username 2013 27.09.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam serdecznie! Jestem tu nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Niedawno wraz z małżonką kupiliśmy mieszkanie (75 m) dwupokojowe, pokoje 5.2m na 4.6m oraz 5.2m na 5.5m wraz z kuchnią, łazienką, przedpokojem i spiżarką. Staneliśmy przed poważnym wyborem odpowiedniego ogrzewania, a jako że mieszkanie znajduje się w kamienicy nie pozostaje nam nic innego jak ogrzewanie gazowe (ogrzewanie z ciepłowni nie wchodzi w grę ze względu na odległość od węzła ciepłowniczego i upartych sąsiadów). Poprzedni właściciel również mieszkanie ogrzewał gazem, lecz z uwagi na źle wykonaną instalację (m.in. popękane rurki) oraz stary typ pieca(TERMET rok prod 2000 nie pamiętam modelu) zdecydowaliśmy wykonać nową od podstaw. Schody zaczęły się gdy zaczęliśmy zapraszać wykonawców na pomiary i wyceny. Na wykonanie pierwszego fachowca nie było nas stać, kolejny przedstawił całkowicie inne rozwiązanie jak pierwszy negując jego zdanie. Trzeci nie poparł obydwu poprzednich i w tym momencie zupełnie zgłupieliśmy. Nie znamy się na ogrzewaniach i boimy się teraz komukolwiek zaufać, a zależy nam na odpowiednim doborze pieca oraz dobrym wykonaniu samej instalacji co skutkowałoby rachunkami za gaz nie sięgającymi kosmosu. Zamieszczam szkic mieszkania i naniesionej starej instalacji i zwracam się z prośbą do osób, które znają się na tego typu instalacjach bądź je wykonują. Jaki piec gazowy będzie najodpowiedniejszy do ogrzewania mieszkania oraz wody. Jakie grzejniki wybrać? Proszę pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.09.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) zależy nam na odpowiednim doborze pieca oraz dobrym wykonaniu samej instalacji co skutkowałoby rachunkami za gaz nie sięgającymi kosmosu. Rachunki w niewielkim stopniu będą zależały od wykonania instalacji, lecz przede wszystkim od zapotrzebowania na ciepło tego mieszkania. Nie wiem, co kombinowali ci fachowcy, bo cóż tu można wymyślić... Ale tak w skrócie: w każdym pomieszczeniu powinien być grzejnik. Instalacja powinna być zrobiona na rozdzielaczu, z którego będą poprowadzone rurki do poszczególnych grzejników. Mogą to być rurki pex, bo nie są drogie i łatwo się je ciągnie. Powinny być założone z izolacją. Grzejniki umieśćcie tam, gdzie nie będą wam przeszkadzać, najlepiej pod oknami. Grzejniki duże dadzą większy komfort i niższą temperaturę wody (więc mniejsze rachunki przy kotle kondensacyjnym). Lepiej dać większe niż za małe. Na oko mogą być np. w dużych pomieszczeniach np.120-140cm typu CV22, ewentualnie w największym możecie dać 2 grzejniki po np. około 80cm, w małych 60cm lub coś w tym stylu (z podłączeniem bocznym - nie przeszkadza ono tak, jak dolne - to idące od podłogi), w łazience drabinka z 1m wysokości lub więcej, spiżarka bez ogrzewania. Kocioł powinien być z zamkniętą komorą spalania, lepiej kondensacyjny. Dwufunkcyjny, z jak najmniejszą mocą minimalną np. 3-5kW). Pi razy drzwi to chyba tyle. Edytowane 27 Września 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 01.10.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Zapomniałem dodać że zamieszkiwać będziemy niebawem w trzy osoby (dwie osoby dorosłe i dziecko), a to pewnie dość istotna sprawa. Rurki schowane będą w ścianach także ich izolacja jest niezbędna. Pytanie czy taka otulina czerwona wystarczy? Oraz czy nie będzie nic stało na przeszkodzie, aby ją zamurować w ścianie? Wstępnie znalazłem wykonawcę, który nie podyktował sobie ceny zbyt wywindowanej, ale chciał zarobić dodatkowo na ''pośrednictwie'' sprzedając mi zwykły kocioł dwufunkcyjny z otwartą komorą. Dlatego dogadaliśmy się że ja dostarczam kocioł, który on montuje. Z tym że w dalszym