Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodowe skoff

Recommended Posts

Witam.

Mam na klatce schodowej włączniki schodowe, wiadomo u góry i u dołu z zamiarem włączania/ wyłaczania jednej lampy na ścianie. Chciałbym zamontować jeszcze oświetlenie boczne nad stopniami coś ala skoff i teraz mam pytanie: da radę zrobić tak aby wyłączniki schodowe zrobić każdy podwójny tak żeby jednym klawiszem załączać lampę na ścianie a drugim oświetlenie boczne. Rozumiem że należałoby gdzieś przy jednym wyłączniku schodowym dać puszkę w której będzie zasilacz do skoffa, prąd wziąć z tego włącznika i później jechać dalej (przewód i lampy) aż do drugiego włącznika. Jeśli tak to proszę o jakiś w miarę łopatologiczny opis, jak to połączyć.

Edytowane przez slawekk1980`

Lampki LEDowe aż się proszą o sterowanie zmierzchowe lub czasowe.

Jaki jest sens iść w ciemności, szukać wyłącznika od SKOFF, włączyć, zejść, wyłączyć i dalej iść w ciemności korytarzem?

Ale, skoro masz taką potrzebę to robisz normalny układ schodowy, stosujesz wyłączniki schodowe, oryginalny zasilacz do SKOFF mieści się w każdej puszce, ma średnicę 50mm, do wyjścia z zasilacz podłączasz pierwszą lampkę, później z niej kolejną, kolejną, aż do końca. Do połączeń wystarczy zwykła linka OMYp 2x0,34 - 2x0,75.

W sumie masz rację. Powiedz jeszcze czy można zrobić tak że zasilacz montuję w puszce np. pod pierwszą lampką. Co do tego czujnika zmierzchu to powiedz jeszcze gdzie się go wpina w tej instalacji?. Trochę naiwne pytania ale nie robiłem jeszcze z czymś takim a myślę że z małymi wskazówkami dam radę.

Ze swej praktyki odradzam zwykłe czujki ruchu w korytarzach, gdyż nie sprawdzają się w domkach od momentu pojawienia się swobodnie latającego pieska/kotka w domku.

JA robię to tak:

1) Zegar sterujący montuję w rozdzielnicy, wystarcza najprostszy z Allegro za 30zł, w rozdzielnicy daję zasilacz 12V (kolejne 30zł), od zasilacza lecę OMYp 2x0,75 do pierwszej lampki, potem kolejnej, potem kolejnej

2) Czujkę zmierzchową wyprowadzam na zewnątrz, bo jest brzydka, sygnał z czujki do rozdzielnicy, tam zasilacz i jak w punkcie wyżej

3) Jeśli w domu robię alarm to zasilanie LEDów ciągne z centrali alarmowej, mam wtedy załatwiony zegar i zasilacz (50-60zł w kieszeni), dodatkowo mam sygnał nieobecności w domu (nie trzeba świecić) oraz podtrzymanie świecenia przy braku zasilania.

Pkt. 3 realizuję najczęściej, pkt. 2 najrzadziej.

Unikam montowania zasilaczy lub sterowników w głębokich puszkach, problem się zaczyna gdy pojawia się problem.

Po usunięciu usterki klient(ka) zaczyna marudzić że po odkręceniu i przykręceniu gniazdka/lampki/wyłącznika zostaje ŚLAD na ścianie.

Jeśli robisz to dla siebie to przełkniesz, ale jeśli za kasę to nie przełkniesz tak łatwo.

Dzięki za wskazówki!

U mnie jednak prąd podciągnę z włącznika na klatce schodowej w dół na odpowiednią wysokość nad schodem, dam głęboką puszkę w niej zasilacz i pierwsza lampka i później już po kolei.Tak jak piszesz najlepiej gdy rozprowadza się z rozdzielnicy ale u mnie na obecnym etapie prac trochę za dużo zachodu by z tym było. Tak samo zasilanie do czujki wezmę z tego włącznika i wepnę ją przed zasilacz, chyba tak ma być. Czujkę ruchu/ zmierzchu wkomponuję gdzieś w rogu klatki schodowej tak aby wyłapywała ruch na pierwszym i ostatnim stopniu.

Edytowane przez slawekk1980`

• 3 months później...
Witam, wracając do tematu, jak już pisałem to planuję dać czujkę tak aby włapywała ruch na pierwszym i ostatnim schodzie, co jednak jeśli nie będzie możliwe precyzyjne jej ustawienie- nie chcę aby łapała gdy ktoś przechodzi korytarzem, czy można dać dwie czujki połączone (chyba równolegle?) tak że jedna ustawiona jest na pierwszy schód a druga na ostatni?

Witam, wracając do tematu, jak już pisałem to planuję dać czujkę tak aby włapywała ruch na pierwszym i ostatnim schodzie, co jednak jeśli nie będzie możliwe precyzyjne jej ustawienie- nie chcę aby łapała gdy ktoś przechodzi korytarzem, czy można dać dwie czujki połączone (chyba równolegle?) tak że jedna ustawiona jest na pierwszy schód a druga na ostatni?

Możesz połączyć 2 czujni równolegle.