Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewidywalny koszt budowy domu i zmiana projektu domu

Recommended Posts

Ja nie wiem jak liczyła marynata te 3 tys na wykończony dom. Ja licze ok 4 tys choć przyznaje, ze jest to liczba z kapelusza. Niemniej doliczam to wykończonego domu także media, zagospodarowanie działki, ogrodzenie jej. Jak ktos ma ograniczone dochody to godzi się na pewne okresy przejściowe i pewne niedogności mieszkania w nie dkokońca wykończonym domu lub zagospodarowaniem dizalki. Tu mamy przykład gdzie budzet jest 2,8 mln, więc nalezy przyjąc wybudowanie, wykończneie i zagospodarowanie działki od razu. Przyjmij te 4 tys. Lepiej jak Ci zostanie troche pieniedzy jak ma Ci zabraknąć kilkaset tys. Piszesz, ze możesz mieć dom o 200m2 mniejszy czyli ok 700m2 x 4 tys/m2 =2,8mln, czyli mieścisz się w budżecie.

Pamiętaj, ze wybudowanie to jedno a utrzymanie to drugie. Ktos to musi sprzatać, trzeba to ogrzac , wentylować, itp. jesli masz takie potrzeby i będziesz ten metraz wykorzystywac to OK ale jesli masz wybudowac a potem zaglądac tam 2 razy w roku to przemysl to jeszcze raz. Same koszty ogrzewania w sezonie pewnie wyniosa kilkanascie tys zł

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Justka,od poczatku mówimy SAM DOM.Działka jest,może ogrodzona,może uzbrojona-to są koszty indywidualne.

Po drugie wez pod uwagę że duża część tego domu to powierzchnia nieużytkowa.

I dlatego fajnie jest żeby był projekt indywidualny,bo projektant określi potrzeby rodziny-czyli może zamiast sali bankietowej występującej w oryginalnym projekcie bardziej się dla tylu chłopa przyda podziemie jako całość gospodarczo-garażowa.I ta kondygnacja będzie już zupełnie innym kosztem,który dla reszty da te 4 tys na metr.

Justkaaa sprzątania raczej się nie boje nawet przy 900mc2 w sezonie zimowym i jesiennym ogrzanie nie ma problemu wiem ze ty by kosztowało kilka tys zł, ale tez myślę nad zamontowanie paneli słonecznych, ale jeszcze się nie rozglądałem i nie dowiadywałem, jakie koszty by to było oczywiści myślę ze tak z 80tys zł

Marynata nie chodzi mi o marmur wszędzie oczywiście chciałbym go trochę, ale tez PŁYTKI CERAMICZNE i PŁYTKI GRANITOWE i oczywiście panele nie chce jakiś złotych klamek czy cos normalne eleganckie a i liczyć teraz 4tys za 1mc2 ? tak?

No tak najlepiej, bo nie ma, co gdybać, bo ciągle się pojawia inny koszt budowy

Bo tylko mocno "orientacyjnie" tu strzelamy. Nie wiemy, jaki zechcesz materiał konstrukcyjny na ściany, ile warstw (może 3), jakie pokrycie dachu Cię interesuje. A od stanu developerskiego do "pod klucz" to już w ogóle można szaleć i szaleć.

Dla przykładu - zobacz, co można kupić w stanie deweloperskim za 2,9 mln. :) http://otodom.pl/dom-olesnica-670m2-8-pokoi-1500000-pln-id7957329.html

Albo tu - za 1,7 mln. Trzeba by odjąć koszt działki (500-700 tys.?) i oto ile wybudował inwestor:

http://otodom.pl/dom-borkowo-66460m2-4-pokoje-1700000-pln-id13297637.html

Edytowane przez bowess

NieJan: jak zarobić 3 miliony zł najlepiej praca

Kalisa: nie dużo osób ja mój ojciec i matka akurat nie dorobiłem się swojej rodziny może jeszcze się uda

Bowess nie wiem za bardzo nie znam się ale chce żeby było po średnio nie za tanio ani nie wersal a ile wart ściany tez naprawdę nie wiem jak by było dobrze

Bowess : domy mi się nie podobają zawsze chciałem zbudować swój dom od podstawy i tak jak chce a nie kupić gotowca, bo już jednego w swoim mieście mam a chce wreszcie marzenie spełnić

Bowess Ci tylko wskazuje jak się orientować w cenie-czyli przeglądać inne realizacje,najłatwiej na tablicach ogłoszeń.

O to właśnie mi chodziło - żeby ustalić ile coś może kosztować, najłatwiej zobaczyć za ile inni usiłują dobra podobnego typu sprzedać. :)

Podobnie pomyślałam, że budując ekipami a nie deweloperem i mając już działkę, w takiej kwocie można zrobić pod klucz.

Marynata no tak tylko mowie ze nie podobają mi się projekty takich domów bardzo ładny projekt jest tego domu link > http://otodom.pl/dom-katowice-piotrowice-735m2-3500000-pln-id6959362.html

A i ktoś napisał o dziennik budowy, jeśli się zdecyduje konkretny projekt będę się starł zrobić zdjęcia i śledzić budowę domu, ale jeszcze trochę czasu przede mną, bo się nie mogę zdecydować o projekcie jaki styl budowy postaram się robić takie dziennik budowy

A ja myślałam że masz rodzinę co najmniej kilkunastoosobową :D Dla trzech osób takie domisko? Bo to już nie jest duży dom, to jest ogromny dom! :jawdrop: Pomyśl jeszcze o późniejszych kosztach utrzymania. Jeżeli tfu tfu coś się stanie nikt od Ciebie tego nie kupi. No chyba że okolica jest atrakcyjna i pensjonat zrobi. Jakoś nie mogę zrozumieć Twojego podejścia, no ale przecież nie muszę :p Jedyne pytanie jakie mi się nasuwa to PO CO??? Ty już sobie na pewno na nie odpowiedziałeś.

Nie, tylko nas trzech lubię przestrzeń tak wiem koszty utrzymanie się nie boje prąd i inne koszty nie są takie straszne, jeśli będzie dom moich marzeń, jeśli nie będzie to będę żałował a nic się nie stanie nie boje się ze zbankrutuje, jeśli o to ci chodzi, jeśli chodzi ci o działkę mi się podoba oczywiście chce zrobić na niej sztuczne jeziorko i altanki. A teraz pytanie, po co to wszystko? Zrobić sobie swój własny na niebo na ziemi