Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewidywalny koszt budowy domu i zmiana projektu domu

Recommended Posts

A ja nadal uważam, że wątek toczy się wokół jakichś bzdur, podstaw, wiedzy dostępnej wszędzie i w dużych ilościach. O wiele ciekawsze byłoby zrozumienie jak dojść do takiej kwoty normalną pracą w kraju, gdzie zarabiając powyżej dwukrotności średniej krajowej marzenia o domu muszę kształtować w oparciu o śledzienie wątków na temat "dom do ok. 200 tys" i "dom do 300tys." uwzględniając przy tym zdolność kredytową... i w kraju w którym równowartość takiego domu musiałem wydać na malutką działkę...

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

O wiele ciekawsze byłoby zrozumienie jak dojść do takiej kwoty normalną pracą w kraju, gdzie zarabiając powyżej dwukrotności średniej krajowej

Myślałam wcześniej że żartujesz,ale widzę że jednak nie :rolleyes:

Wątek jest o czym jest,a jeżeli chcesz wątek o zarabianiu-załóż go.

Autor widocznie nie ma ochoty zwierzać się skąd ma pieniądze.

Domino250 kup projekt przedstaw go tutaj, a z przyjemnością wykonam dla Ciebie kosztorys od A do Z.

Jednakże uważam iż jesteś dzieckiem z wielkiej płyty które chce się dowartościować wypisując tutaj jakieś bzdury kto normalny z takim portfelem pyta się innych o koszty budowy domu 800m2. I jakim dziwnym trafem twój tato jest zbrojarzem a dziadek dekarzem a i zapomniał bym twoi bracia są murarzami od razu załóżcie firmę budowlaną i może za 10 lat zarobisz na zwykły 150m2 domek.

Tyle do tematu. Pozdrawiam.

PS. Przepraszam za moją perfidność ale po prostu roznosi mnie kiedy ktoś leje wodę w tak perfidny sposób. .

Niepotrzebnie staracie się kreślić taki obraz psychologiczny autora .

Może być całkiem zwyczajnie - skromne życie,nagły łut szczęścia-spadek,wygrana(kwota przeznaczona na budowę podana bez zaokrąglenia),chęć natychmiastowego spełnienia marzeń(co oczywiście nie musi być logiczne czy przemyślane).

:rolleyes:

Bowess mam nadzieje ze wszystko pójdzie dobrze

jurek1980 ok oczywiście jak kupie projekt robiony prywatnie i będę miał nadzieje ze kosztorys już będę miał jak kupie go i stworze tak jak ja chce, jeśli znasz kogoś, kto ma jak ty to mówisz tyle pieniędzy i nie pyta się o przewidywany koszt budowy to przepraszam, ale jestem inny widzę ze już trochę zboczyliście z tematu prosił bym was o pisanie na temat a nie o pieniądzach ile ich jest i czy to dużo dla kogoś czy nie mnie to szczerze nie interesuje, kto co ma do powiedzenia czy jestem z dużej płyty czy ze wsi czy nawet z Nigerii .

To ja na temat. Ponieważ wstępna koncepcja do projektu domu ma część przyziemną, piwniczną, to sama ta część może dać bardzo duży rozrzut kosztów. Przy warunkach sprzyjających (sucho, przepuszczalne podłoże) można koszt wykonania przyjąć jak dla każdej innej kondygnacji. Przy warunkach złych (mokro, glina, wysoki poziom wód gruntowych) kiedyś się mówiło, że jedna kondygnacja w dół kosztuje tyle co dwie w górę.

Tak więc domino sprawdź działkę pod tym kątem. Wstępnie możesz sam, przy użyciu szpadla wykopać sobie parę dołków i popatrzeć, co tam masz. Możesz też zlecić profesjonalne badanie geotechniczne. Przy planach tak dużego przyziemia byłoby to bardzo wskazane.

Tak mam Działka o powierzchni 40ar, na której stoi dom i budynki gospodarcze. Przy budynkach grunt rolny klasy IV i V o powierzchni 1,95ha. Pozostały grunt o powierzchni 10,28 ha drodze Babiak - Górowo Iławeckie. W klasyfikacji gruntów znajdują się: grunty orne klasy IV i V - 6.78ha, łaki i pastwiska klasy IV, V i VI - 2.37ha oraz las - 0.71ha