Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę przyłącza

kwiatton27

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam taki problem.

Razem z sąsiadem chcemy zaopatrzyć się w wodę. Po konsultacjach z wodociągami okazało sie że nie ma mozliwości budowy przyłącza tylko należy rozbudować sieć. Gmina nie ma takich planów wiec jak juz to mamy sobie sami finansować. Sasiad blizej sieci wczesniej wystąpił o warunki rozbudowy sieci i otrzymał wytyczne. Później ja wystąpiłem i otrzymałem z notką że póki sąsiad nie zrobi ja nie mogę zacząć. I tak się zastanawiam czy nie mozemy razem wystąpić o pozwolenie na budowę sieci składając osobne dokumenty o warunkach rozbudowy wodociągu? Chcielibyśmy przy jednym rozkopaniu zrobić od razu cały odcinek który ma długosc około 100 m i do tego 2 przyłącza.

Czy jest to zgodne z prawem by taka budowę wykonać jednocześnie?

Prosze o pomoc i porady

• 3 months później...

Proponuję byście wspólnie wystąpili o warunki techniczne rozbudowy wodociągu.

Następnie warunki zabudowy/MPZP, projekt sieci i przyłączy, uzgodnienie, ZUD, ewentualna zgodna na umieszczenie sieci w pasie drogowym, pozwolenie na budowę, projekt organizacji ruchu na czas budowy, zgoda na zajęcie pasa drogowego.............. i.........można kopać

Nic nie stoi na przeszkodzie byście oboje byli inwestorami równicześnie.

• 2 months później...

Witajcie!

Czy gmina ma prawo odmowic przebiegu sieci w pasie drogowym (fragment dzialki, przeznaczonej na poszerzenie pasa drogowego w przyszlosci)? Odmowila dwukrotnie..., sugerujac, zeby instalacje pociagnac dzialka sasiadow. Jeden nie wyrazil zgody, istnieje prawdopodobienstwo, ze drugi tez sie nie zgodzi. Co wtedy?... Jak sie to ma do ustawy do dostepu do mediow?

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...