paleko 26.09.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam,Mamy problem z piecem na pelet. Tylko CO.Ogrzewamy nim 40-45m2, normalna wysokość 2,6-2,7m.4 grzejniki w tym 2 po 2000 mm, 2 po 1000 mm (przewymiarowane)Kocioł sławex nowy w wyciętym płaszczem wodnym z boku i wstawiony palnik ecofire.I teraz tak. Temperatura max 60 st. Pompa przy 50 st. Mam czujnik temperatura podłączony identycznie jak gdzieś znalazłem w necie:http://obrazki.elektroda.net/81_1260131372.jpgoczywiście ocieplony, zabezpieczony.Rozpoczyna się praca, nagrzewa się woda w piecu, palnik pracuje.Załącza się pompa przy 50st. no i temperatura zaczyna dość szybko iść w góre, dochodzi do 60st. w chwile, nie wiem 5 min. (nie wiem czy ten czujnik źle założony) po czym wygasza się piec, temperatura podskoczy jescze z 3 stopnie i jest piec w czuwaniu. Po 3-5 min. temperatura spada, max kolejne 5 min i jest 50st. po czym piec ponownie się włącza i rozpala. Zanim rozpali się ponownie, piec ma juz 45-46st. Według mnie jest za szybko spada ta temparatura. Rury sa zaizolowane bardzo dobrze, pomieszczenie też. Fakt, miedzy kotłownia a pomieszczeniami jest koło 25 metrów rur. Nie wiem co jest. Grzejniki na dole szczególnie ostatni jest zawsze zimny, u góry ciepły a czy ma to jakies znaczenie.Coś "fachowcy" zawalili w tej sprawie, bo zużycie peletu na poziomie 500-700 kg na miesiąc dla 45m2 to jest chyba troche duzo !?!?!Najbardziej martwi mnie ten szybki spadek temperatury z pieca, 6-10 min max i na nowo się rozpala. Co to jest??? Nie mówie tutaj o temperaturach -20st. Tylko normalnych nawet kilka w plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.09.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Powierzchnia i wysokość pomieszczeń nie ma znaczenia, znaczenie ma grubość izolacji cieplnej ścian, dachu, podłogi, parametry okien, straty na podgrzanie powietrza wentylacyjnego, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.09.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Mały zład wody .automatyka nie zdąży zareagować prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.09.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Obniż temperaturę zadaną pompy CO do 40 st. Wyreguluj termostaty grzejnikowe ( jeśli są ) na optymalną temperaturę 21 - 22 st. Podwyższ temperaturę zadaną kotła do 65 stopni. Ustaw histerezę kotła na mnie mniej niż 10 st. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Automatyka wariuje, bo za wolno odczytuje parametry. Jak kolega wyżej napisał, za mały obieg wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.09.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Automatyka wariuje, bo za wolno odczytuje parametry. Jak kolega wyżej napisał, za mały obieg wody. Przenieś czujnik na kocioł najlepiej w płaszcz kotła. Czujnik późno reaguje bo temperatura dociera dopiero do czujnika w momencie załączenia pompy. Acha no i trzeba troche zredukowac moc minimalną kotła tak żeby po starcie pompy palnik pracował normalnie. Edytowane 27 Września 2012 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts