Istotka 27.09.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witajcie! Potrzebuję pomocy przy decyzji jaka ściana dwuwarstwowa.... Zastanawiam się nad: wariant 1 Porotherm 38 + styropian 12. wariant 2 Porotherm 30 + styropian 15. wariant 3 Porotherm 25 + styropian 20. Jak myślicie który wariant najlepszy i dlaczego? A może jakieś inne propozycje (także proszę o wyjaśnienie)? Z góry bardzoooooooo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.09.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 A co dla Ciebie oznacza najlpesza ściana? najtańsza, najcieplejsza najmocniejsza? Co to za wybór jak zawsze poroterm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 27.09.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Najlepsza na nasze warunki klimatyczne... Nie koniecznie jak zawsze porotherm... Dlatego prosiłam o inne propozycje równie dobre jak porotherm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Dlatego prosiłam o inne propozycje równie dobre jak porotherm... Porotherm nie jest dobry,jest wręcz przeciwnie wg mnie jest najgorszym materiałem nie licząc żużlobetonu Moja kolejność to: 1.Silikat 18cm+min.20cm styropianu-zalety to trwałość,wytrzymałość,duża akumulacja ciepła,cena,wapno w środku,dokładne wymiary,komfort użytkowania w domu dzięki zdolności regulacji wilgotności.Wad nie ma. 2.BK 24cm+20cm styropianu-zalety to słaba przewodność ciepła,łatwość budowy dzięki wadze i dokładnym wymiarom.Wady niska wytrzymalość. 3.Bloczki styropianowe typu thermomur-zalety to izolacja bez izolacji.Wadą jest to,że jesli nie stawiamy klocków sami wychodzi drogo. 4.Bloczki keramzytowe 5.Ceramika poryzowana-wad dużo,zalet brak. 6.Żużlobeton Ale po co te pytania ? I tak będzie ekogroszek i porotherm bo tak w okolicy wszyscy mają...zwłaszcza na Śląsku Edytowane 27 Września 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 27.09.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 W okolicy same stare budownictwo, więc chyba nie z porothermu. Wszyscy mówią i piszą porotherm, porotherm stąd pytania, a może nam uda się z czegoś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 27.09.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ceramika poryzowana jest najtańsza więc i najpopularniejsza. Jeśli cię stać to zrób ścianę z MAXa na 19cm i do tego styropian 20-25cm. Okna mocowane na kątownikach "na zewnątrz" muru. MAX jest twardy jak cegła - kratówka przez co jest o niebo lepszym materiałem niż kruchy "Porotherm". No i nie ma nieszczęsnego zakończenia "pióro-wpust". Drugi w kolejności wybór to silikaty 19cm (droższe i cięższe). Beton komórkowy to już ta sama niskobudżetowa klasa co ceramika poryzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 27.09.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 ja tez polecam silikaty 18cm+20, a może nawet 25cm taniego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ceramika poryzowana jest najtańsza więc i najpopularniejsza.. ????? Okna mocowane na kątownikach "na zewnątrz" muru. . Bzdura !!! Nie doradzaj tak inwestorom bo grozi to bardzo złymi i kosztownymi konsekwencjami !! MAX jest twardy jak cegła - kratówka przez co jest o niebo lepszym materiałem niż kruchy "Porotherm". No i nie ma nieszczęsnego zakończenia "pióro-wpust". Drugi w kolejności wybór to silikaty 19cm (droższe i cięższe). Beton komórkowy to już ta sama niskobudżetowa klasa co ceramika poryzowana. ??? Co za bzdury wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 28.09.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 ja bym się stosował do zasady najtańszy (Oczywiście materiał ten nie może być złej jakości) materiał konstrukcyjny ściany ( co za tym idzie najcieńszy ) + jak najwięcej styropianu. uważam ze silikaty są najlepszym obecnie rozwiązaniem do zrobienia dobrego i ciepłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts