Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewidywalny koszt budowy domu i zmiana projektu domu

Recommended Posts

A nie lepiej byłoby zlecić projekt indywidualny albo znaleźć projekt dużego domu jednorodzinnego? Przy tym pensjonacie będzie bardzo dużo przeróbek, wszystkie instalacje do przeprojektowania.

Chyba masz nietypowe potrzeby, więc może nie bardzo jest sens szukać wśród projektów typowych.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Tak czy siak, dom czy hotel, to w sumie powienienes liczyc te ok 4 tys za metr, czyli łacznie ok 4 mln PLN, bo przecież głupota by było, żeby wsadzic 2 mln w wybudowanie stanu deweloperksiego a następnie wykończyć ok 100m2 bo tylo na tyle kasy starczy. Za te 2 mln jakie pochłonie stan deweloperski tego projektu można wybudowac i wykończyc piekna wille o pow ok 400-500m2 czyli bardzo duza, tfu co ja pisze, ooooogromna chałupa i mieszkac jak pan. Tak więc powstaje pytanie po co Ci dom o powierzchni 1000m2???

A wiec tak ten dom ma powierzchnie użytkowa 590mc2 nie chce jej wcale zmienić tylko zamiast np. na górze 6 pokoi zrobić 3 większe i tak na przykład zrobić salon mniejszy niż 100mc2 mam nadzieje ze jak się zgłoszę do przerobienie tego projektu zakończy się w cenie około 25tys za projekt a skąd się wzięło niby 4tys za 1mc2? I skąd się wzięło niby 1000mc2 ?

, dlaczego nie mogę wykonać razem z rodzina parę prac przy budowie, chociaż początkowe prace?

W znanych mi przypadkach budowy "własnymi rękami" 2 osobom udało się wybudować ok. 200m2 domki w dwa lata. Samodzielnie ławy, murowanie, stropy, okna, instalacje, wylewki, ocieplenie. Ekipy od tynków wewnętrznych i zewnętrznych. Czyli średnio wychodzi 50m2 na osobo-rok. Dla domu 1000m2 samodzielna robota (popołudniami i weekendami) to 20 osobolat. Jeśli zaangażujesz 10 osób w rodzinie to może mieć to sens. Jeśli będziesz sam z teściem to trochę za mało.

2miliony 250tys zł i jaki to stan jest

Domino,chcesz żeby zrobić Ci kosztorys na podstawie kilku informacji ogólnych o projekcie.Przecież nikt z nas nie widział tego projektu na oczy(to jest zapewne kilkaset stron na taką chałupę),nikt nie wie z czego chcesz budować,jak planujesz rozwiązać kuchnie,łazienki,ogrzewanie itd.

Nie da się tak.

Można uogólnić koszty budowy w związku z tym że mniej więcej sami tu pomiędzy sobą wiemy ile komu wyszło,ale raczej wszyscy budują domy kilkukrotnie mniejsze,więc nawet celować trudno.

Musisz się liczyć z 2 tyś metr tylko samego budynku przy oszczędnym budowaniu i ze skromnym wykończeniem.

chyba lekko przesadzona kalkulacja

Po pierwsze im dom większy tym ogólna cena w przeliczeniu na metr niższa,po drugie 4 tys metr to jest dom dosyć luksusowy raczej,a nie każdy nastawiony jest na luskusy.

2 -2,5 tyś wystarczy.

No nie wiem. Z tego co wiem to ceny 2-2,5 tys dotyczą stanu deweloperskiego, a w stanie deweloperkim się nie mieszka. Zgadza się, że im większy dom tym tańszy jego metr, ale skoro ktos buduje dom prawie 900m2 to to nie jest ktos z dochodami zbliżonymi do średniej krajowej a ci bogatsi raczej rzadko stosuja tanie panale, tanie meble, tanie umywalki, glazury itd

No tak przepraszam nie znam się, dlatego pytam nie jest do moja branża tylko teraz nie wiem, co robić czy dzwonnic do nich i się pytać o ten projekt czy by była możliwość zmiany pomieszczeń i ile by to kosztowało czy się zając innym projektem, chociaż przyznam ze ten w szczególności mi się podoba

a skąd się wzięło niby 4tys za 1mc2? I skąd się wzięło niby 1000mc2 ?

4 tys , bo tak z grubsza szacuje wybudowanie i wykonczenie domu. Oczywiście pewnie można i taniej, ale ja osobiście gdybym miala na wydanie ok 3-4 mln to bym sobie taką chałupe wykroiła, że ho ho a nie jakies panele z marketu, meble z Ikei itp

Skąd sie wzieło 1000, a dokaldnie 887 to już Ci wyjasnili

Aha, raczej przy zakupie materiałów, takich jak stal, cegły, beton, czyli nizbednych do budowy domu mebli, glazur, parkietu gratis nie dodają. To wszytsko trzeba dokupić. No i ktos to musi jeszcze ułozyć, no chyba, że to tez we własnym zakresie planujesz

No tak przepraszam nie znam się, dlatego pytam nie jest do moja branża tylko teraz nie wiem, co robić czy dzwonnic do nich i się pytać o ten projekt czy by była możliwość zmiany pomieszczeń i ile by to kosztowało czy się zając innym projektem, chociaż przyznam ze ten w szczególności mi się podoba

Na taką inwestycję to tylko projekt indywidualny.Będzie drożej,ale to i tak bardzo niewielki ułamek całości kwoty przeznaczonej na budowę,a dom będzie dopasowany do Twoich potrzeb.Za zmiany w projekcie w końcu też trzeba płacić,nieraz one są nie do końca zadowalające.Architekt zaprojektuje Ci taką bryłę jaką mu pokażesz.

Justkaaa to nie jest tak ze ja mam nieograniczony budżet i mogę sobie wydawać ach jeden milion więcej czy mniej to nic wiedz tak mnie interesuje koszt budowy i stanu, ale oczywiście jak bym wybudował dom za 2miliony 250tys bym musiał długo odczekać żeby go ładnie wybaczyć, bo tak jak sam powiedziałaś nie brałbym z obi w promocji paneli na podłogę

bo tak jak sam powiedziałaś nie brałbym z obi w promocji paneli na podłogę
No to jak jesteś w ten sposób nastawiony,to musisz liczyć 3 tyś najmniej.

Te wyliczenia bliżej 2 tys to jest z tanim wykończeniem.

I widzisz jak mamy Ci coś doradzić jak nie wiemy jak Ty chcesz właściwie budować?

Może lepiej powiedz ile masz pieniędzy,spróbujemy określić co da się za tą sumę zrobić.

Idź do architekta, niech Ci skroi domek na Twoje potrzeby i wg działki jaką masz. Takie wybranie byle gotowca i potem wydanie na to 2-3 amoże i wiecej milionów to nieporozumienie. Na rchitekta wydasz kilka lub kilkanascie tysiecy wiecej ale potem na budowe wydasz kilkaset mniej. Zawsze mniej tendecje do ograniczania swoich potrzeb metrazowych niz do ich rozpasania. Skoro teraz wybrałes projekt ok 900m2 to jak się rozbujasz to Ci może i 2000 zabraknąć. Wex pod uwage że każde 100m2 domu to ok 400 tys, więc może zmieścisz się jakoś ze swoimi potrzebami w 400-500 a może 600 metrach i te 900 wcale Ci nei bedzie potrzebne. Wydasz 2-2,5 mln i wykończysz cała chałupe od razu i na cacy a nie będziesz się bujał z wykończeniówką kilka lat az dozbeirasz kolejny milion, a do tego czasu będziesz mieszkał na budowie

ok może masz racje będzie łatwiej, na dzień dzisiejszy mam na wydanie 2miliony 868tys zł oczywiście, może napisać, jakie mam oczekiwanie, do co projektu? Justkaaa chodzi mi o duży dom zobaczy się czy do mojej kwoty coś dużego zbuduje i ładnego, jeśli nie mogę zrezygnować z 200mc2 a działka jest miejscowości Glądy