ciągu nie mam pojęcia co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Co wybrać wśród dość dużej liczby dostępnych na rynku kotłów? Jeśli zdecydowałbym się na kondensat z jak najmniejszą mocą minimalną o którym rwxw pisze to jaki będzie najlepszy? Oczywiście chciałbym wziąć pod uwagę stosunek jakości co do ceny i zmieścić się w rozsądnej granicy, aby koszt inwestycji w kocioł nie zwracał mi się przez 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Na "oko" to chłop w szpitalu umarł. Grzejniki dobierz zgodnie z tabelą mocy uwzględniając ocieplenie oraz stan i ilość okien. Jak nie wyliczysz sobie sam to idź do sklepu instalatorskiego (nie markety) i poproś o wyliczenie wielkości grzejników pod kocioł kondensacyjny (jak cię nie odstraszy cena) zas. 55oC,powrót 45oC ewentualnie pod zwykły kocioł tylko z zamkniętą komorą spalania. Wtedy porównasz grzejniki z wyliczeniami instalatora. Edytowane 2 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Zapomniałem o jeszcze jednym jak ogrzewanie gazowe to na grzejniki termostaty i w najzimniejszym pomieszczeniu regulator pokojowy.Tam gdzie będzie regulator głowice otwarte na maxa lub ściągnięte. Przestrzegam przed zakupem kotła przewymiarowanego.moc minimalna jak najniższa i jeśli to będzie 2-funkcyjny to moc na CWU min. 20 lub 24 kw. Poszukaj na forach internetowych o problemach ludzi z kotłami przewymiarowanymi i jakie mają rachunki. Edytowane 2 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Większość prosi o pomoc nie podając najważniejszych danych - tj dotychczasowe zużycie gazu i temp wew/zew - to pozwoli określić zapotrzebowanie mieszkania. Jeśli nie ma dostępu do danych za ubiegłe lata to można uruchomić ogrzewanie i po kilku dniach wyznaczyć średnie dobowe zużycie gazu, przeliczyć na kWh i podstawić do kalkulatora z mojej stopki. Wg mnie to w tym mieszkaniu można poprawić system grzewczy, przede wszystkim przenieść grzejniki po okna, w salonie zamontować 2 może 3 szt, na całości powinno wystarczyć w sumie 8 - 9kW mocy, przy większej mocy grzejników można zakupić kocioł kondensat, do mniejszej mocy nie warto dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jeżeli zakupi kocioł oraz grzejniki i odpali nową instalację co będzie musiał zrobić (bo jak pisze rurki są popękane) to będzie musztarda po obiedzie bo może się okazać że kocioł za mocny. albo za słabe grzejniki. Tylko wyliczenie mocy przed wykonaniem instalacji pomoże w jej okiełznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.10.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 sprzedając mi zwykły kocioł dwufunkcyjny z otwartą komorą....to jaki kocioł będzie najlepszy? Dobrze, że się nie zgodziłeś na otwartą komorę, to już nie te czasy. Obecnie to tylko kondensat lub z zwykły z zamkniętą komorą. Rurki w izolacji jak najbardziej można zamurować w ścianie, jeśli ściana jest nieocieplona i zimna, a boisz się jej grzania, to możesz dać podwójną otulinę. Odnośnie modelu kotła, to pytanie podobne do tego, jaki samochód jest najlepszy. Niestety każdy musi sam zdecydować. My możemy doradzać, czego unikać i czym się kierować w doborze. Co do cwu, to zastanów się, czy miałbyś miejsce na jakiś mały zasobnik, albo na kocioł z wewnętrznym zasobnikiem, wtedy będziesz mógł zastosować małe kotły typu 3-12kW, ale niestety trzeba gdzieś wstawić zasobnik. Dwufunkcyjne są mniejsze i w mieszkaniu wygodniejsze, ale muszą mieć niestety moc maksymalną 20-24kW, za to mogą mieć małą minimalną na której nam zależy. Szukaj takich, których moc minimalna jest koło 2-5kW. Na "oko" to chłop w szpitalu umarł. Dokładnie. Dużo lepiej wszystko oszacować nić brać na oko. Najgorzej wybrać za małe grzejniki, za duże na szczęście w niczym (poza kosztem) nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.10.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Właśnie tak, ale założyciela postu temat już chyba nie interesuje bo się nie odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 04.10.2012 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Właśnie tak, ale założyciela postu temat już chyba nie interesuje bo się nie odzywa. Przepraszam ale byłem w delegacji i nie miałem dostępu w ogóle do komputera, stąd moje nieodzywanie. Temat jest w dalszym ciągu jak najbardziej aktualny i w dalszym ciągu nie daje mi on spać. Dotychczasowego zużycia gazu nie znam, poprzedni właściciel otrzymał mieszkanie w spadku, które nie było długo zamieszkiwane (stąd zniszczona instalacja) dlatego mimo szczerych chęci niewiele mógł mi o nim powiedzieć. Uruchomić starej instalacji się nie da ponieważ jak już napisałem miedziane rurki w miejscach łączenia są popękane oraz kocioł zupełnie nie nadaje się do użytku. Ściana zewnętrzna o grubości 60 cm zbudowana z pełnej cegły niestety nie jest ocieplona i nie da się tego zrobić ze względu na ozdobną fasadę budynku. Mieszkanie jest narożne. Okna w mieszkaniu są już zamontowane nowe trzyszybowe firmy drutex. Na moje nieszczęście jest ich też niemało bo aż 11 w całym mieszkaniu. Ściana salonu i sypialni, która leży w jednej płaszczyźnie jest od strony północnej. Tak jak radzicie jutro po pracy pójdę do sklepu w celu obliczenia mocy grzejników, a fachowiec w przyszłym tygodniu ma czas także skonfrontujemy to co wyjdzie. Tylko dobrze rozumiem że do sumy mocy wszystkich grzejników mam dobrać moc kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.10.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Maksymalną moc kotła, może być troszkę większa bo grzejnikii są liczone na -20oC na zew. Mówię tu o mocy na C O bo na CWU to w zależności od tego czy ma być grzana przepływowo, czy w zasobniku. A moc minimalna jak najniższa ponieważ kocioł kondensacyjny powinien pracować jak najdłużej z mocą minimalną i jak najniższą temperaturą wystarczającą do nagrzania mieszkania. Zastanów się nad ociepleniem podłogi i sufitu w starych kamienicach pomieszczenia są bardzo wysokie i można te sufity obniżyć i ocieplić. Edytowane 4 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 04.10.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Zastanów się nad ociepleniem podłogi i sufitu w starych kamienicach pomieszczenia są bardzo wysokie i można te sufity obniżyć i ocieplić. Zgadza się, w tej chwili wysokość pomieszczenia to 340 cm. Docelowo po obniżeniu i ociepleniu będzie 290 cm co i tak daje niezłą wysokość, ale to niestety konieczność ze względu na górny obrys okien. Co do samego zasobnika o którym zapomniałem napisać to miejsce ewentualnie jest w spiżarce, ale oddalona jest ona od miejsca w którym musi być umiejscowiony kocioł o jakieś 250cm plus grubość ściany, nie znam się i nie wiem czy to nie będzie kłopot. Z tym że też nie mógłby on być jakiś wielki gabarytowo. Bez problemu mam miejsce na kocioł z wewnętrznym zasobnikiem także raczej taki preferowałbym. Edytowane 4 Października 2012 przez username 2013 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.10.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Jeszcze jedna podpowiedź, ale bardzo ważna. Jeżeli ja bym montował kocioł to pierwsze poprosił bym od ciebie o protokół kominiarski z wyrażoną zgodą do wpięcia tam rury spalinowej z kotła. Ale o tym powinien pamiętać wykonawca. Jeżeli ma być małe dziecko to może być z zasobnikiem, ale wtedy pasowało by dać cyrkulację(nie trzeba upuszczać wody zanim dojdzie ciepła). Z twojego zdjęcia wygląda że odbiorniki ciepłej wody są w miarę blisko kotła to mógłby być 2-funkcyjny tylko ta moc minimalna jaką potrzebujesz na CO utrudnia sprawę. Wybierając kocioł weź też pod uwagę dostępność do serwisu abyś nie musiał czekać w najzimniejsze dni zimy na przyjazd serwisu z drugiej strony polski.