Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie jaka ściana dwuwarstwowa najlepsza

Recommended Posts

Witajcie! :)

Potrzebuję pomocy przy decyzji jaka ściana dwuwarstwowa....

Zastanawiam się nad:

wariant 1

Porotherm 38 + styropian 12.

wariant 2

Porotherm 30 + styropian 15.

wariant 3

Porotherm 25 + styropian 20.

Jak myślicie który wariant najlepszy i dlaczego?

A może jakieś inne propozycje (także proszę o wyjaśnienie)? :)

Z góry bardzoooooooo dziękuję za pomoc. :)

Gość Arturo72
Dlatego prosiłam o inne propozycje równie dobre jak porotherm... ;)

Porotherm nie jest dobry,jest wręcz przeciwnie wg mnie jest najgorszym materiałem nie licząc żużlobetonu :)

Moja kolejność to:

1.Silikat 18cm+min.20cm styropianu-zalety to trwałość,wytrzymałość,duża akumulacja ciepła,cena,wapno w środku,dokładne wymiary,komfort użytkowania w domu dzięki zdolności regulacji wilgotności.Wad nie ma.

2.BK 24cm+20cm styropianu-zalety to słaba przewodność ciepła,łatwość budowy dzięki wadze i dokładnym wymiarom.Wady niska wytrzymalość.

3.Bloczki styropianowe typu thermomur-zalety to izolacja bez izolacji.Wadą jest to,że jesli nie stawiamy klocków sami wychodzi drogo.

4.Bloczki keramzytowe

5.Ceramika poryzowana-wad dużo,zalet brak.

6.Żużlobeton

Ale po co te pytania ? I tak będzie ekogroszek i porotherm bo tak w okolicy wszyscy mają...zwłaszcza na Śląsku ;)

Edytowane przez Arturo72

Ceramika poryzowana jest najtańsza więc i najpopularniejsza. Jeśli cię stać to zrób ścianę z MAXa na 19cm i do tego styropian 20-25cm. Okna mocowane na kątownikach "na zewnątrz" muru. MAX jest twardy jak cegła - kratówka przez co jest o niebo lepszym materiałem niż kruchy "Porotherm". No i nie ma nieszczęsnego zakończenia "pióro-wpust". Drugi w kolejności wybór to silikaty 19cm (droższe i cięższe). Beton komórkowy to już ta sama niskobudżetowa klasa co ceramika poryzowana.

Gość Arturo72
Ceramika poryzowana jest najtańsza więc i najpopularniejsza..

?????

Okna mocowane na kątownikach "na zewnątrz" muru. .

Bzdura !!! Nie doradzaj tak inwestorom bo grozi to bardzo złymi i kosztownymi konsekwencjami !!

MAX jest twardy jak cegła - kratówka przez co jest o niebo lepszym materiałem niż kruchy "Porotherm". No i nie ma nieszczęsnego zakończenia "pióro-wpust". Drugi w kolejności wybór to silikaty 19cm (droższe i cięższe). Beton komórkowy to już ta sama niskobudżetowa klasa co ceramika poryzowana.

???

Co za bzdury wypisujesz.