gosia2610 28.09.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam ponownie, zastanawiam się jak to jest z drewnem na szkielet, ile drewno powinno być suszone, tak aby było jak najlepsze i jak to tak naprawdę jest ze struganiem drewna, czy cieśla sam dobrze jest w stanie to zrobić czy powinno się to robić na tartaku. Może też ktoś wie czy struganie drewna jest drogie? 25km od mojego miejsca zamieszkania, postawiono domek drewniany, który bez fundamentu i instalacji wyniósł 100 tyś ale drewno strugali cieśle sami, stąd moje pytanie. Mam takie wrażenie, że te wszystkie tanie domki to tylko domki letniskowe z byle jakiego materiału, z byle jakimi schodami ( eh te ekspozycje w Żywcu:( kto był wie co tam można zobaczyć ) i na krótki okres użytkowania. Proszę mnie oświecić jak to jest z tym struganiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.09.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 wiele na temat domów szkieletowych możesz przeczytać tu http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe.php jakie ma być drewno itdprzez lata miałem złe zdanie o domach z drewna bo mój dziadek miał taki, troszkę popracowałem zagranicą i miałem okazję remontować 300letni dom z początków technologi szkieletowej, porównując ten 300letni szkieleciak do 100letniego bala mojego dziadka to niebo a ziemia, obecnie już mam pod dachem mój szkielecik i teraz go ocieplam, co do ekspozycji w moim mieście to poproszę jakieś szczegóły bo z tego co mi wiadomo nic takiego w granicach miasta niema, jakość szkieleciaka zależy od szczegulików a duże firmy rzadko przywiązują do nich wagę liczy się szybko i tanio ja wielokrotnie przekroczyłem standardy czasu stawiania takiego domu ale wiem że mam dobrze zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 01.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Drewno na szkielet powinno być suszone komorowo - w suszarni. Suszy się je w temperaturze ok. 60 stopni C. Podczas suszenia mierzy się wilgotność powietrza i czasami dodaje wilgoci, żeby drewno nie schło zbyt szybko, bo popęka.Suszenie musi być w komorze (a nie sezonowanie), bo w takiej temperaturze umierają wszystkie zarodniki grzybów i pleśni oraz larwy owadów. Struganie - nie ma znaczenia kto gdzie struga, ale wydaje mi się, że taniej wyjdzie w tartaku / suszarni / strugalni niż ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia2610 02.10.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Drewno na szkielet powinno być suszone komorowo - w suszarni. Suszy się je w temperaturze ok. 60 stopni C. Podczas suszenia mierzy się wilgotność powietrza i czasami dodaje wilgoci, żeby drewno nie schło zbyt szybko, bo popęka. Suszenie musi być w komorze (a nie sezonowanie), bo w takiej temperaturze umierają wszystkie zarodniki grzybów i pleśni oraz larwy owadów. Struganie - nie ma znaczenia kto gdzie struga, ale wydaje mi się, że taniej wyjdzie w tartaku / suszarni / strugalni niż ręcznie. Dziękuję za odp. a czy jakościowo ma to jakieś znaczenie czy robi to maszyna czy człowiek? PS odnośnie poprzedniej odp. mam prawo napisać co myślę więc z łaski swojej proszę mnie tu nie cenzorować, w domku który widziałam schody były tak spaprane że pomiędzy stopień a ścianę mogłam wcisnąć palec i to praktycznie przy każdym stopniu! to tylko jeden z przykładów jaki podaję, tak to jest jak producent altan i drewutni zaczyna rozkręcać biznes na większe kwoty nie starając się tego doszlifować, dopracować tylko robiąc byle co. nie neguję każdego wykonawcy, wręcz przeciwnie jest wiele dobrych firm a ich domki wystawowe są śliczne, m. in. za Warszawą w kier. Katowic ( uwielbiam tam szczególnie jeden dom!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 02.10.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dziękuję za odp. a czy jakościowo ma to jakieś znaczenie czy robi to maszyna czy człowiek? Jeśli jest to wykonane dokładnie to nie ma znaczenia. Z ekonomicznego punktu widzenia radziłabym porównać koszt strugania ręcznego i maszynowego. Wydaje mi się, że ręczne struganie przynajmniej 15m3 drewna może dużo kosztować. Więcej niż maszynowe, ale może to kwestia położenia na mapie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts