Maciek81 27.09.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam, czy ktoś z forumowiczów może mi udzielić konkretnej odpowiedzi dotyczącej doboru mocy grzejników? Z kilku źródeł dostaje delikatnie mówiąc odmienne wyliczenia i zaraz skapituluje. Chodzi o poddasze użytkowe. dach pokryty blachodachówką, ocieplenie to 15 cm Rockwool Toprock + 5 cm Rockwool Superrock. Ogrzewanie gazowe. Przykład pomieszczenia: Pow. po podłodze: 43 m2, ale duży skos więc kubatura to według moich obliczeń 77 m3. W dachu są 3 Veluxy 78x118 cm. I teraz jaką moc grzewczą przyjąć na m3? Gdzieś tam znalazłem 20 W/m3 co według mnie jak patrze na grzejniki zamontowane na parterze jest totalna bzdurą, mój fachowiec mi podpowiada 45 W/m3 ktoś inny zaproponował mi takie grzejniki że wychodzi mi 65 W/m3. Błagam pomóżcie bo nic tylko rozłożyć ręce : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Te żródła o których piszesz to tylko kalkulatory do doboru, niezbyt dokładne gdyż nie liczą prawidłowo strat w pomieszczeniach a jedynie je z grubsza szacują, właściwym trybem postepowania są dokładne obliczenia ozc i wynikające z tych obliczeń moce strat dla poszczególnych pomieszczeń. Kolejnym problemem jest własciwy dobór temp. zasialania i przechłodzenia tzw. deltyT. Mając te wszystkie dane czyli straty ciepła dla pomieszczczenia, temp zasilania i deltę oraz wymagania odnośnie maksymalnej długości (rozmiaru) grzejników mozesz prawidłowo je dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek81 27.09.2012 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dziękuję za odpowiedź, ale przyznam się szczerze że to co napisałeś to dla mnie czarna magia. Czy jest jakaś uśredniona "bezpieczna" wartość którą mogę przyjąć nie wnikając w szczegóły. Zapomniałem jeszcze dopisać: na parterze będzie kominek, który ma rozprowadzać ciepło również na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.09.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jeśli dasz za duże grzejniki (opcja bezpieczna), to nic się złego nie stanie, wydasz tylko trochę więcej kasy (może kupisz je tanio i nie wydasz...) i siłą rzeczy będą zajmowały więcej miejsca. jeśli dobierzesz za małe, to będziesz musiał grzać wodę do wysokich temperatur, albo nie będziesz dogrzewał pomieszczeń. Jeśli chcesz grzać gazem przy tak słabo ocieplonym domu, to zastanów się nad kotłem kondensacyjnym, a wtedy będziesz potrzebował dużych grzejników, bo będziesz je liczył nie na 70 stopni, tylko na 50. Te 65W/m2 dla Ciebie będzie dużo lepszym przelicznikiem niż 20W/m2, cokolwiek to znaczy (tzn. do jakich temperatur się odnosi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts