username 2013 11.10.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Natomiast pod kondensat otrzymałem coś oto takiego: grzejniki także KERMI K22 o wymiarach 600x 1200 1 szt; 600x 800 1 szt; 600x 1400 2 szt; 600x 1600 2 szt i drabinka INSTAL-P. STANDARD 3D STD-40/90 a kocioł DE DIETRICH- MCR/II 24/28 MI i na takie rozwiązanie jeszcze mnie stać. Co o tym myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.10.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jak chcesz kondensat to rozglądnij się jeszcze za jakimś z mniejszą mocą minimalną(chyba że nie ma takich 2-funkcyjnych). Sprawdź też dostępność serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 12.10.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jak chcesz kondensat to rozglądnij się jeszcze za jakimś z mniejszą mocą minimalną(chyba że nie ma takich 2-funkcyjnych). Sprawdź też dostępność serwisu. Oczywiście że są z mniejszą mocą minimalną, ale to już nie na moją kieszeń. Chyba jednak zdecyduję się na taki kocioł. Z serwisem nie będzie problemu bo są w okolicy dwa autoryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.10.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Powiem inaczej.U mnie jest około 160 m2, dom z poddaszem użytkowym,mam kocioł kondensacyjny 2-funkcyjny którego moc minimalna na C O wynosi 7kw. grzejniki wyliczone pod kondensat . Moim zdaniem jest ona jeszcze za duża ponieważ kocioł przegrzewa o pięć stopni wyliczoną temperaturę i się wyłącza na czas jaki sobie wyliczy z ustawień. Ten czas mogę wydłużyć albo skrócić w zależności jak ustawię parametry w kotle. Każdy kocioł ma największe straty przy włączaniu się palnika, więc chciałbym aby się za często nie wyłączał tylko pracował stale na określonej temperaturze. Teraz teoria; moim zdaniem piec o mocy minim. 6,3 kw spala w ciągu godziny pracy powiedzmy około 0,65 kubika gazu, pracując pół godziny i pół stojąc to wciągu doby będzie pracował 12 godz.=7,8 kubika gazu. Kocioł z mocą minimalną mniejszą o połowę będzie nam podgrzewał wodę do tej samej temperatury dwa razy dłużej, ale podczas godziny swej pracy spali 0,4 kubika gazu. Teraz będzie musiał pracować jedną godzinę .a pól będzie miał przerwy czyli w ciągu doby przepracuje 16 godz=6,4 kubika. A po za tym ty masz tylko 75m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 13.10.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Zainteresowała mnie jeszcze jedna opcja, to już mój wybór. Mianowicie immergas victrix 26 2i. Ma on moc minimalną 3 kW także całkiem niedużo bo połowę tego co posiada DE DIETRICH- MCR/II 24/28 MI . Poza tym jego koszt zakupu jest porównywalny ze wspomnianym wcześniej, a ma dłuższą gwarancję producenta, serwis na miejscu. Pytanie teraz znowu takie czy te grzejniki, które były obliczone pod kondensat Dietricha mają odpowiednie wymiary i czy w ogóle KERMI będą w tym przypadku odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.10.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Fajny kocioł.poczytaj;http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1816825.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 14.10.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Fajny kocioł.poczytaj; http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1816825.html To znaczy że faktycznie fajny i polecasz ten wybór? Czy to tylko taka dygresja miała być? Bo powiem szczerze że do teraz myślałem że to jest idealne rozwiązanie jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Myślę że będziesz z niego zadowolony, kup jeszcze do niego jakiś konkretny sterownik i ciesz się ciepełkiem. Poczytaj jeszcze o nim w internecie abyś był pewny co kupujesz. Edytowane 14 Października 2012 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.10.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam jeszcze raz. Znalazłem taką nowość:http://www.ecomartech.pl/Produkt/kociol_dwufunkcyjny_beretta_exclusive_green_he_25_csi/?PHPSESSID=7fa535ee69fc4584c1c1b9ff1117daf4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 26.10.2012 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 To faktycznie ciekawa propozycja, ale już dokonałem zakupu i zostałem przy kotle Immergas Victrix 26 2 I. Twoja propozycja pewnie jest lepsza porównując te dwa rozwiązania ze względu na regulacje pogodową w zestawie czy sondę temperatury zewnętrznej, ale jest też sporo droższa. Mam nadzieję że po czasie będę zadowolony z użytkowania. W tym momencie czekam jeszcze na adapter do kotła bo ten nie był w zestawie i zobczymy jak całość hula. Instalator zamontował już wszystkie grzejniki i całą instalację poprowadził w rurkach pex z otuliną. Starą rurę zostawił i do niej wsadzi mniejszą, zdziwiłem się gdy usłyszałem to z jego ust, ale skoro wie co robi to dla mnie też jest na plus takie rozwiązanie z racji niższych kosztów. Jak będę miał chwilę czasu to zrobię szkic jak to teraz wszystko wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.10.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dzień dobry. Czy mógłbyś zdradzić ile cię kosztowało to centralne ( materiał + robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username 2013 13.11.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam po dłuższej przerwie. Za kocioł dałem 3800 zł za grzejniki, kształtki, rurki pex, otuliny i tym podobne sprawy montażowe 5300 zł a za robociznę 1200zł co w sumie dałoby plus minus 10300 zł. Dotego w sumie jeszcze będę musiał doliczyć jakiś rozsądny sterownik do kotła i termostaty co też da jakąś sumkę. Ogólnie rzecz biorąc myślę że nie zapłaciłem jakoś specjalnie dużo, chociaż zawsze mogłoby być mniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts