Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna

Recommended Posts

Jak wygląda odbiór instalacji elektrycznej, czy dokonuje tego Zakład Energetyczny, a jeżeli tak to jakich papierów wymaga, czy robi jakieś pomiary? Jakie należy mieć uprawnienia aby założyć taką instalację, jeżeli mam uprawnienia SEP-u ("E" do 1kV), to czy dużym problemem było by zrobić powyższe uprawnienia?

odbioru dokonuje zakład energetyczny na podstawie wykonanych pomiarów i oględzin instalacji. jeśli nie ma pomiarów zrobionych zrobi to energetyka. jeśli chcesz znać szczegóły na temat pomiarów to musiałbym coś więcej wiedzieć na temat instalacji (odbiorniki/zabezpieczenia/różnicówki/ochrona przepięciowa itp)

pozdrawiam

Troszkę jest tu rozbieżności.

1. Na wykonanej instalacji należy wykonać pomiary (aktualne uprawnienia E z punktem pomiarowym)

2. Pomiary muszą być sprawdzone i powinno się znaleźć orzeczenie o zgodności z obowiązującymi normami (upr. D)

Posiadam oba uprawnienia i zgodnie z normą mogę robić pomiary i orzekać. Kiedyś wystarczało uprawnienie E jednak zmieniło się to i konieczne jest D do orzeczenie. Dzięki temu wyeliminowano fachowców, którzy robili "pomiary".

Jestem na etapie tynkowania - instalację elektryczną mam więc zrobioną. A propos wymagań Zakładu Energetycznego: instalator musi być zarejestrowany w danym ZE inaczej instalacja elektryczna nie będzie odebrana.

W moim regionie obecnie wymagane jest oświadczenie kierownika robót elektrycznych z uprawnieniami budowlanymi do kierowania. Kierownik oświadcza, że instalacja wykonana jest zgodnie z obowiązującymi normami i (jeśli jest) projektem technicznym. Gdy nie ma projektu zwykle trzeba narysować schemat jednokreskowy rozdzielnicy z podaniem wartości zabezpieczeń. Bardzo mnie to cieszy bo mam takowe uprawnienia i trochę więcej zleceń :wink:

• 4 weeks później...

Wydaje mi się że różne osoby wypowiadają się na nieco różne tematy (czasami zbieżne). Należy podkreślić jedną podstawową rzecz.

1. Zakład Energetyczny nie ma nic do instalacji wewnątrz domu. To co znajduje się za przyłączem wykonanym przez ZE w ramach umowy o przyłączenie ich po prostu nie obchodzi. Oni nie wykonują żadnych odbiorów instalacji.

2. Tzw. odbiór instalacji niezbędny jest to tzw. odebrania budowy tj. by formalnie można się było w danym lokalu zameldować. Ale są to formalności które załatwia się w gminie, tj. urzędzie który wydaje pozwolenie na budowę. Wcześniej było tak, że uprawnienia SEP do 1 kV kategorii E były chonorowane i taki delikwent mógł złożyć podpis na protokole odbioru budynku w pozycji "instalacje elektryczne". Czy coś się obecnie zmieniło (czy jak mówią niektórzy potrzebne są uprawnienia kat. D) - nie wiem. Zdrowy rozsądek podpowiada, że nic zmienić się nie powinno, ale głowy za to nie dam.

Pozdrawiam

Andrzej

ps. Mam oba uprawnienia tj. E i D - ale jeszcze z nich nie korzystałem. Mam nadzieję że wybuduję się i sam sobie "podpiszę" odbiór zanim skończy się ich ważność.

Zgadza się wszystko. pomiary elektryczne i orzeczenie są potrzebne do odbioru budynku (nie dla ZE!)

Wg aktualnych norm (Prawo Budowlane) potrzebne są uprawnienia pomiarowe E do wykonania pomiarów i uprawnienia D pomiarowe do orzekania- podstawa prawna: Rozporządzenie MG z 16 marca 1998 roku w sprawie kwalifikacji dla osób zajmujących się eksploatacja urz. instalacji i sieci ... (Dz. U. nr 59 z 98r. poz 377)

Panowie, moglibyście podać konkretnie skąd taka interpretacja, że prace kontrolno pomiarowe muszą wykonywać osoby posiadające uprawinienia "E" i "D"?

Według moich informacji Komisja Kwalifikacyjna SEP określa że uprawnienia "E" z odpowiednim wpisem uprawniają do przygotowania i przeprowadzania pomiarów oraz sporządzania protokołów badań i oceny wyników pomiarów. Dla uprawnień "D" przewidziano również możliwość nadawania uprawnień pomiarowych ale jedynie do kierowania i nadzorowania tych czynności.

Konieczność posiadania uprawnień typu "D" jak wiemy określa kierownictwo zakładu w zależności od podziału organizacyjnego, a dotyczy osób na stanowiskach kierowniczych.

Protokoły sporządzają i podpisują osoby WYKONUJĄCE pomiary (z uprawnieniami "E"). Podpisywanie protokołów przez osobę nadzorującą może nastąpić gdy wynika to ze schematu organizacyjnego i wewnętrznych zarządzeń przedsiębiorstwa.

W ubiegłym roku było w Krakowie seminarium SEP na ten temat, pod przewodnictwem dr Jana Strzałki. W biuletynie INPE nr 39 jest artykuł "Wymagania norm i przepisów odnośnie badań odbiorczych i eksploatacyjnych instalacji i urządzeń elektrycznych". Rozporządzenie z Dziennika Ustaw 1998 poz. 377 (cytowane przez kolegów) a także nowelizację z Dz. Ustaw 2000 poz. 187 było znane i omawiane.

Jakiś kolejny pomysł Pana Boczkowskiego i kolesiów z COBR?

Tomgorze. Upewniłem się w Komisji Kwalifikacyjnej Krakowskiego SEP. Nie jest wymagane aby protokoły czy też wnioski końcowe podpisywała osoba z zaświadczeniem kwalifikacyjnym typu "D". Moje pytania wywołały zdziwienie. Ale nie pierwszy to i nie ostatni raz napotykamy na niejednoznaczne interpretacje.

Ależ pytałem, o orzeczenia końcowe również, zarówno dla odbiorów jak i badań eksploatacyjnych. Mając zaświadczenie typu "D" (z uprawnieniami do pomiarów) orzeczenia końcowe można podpisywać. Ale wymagane jak twierdzą nie jest.

(ekspertyzy oczywiście rządzą się innymi prawami).