Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kontenerowego budynku

Recommended Posts

Witam

Mam działkę która ma szerokości 15,5 m i prawo budowlane mówi ,że w takim przypadku można postawić budynek 1,5m od granicy sąsiada.

Tak też zrobiłem gdyż informację taką uzyskałem od projektanta ,który projektował mój budynek z kontenerów.

Jest to budynek o podstawie 6 m długi i 7,6 szeroki. Są to trzy kontenery połączone ze sobą (zespawane) o wym.6 x 2,5 oraz 3m wysokie.

Na nich stoją jeszcze dwa kontenery o wym. 6x2,5 . Całość jest zespawana i wyposażona. Jest to budynek biurowy. Chciałem go ubezpieczyć i żadna firma nie chce go ubezpieczyć bo jest nie związany na stałe z gruntem. Więc udałem się do wydziału budownictwa i dowiedziałem się ,że w planie zagospodarowania mojej gminy mogę postawić budynek przemysłowy ale 3 m od granicy sąsiada. Budynek już stoi i jest zgłoszony jako kontener.

Chciałem zrobić adaptację na budynek mieszkalny gdzie mógłby zostać co byłoby możliwe lecz w planie zagospodarowania musi się on znajdować 90m od ulicy. Muszę całość przesunąć dosłownie 1,5 m. Czy może ktoś mógłby mi doradzić jak mam to zrobić żeby były jak najmniejsze szkody ?