( ZŁOŚLIWOŚĆ RZECZY MARTWYCH). Edytowane 4 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 04.10.2012 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Wg mnie to w tym mieszkaniu można poprawić system grzewczy. Cała instalacja będzie robiona od nowa. Jedyne co może pozostanie to rura odprowadzająca spaliny od kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.10.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Rurę też wymienisz bo stara nie będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.10.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Proponował bym kociołek ACV kompakt 18/24 Daje duży komfort ciepłej wody .Prosta obsługa.Tani trwały oszczędny,mały.grzejniki dowolne .ale nie wkuwałbym rur w ściany (zwiększy tu straty i podetnie ściany:no:)Proponuje rury miedziane poprowadzone w listwie przy podłogowej bez izolacji (miedziane bo mają małą rozszerzalność cieplną ) http://www.acv.com/pl-pl/03_03/50/app.rvb Nie potrzeba zasobnika.bo ma ciekawą funkcję ,polegającą na utrzymywaniu zapasu ciepłej wody w kotle .Kocioł sam uczy się kiedy zapewnić komfort a kiedy nie potrzeba gotowości np(noc) Edytowane 4 Października 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Cała instalacja będzie robiona od nowa Zaznaczam, że sprzętem nie handluję, ale na rynku pokazała się ciekawa oferta dość taniej pc pp, można coś takiego zainstalować, grzałoby w okresach przejściowych taniej niż gazem jak również pozwoliłoby zmieścić się w tar W-2.1, do tego dochodzi komfort i dywersyfikacja dostawców energii http://allegro.pl/kimatyzacja-ogrzewanie-pompa-ciepla-od-6st-na25mkw-i2679269541.html Edytowane 4 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 09.10.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam ponownie. Po wizycie w sklepie instalatorskim sprzedawca nie polecił montowania kotła kondensacyjnego w tak małym mieszkaniu ze względu na długoletnią zwracalność inwestycji i zrobił obliczenia dla kotła dwufunkcyjnego DE DIETRICH ZENA MS 24 MI. W wycenie podał grzejniki KERMI K22 o odpowiednich wymiarach: 600 x 1000 1 szt; 600 x 600 1 szt; 600 x 2000 1 szt; 600 x 1200 2 szt oraz drabinka Instal-P. standard gł-40/90 i powiem szczerze że całkiem nieźle to wyszło jeśli chodzi o cenę. Nawet gdy doliczyłem nieco zawyżone kwoty jeśli chodzi o orurowanie, robociznę i sterownik kotła to wyszła spora oszczędność w stosunku do poprzednich instalatorów. Dlatego nie wiem czy faktycznie jest sens pakować się w kondensat, który może mi sie zwracać wiele lat. Mimo to poprosiłem jeszcze o wycenę całego systemu opartego o kocioł kondensacyjny, zobaczymy co wyjdzie. Natomiast jeśli chodzi o dotychczasowe obliczenia, co o nich myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.10.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Przecież ten kocioł jest z otwartą komorą spalania.Jak nie chcesz mieć w domu "halnego" to kup z zamkniętą komorą, jest trochę droższy ale nie będzie ci ciągnąć zimnego powietrza wszystkimi dziurami z pola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.10.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) Ten kocioł ma moc minimalną większą od twoich maksymalnych potrzeb na C O. Co do wykonania instalacji CO to zobacz czy nie uda się podnieś trochę podłogi choć o grubość rur,dać cienkie tragarze w środek wełnę i na to płytę wiórową a na wierzch panele.Grzejniki purmo tej samej wielkości mają troszku większą moc poza tym OK. Tylko ten kocioł. Edytowane 11 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts