Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z piecej

paleko

Recommended Posts

Witam,

Mamy problem z piecem na pelet. Tylko CO.

Ogrzewamy nim 40-45m2, normalna wysokość 2,6-2,7m.

4 grzejniki w tym 2 po 2000 mm, 2 po 1000 mm (przewymiarowane)

Kocioł sławex nowy w wyciętym płaszczem wodnym z boku i wstawiony palnik ecofire.

I teraz tak.

Temperatura max 60 st. Pompa przy 50 st.

Mam czujnik temperatura podłączony identycznie jak gdzieś znalazłem w necie:

http://obrazki.elektroda.net/81_1260131372.jpg

oczywiście ocieplony, zabezpieczony.

Rozpoczyna się praca, nagrzewa się woda w piecu, palnik pracuje.

Załącza się pompa przy 50st. no i temperatura zaczyna dość szybko iść w góre, dochodzi do 60st. w chwile, nie wiem 5 min. (nie wiem czy ten czujnik źle założony) po czym wygasza się piec, temperatura podskoczy jescze z 3 stopnie i jest piec w czuwaniu. Po 3-5 min. temperatura spada, max kolejne 5 min i jest 50st. po czym piec ponownie się włącza i rozpala. Zanim rozpali się ponownie, piec ma juz 45-46st. Według mnie jest za szybko spada ta temparatura. Rury sa zaizolowane bardzo dobrze, pomieszczenie też. Fakt, miedzy kotłownia a pomieszczeniami jest koło 25 metrów rur. Nie wiem co jest. Grzejniki na dole szczególnie ostatni jest zawsze zimny, u góry ciepły a czy ma to jakies znaczenie.

Coś "fachowcy" zawalili w tej sprawie, bo zużycie peletu na poziomie 500-700 kg na miesiąc dla 45m2 to jest chyba troche duzo !?!?!

Najbardziej martwi mnie ten szybki spadek temperatury z pieca, 6-10 min max i na nowo się rozpala. Co to jest??? Nie mówie tutaj o temperaturach -20st. Tylko normalnych nawet kilka w plusie.

Automatyka wariuje, bo za wolno odczytuje parametry. Jak kolega wyżej napisał, za mały obieg wody.

Przenieś czujnik na kocioł najlepiej w płaszcz kotła. Czujnik późno reaguje bo temperatura dociera dopiero do czujnika w momencie załączenia pompy. Acha no i trzeba troche zredukowac moc minimalną kotła tak żeby po starcie pompy palnik pracował normalnie.

Edytowane przez Puławiak