było za te pieniądze zrobić strop typu Teriva i w ogóle nie zasypywać wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 26.09.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam Mam taki problem. W zeszłym roku wystartowałem budowę - na początku grudnia zalany chudziak. Niestety dostałem cynk od kaparkowego że moja ekipa nie przyłożyła się do zagęszczenia piachu pod chudziakiem. Zrobiłem badania geotechniczne które wykazały wskaźnik zagęszczenia IS=0,9 - 0,91 Geotechnik twierdzi więc że do bani, trzeba kuć i zagęszczać od nowa. Budowlaniec rzecz jasna zaklina się że zagęszczał właściwie i na 99% jest ok - można tirem wjeżdżać. Dodam że chudziak 10 cm beton B20, głębokość wykopu 1,5 -1,8 m. Wczoraj budowlańcy wykuli mi dziurę o średnicy ok 60 cm. Piasek wygląda na zbity, nie ma żadnej pustki pomiędzy betonem o właśnie piachem a minął już w końcu prawie rok. Thx Pytanie jak była pobierana probka do badania, jaka metodyka badania. Przy takiej grubości zasypki, najbardziej miarodajne będzie badanie sondą wbijaną. Is=0,9 to luźny piasek, który spadł z przyczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redius 16.11.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Witam, mam takie pytanie czy taki ciemnorudawy zanieczyszczony ziemią piasek nadaje się do zasypywania fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 17.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 moim zdaniem to sam sobie szukasz problemów . Po co ta ekspertyza? co było nie tak? Popękał ci gdzieś przez rok ten beton B20? 10 cm takiego betonu to wiesz jaka to jest siła? znam takich co robia strop monolit 12cm betonu - różnica taka że tam jeszcze jest zbrojenie. Ty masz 10 cm B20 zapewne w wiekszej czesci poparte bo nie wierze że masz podszuke powietrzna pod posadzką. Po roku by ci juz popekalo jakby było źle zagęszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombel69 30.11.2012 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Olałem tematZmieniłem ekipę i kierownika.Nowy majster jak i kierownik stwierdzili że przy B20 nic nie powinno pęknąć czy osiąść.Tak czy owak właśnie zalewam strop. Na chudziaku stały palety z pustakami i jak narazie żadnych problemów.Oby wytrzymał również obciążenie stropem (stęple). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.12.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Olałem temat Zmieniłem ekipę i kierownika. Nowy majster jak i kierownik stwierdzili że przy B20 nic nie powinno pęknąć czy osiąść. Tak czy owak właśnie zalewam strop. Na chudziaku stały palety z pustakami i jak narazie żadnych problemów. Oby wytrzymał również obciążenie stropem (stęple). Jak bym bardzo chciał się dowiedzieć co ma wspólnego klasa betonu z osiadaniem i dlaczego B20 nie może popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 05.12.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) "ciemnorudawy zanieczyszczony ziemią piasek" - to piasek ziemny, który bardzo dobrze nadaje się do zagęszczania warstwami 15 do 25 cm. Pozdrawiam. Generalbud.pl Co to za wynalazek ten piasek ziemny? Są może inne odmiany? Tylko nie pisz o rzecznym i kopanym, bo taki piasek znam. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez forgetit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 05.12.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 "ciemnorudawy zanieczyszczony ziemią piasek" - to piasek ziemny, który bardzo dobrze nadaje się do zagęszczania warstwami 15 do 25 cm. Pozdrawiam. Generalbud.pl Ja polecam piaski wodne i powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts