bazgrus 28.09.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Mam pytanie dotyczące sterowania piecem kondensacyjnym - wyboru odpowiedniego sterownikaJak wiadomo kocioł kondensacyjnym tym efektywniej działa im działa dłużej w zakres 40/30. Kocioł działa nieefektywnie kiedy nagle zaczyna grzać z dużą mocąO tym jak i kiedy piec grzeje decyduje sterownik. Stąd moje pytanie odnośnie możliwości sterowników z jakich korzystacie/instalujecie. Generalnie które polecacie1) ogrzewanie cwu (zasobnik) - zwykle jest tak, że piec kiedy wykryje, że temperatura w zasobniku spada, to natychmiast się włącza z maksymalną mocą - pytanie czy można regulować to o ile stopni temp. musi spaść aby piec się włączył , czy da się np. cwu na piecu tylko w określonych godzinach np. aby podgrzać wodę tylko rano i wieczorem a nie grzać przez cały dzień, a może nie warto bo i tak piec się nie załączy jeśli nie będzie poboru wody, jak to jest w rzeczywistości 2) ogrzewanie co - tutaj podobnie, podobno niektóre sterowniki sprawdzają temperaturę w domu i jak spadnie to piec włącza się na full, tutaj niektórzy sugerują pogodówkę, ale ja mam tylko grzejniki, więc nie wiem czy warto. Natomiast zależy mi na tym aby piec jeśli to oczywiście zasadne nie pracował na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 29.09.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam. Do swojego kotła gazowego c.o Termet zainstalowałem czujnik temp. Zewnętrznej(72pln) oraz sterownik pokojowy auraton 2025 (130) na allegro. Co do pytań. 1. Kocioł załącza się jeśli temp wody w zasobniku spadnie o 5 stopni(przynajmniej termet tak ma) bez możliwośći regulacji, zawsze odpala się z max mocą aby szybko podgrzać - kondensacja nie zachodzi. 2. Sterownik pokojowy tylko załącza piec kiedy temp spadnie poniżej ustawionej w sterowniku. Zaletą jego jest możliwość ustawienia temp na każdy dzień np. kiedy nikogo nie ma w domu można ustawić niższą temp a na wieczór większą. Sterownik pogodowy (temp zewnętrznej) ma wpływ na moc z jaką pracuje kocioł (kocioł po podłączeniu działa na podstawie krzywych grzewczych) Proponuję przeczytyać instrukcję od kotła, ja pisałem o Termecie Unico 24kw, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) zależy mi na tym aby piec jeśli to oczywiście zasadne nie pracował na maksa. Sprawdź ustawienia kotła, czy nie ma tam mocy maksymalnej. Jeśli ma, to ustaw np. na 8kW i poeksperymentuj. Dopasowanie mocy do potrzeb zazwyczaj zapewnia dedykowany sterownik. Może tak jest i u Ciebie. Napisz jaki masz kocioł i sterownik. Edytowane 30 Września 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 01.10.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Sprawdź ustawienia kotła, czy nie ma tam mocy maksymalnej. Jeśli ma, to ustaw np. na 8kW i poeksperymentuj. Dopasowanie mocy do potrzeb zazwyczaj zapewnia dedykowany sterownik. Może tak jest i u Ciebie. Napisz jaki masz kocioł i sterownik. W tej chwili jestem na etapie wyboru pieca gazowego - obecnie grzeję weglem. W zasadzie przez cały rok temperatura na piecu nie przekracza 45 C (poza temperaturami poniżej -10 C na zewnątrz) - dlatego myslę o piecu kondensacyjnym I zastanawiam się jaki wybrać aby działał jak najekonomiczniej. Niestety takich istotnych szczegółów dotyczacych regulacji piecem producenci nie podają a od tego zależy czy piec działa ekonomicznie czy nie. Dlatego pytam Was o to czy w Waszych piecach są takie ustawienia i czy z nich korzystacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.10.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 zastanawiam się jaki wybrać aby działał jak najekonomiczniej. Najlepiej dopasowany mocą do zapotrzebowania na ciepło, ze sterowaniem pogodowo-pokojowym. Spalając wcześniej węgiel możesz mniej więcej określić ile węgla spalałeś w duże mrozy i tym samym oszacować zapotrzebowanie na ciepło Twojego budynku. Kocioł kondensacyjny powinien grzać mniej więcej przez cały czas, utrzymując niską temperaturę grzejników, wtedy jest najsprawniej. Taktowanie pogarsza tą sprawność i kupno za dużego kotła spowoduje większe zużycie gazu i mniejszy komfort(co chwilę gorąco/zimno). Najsprawniej będzie działał kocioł o małej mocy minimalnej (np. 3kW) i mocy maksymalnej nieco większej od zapotrzebowania domu na ciepło przy -20 (często jest to np. 3-12kW). Nie wiem jak duże masz grzejniki, ale jeśli są małe, to niestety kocioł będzie je musiał ogrzewać do wyższych temperatur. Osiągane przez Ciebie 45 stopni (rozumiem że na zasilaniu) wskazuje na to, że są w miarę duże w stosunku do zapotrzebowania na ciepło i w okresach przejściowych powinno być ok. Teraz sterowanie. Kocioł musi wiedzieć jaka temperatura jest na zewnątrz, żeby niepotrzebnie nie grzać do wysokich temperatur - stąd konieczne sterowanie pogodowe. Ale musi też wiedzieć, ile stopni masz w domu, żeby nie grzać, gdy będziesz miał jakieś zyski bytowe, czy gdy zaświeci słońce. Stąd sterownik pokojowy, najlepiej, żeby umożliwiał automatyczną adaptację krzywych grzewczych kotła. Zacznij od określenia maksymalnej mocy kotła, potem poszukaj czegoś ze sterowaniem pogodowym + automatyczna adaptacja sterowana z pokoju. Jeśli będzie to za drogo, to możesz ograniczyć koszty jak pisał Hrabia 36, stosując tylko sterowani pogodowe + czujnik pokojowy on/off wyłączający kocioł, gdy w domu będzie za ciepło. Odnośnie grzania cwu, to może są kotły, które regulują moc ogrzewania zasobnika, ale zazwyczaj priorytetem jest dostarczanie ciepłej wody w wystarczającej i komfortowej ilości. Gdy się kąpiesz, kocioł nie wie, czy kąpie się 1 osoba, czy będzie chciało się wykąpać 10 osób i stąd szybko chce nagrzać zasobnik i uzupełnić braki - stąd grzeje na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.10.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dlatego pytam Was o to czy w Waszych piecach są takie ustawienia i czy z nich korzystacie Ja mam dosyć już leciwy De Dietrich domoplus dpsm 3-25 lp z konsolą Diematic 3 ze sterownikiem pogodowym i pokojowym z automatyczną adaptacją krzywych. Maksymalną moc na CO ograniczyłem mu do 8kW i działał całkiem ekonomicznie gdy miałem zimą 2012 awarię pompy ciepła. cwu grzeje niestety pełną mocą. Szczegółowych informacji o kotle nie szukaj w prospektach, tylko spróbuj poszukać w instrukcjach obsługi. Do mojego kotła łatwo znaleźć je w necie, do innych pewnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 04.10.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Szczegółowych informacji o kotle nie szukaj w prospektach, tylko spróbuj poszukać w instrukcjach obsługi. Miałeś rację. W instrukcjach obsługi regulatora jest wszystko opisane. Zastanawiam się tylko jak wielki wpływ na oszczędność pieca ma moc minimalna. Większość kotłów ma minimum w okolicy 6 kW, tylko wybrane oferują 3-4 kW ale zwykle są droższe. Czy bedzie to jakaś znacząca różnica w kosztach ogrzewania/ przygotowania c.w.u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zastanawiam się tylko jak wielki wpływ na oszczędność pieca ma moc minimalna. Moc minimalna ma duże znaczenie w okresach przejściowych i przede wszystkim w układzie z małą bezwładnością, czyli z grzejnikami. Źle dopasowana powoduje taktowanie kotła (przede wszystkim przy grzejnikach) co powoduje kiepski komfort (za ciepło/za zimno) i wpływa na większe zużycie gazu (on/off + szybkie grzanie do wyższych temperatur). O ile większe, to trudno określić. Duża masa i bezwładność podłogówki wydłuża cykle grzania i przerw w grzaniu, więc taktowanie się zdecydowanie zmniejsza, ale i tak lepiej mieć kocioł mniej więcej dopasowany, coć nie jest to już tak krytyczne. Zazwyczaj sporo przeszacowuje się zapotrzebowanie na ciepło. Np.mój dom około 200m2 wymaga 5-6 kW ciągłej mocy grzewczej w okresie dużych mrozów. Wiem, że tyle, bo grzałem go pompą ciepła o mocy 8kW, która nigdy nie pracowała 24h/dobę. Gdy na dworze jest koło 0, to 4kw, to aż za dużo. Cwu jest zazwyczaj przygotowywane z dużą mocą, żeby zapewnić komfort, więc tu moc minimalna nie będzie grała wielkiej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts