Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka w mieszkaniu od podstaw pytania.

Recommended Posts

Witam będę kład od nowa elektrykę całą w mieszkaniu bo stare kable sa z aluminium . Dlatego mam kilka pytań:

1.Czy mogę podłączyć osobno każde pomieszczenie na włącznik nadprądowo-różnicowy? Kuchnia, duży pokój, sypialnia i przedpokój z łazienką. W takiej konfiguracji 4 włączniki. Czy lepiej zrobić na gniazdka i na sufity dać wyłączniki.

2. Jakie dobrać włączniki 6,9,12,20A?

3.Kabel z klatki do mieszkania będzie 3x2,5 Czy to wystarczy? A w mieszkaniu jaki puścić ? Też musi być taki gruby?

4.Czy opłaca się licznik przedpłatowy , czyli energie kupowało by się gdyby się kończyła.

Obwody gniazd i obwody oświetleniowe należy rozdzielić.

Gniazda 3x2,5 oświetlenie 3x15. Do opraw zapobiegawczo 4x1,5.

Zabezpieczenia obwodów oświetleniowych 6-10A. Gniazdowych 16A.

Obwody gniazdowe zabezpieczone wyłącznikiem RCD. Oświetlenie w łazience również.

W.l.z. o przekroju 2,5mm2 to stanowczo za mało.

Pozostaje jeszcze kwestia połączeń wyrównawczych.

I raczej nie bierz się sam z wymianę instalacji lecz skontaktuj się elektrykiem.

Edytowane przez kkas12

Do oświetleń 1,5mm2 tak jak kolega napisał 4 żyły. Dziś jest plafon a jutro zechcesz coś dwuklawiszowego i będzie problem.

Do gniazd przepisy nakazują 2,5mm2.

Zrób dwie różnicówki na światło i na gniazdka.

Zasilanie z klatki przychodzi 3 żyłami? U mnie w bloku na aluminiowych kablach przychodziło 2 żyłami. Nie było ochronnego, więc różnicówka nie miała sensu.

W bloku na oświetlenie starczy 6A. Na gniazda 16A.

Od klatki jakbyś se ułożył 6mm2 to było by bardzo przyzwoicie. Na mieszkanie i tak większego prądu nie puścisz.

4.Czy opłaca się licznik przedpłatowy , czyli energie kupowało by się gdyby się kończyła.

Wejdź na stronę swojego dostawcy energii. Nie podajesz swojej lokalizacji zatem link przykładowy:

http://www.energa.pl/dla-domu/rozliczenia-pre-paid/opis-oferty

Decyzja należy do Ciebie!. Sprawdzając stan licznika możesz również na bieżąco kontrolować wpływ poszczególnych urządzeń na zużycie energii elektrycznej.

O czym natomiast żaden operator nigdy nie napisze? Że zdarzają się niekiedy awarie systemu obsługującego "doładowania". Zgodnie z prawem ironii losu, wystąpi to wtedy, gdy akurat skończy Ci się kredyt. :D

O czym jeszcze nie napisze? O tym, że bezawaryjności liczników przedpłatowych daleko do ideału. Tradycyjnym co prawda też, ale te chociaż nie odłączają zasilania. ;)

Edytowane przez zbich70

Na klatce sa 3 przewody L,N,PE ale miedziane już, lecz niestety całe mieszkanie jest w alumie . Myślałem że 2,5mm2 bedzie oki na klatce ale widze że za mało;p RDC myślałem 3 fazowy z czego 1 faza na łazienkę i 1 na kuchnie(gniazdka)oraz 1 faza na oświetlenie. Mam jeszcze pytanie a czemu 4żyły na oświetlenie? Mam zamiar w domu założyć gdzie się tylko da ciepłe ledy i raczej zdania nie zmienię (wiem że to są koszty ale jak już powiem to zrobię) Dziękuję za odpowiedzi:)

Mam jeszcze jedno pytanko w jakim ukladzie będzie pracować ta sieć? TN-? Mógłbym powoli rozplanować i rozrysować malego szkica co gdzie by poszło.

Edytowane przez Katoo

Mam jeszcze jedno pytanko w jakim ukladzie będzie pracować ta sieć? TN-?

Tym pytaniem Kolego zdemaskowałeś się ostatecznie, choć już skuteczne próby poczyniłeś wcześniej.

Jedyna prawidłowa odpowiedź juz padła:

I raczej nie bierz się sam z wymianę instalacji lecz skontaktuj się elektrykiem.

Radzę wziąć to na poważnie.8-)

Nie jestem elektrykiem(nie dane było mi) , nie zarabiam nawet 2000zł wiec muszę cześć rzeczy sam zrobić. Dobrze mi radzisz to powiedz ile mam liczyć za projekt instalacji w mieszkaniu o powierzchni 40m2 , 2 pokojowe, kuchnia i łazienka. Edytowane przez Katoo

• 8 months później...

Nie czujesz zbyt dobrze elektryki - poświęć trochę czasu na zrozumienie jak działa instalacja w Twoim domu.

Projekt to przede wszystkim Twoja robota - rozplanować gdzie chcesz mieć gniazdka, gdzie włączniki światła i gdzie wypusty sufitowe, kinkiety itp. W mieszkaniu za dużo innej wiedzy się nie przyda - przewody standardowe, zabezpieczenia standardowe, odbiory standardowe, może kuchenka elektryczna trochę zaburzy, ale też jest ona jednofazowa. Nie masz podziału na fazy. Obwody krótkie. Żadnych domofonów, garaży i podobnych problemów. Narysujesz to, zlecisz projekt, facet postawi jedną pieczątkę na projekcie (Twój rysunek przerysowany na czysto), drugą na fakturze i skasuje Cię na tysiaka.

Przewody do gniazdek 3*2.5mm^2, bo taki jest standard. Zabezpieczasz je nadprądówkami 16A, taka jest obciążalność osprzętu, to pokryje zapotrzebowanie standardowego wyposażenia.

Oświetlenie 3 (a od włącznika do wypustu oświetleniowego 4) * 1.5mm^2, zabezpieczenie 10A. Dlaczego 4? - bo masz włącznik podwójny do dwóch części żyrandola i idą żyły faza A, faza B, neutralny i PE. To jest ta sama faza, tylko obsługuje drugą część żyrandola. Jak dasz ledy i dedykowaną instalację niskonapięciową, stałoprądową to starczą dwie żyły, jakiś ściemniacz rozwiąże problem włączania części oświetlenia. Ale to będzie sztywna instalacja, bez możliwości zmiany w przyszłości. Łatwiej będzie Ci znaleźć zwykłą lampę i diodowe żarówki lub lampę diodową sufitową na 230V z wbudowanym w nią zasilaczem. W obu przypadkach 3*1.5 minimum, 4*1.5 półkomfort. Pomijam rozwiązania typu włącz "pstryczkiem" a sterowanie pilotem.

Kuchnia, łazienka, pokoje razem, oświetlenie górne. To 4 nadprądówki. Możesz to dać na jednej różnicówce, choć możesz mieć wtedy od czasu do czasu ciemno. Lepiej na dwóch. Zawsze możesz zostawić miejsce w rozdzielni, dać na jednej, a za rok dorzucić drugą, dzieląc obwody.

Teraz przewód z korytarza do mieszkania. Ty możesz się grzebać w instalacji od licznika do gniazdka. Przed licznikiem nie jest Twoje. Licznik jest zaplombowany - plomb nie ruszasz. Przewody między licznikiem a mieszkaniem zależą od zamówionej mocy i związanego z nią zabezpieczenia przedlicznikowego. Weź najmniejsze dopuszczalne dla tego zabezpieczenia. Jak dasz większe, przepłacisz.

Licznik musi obejrzeć, rozplombować (zgłosiwszy wcześniej zamiar) i zaplombować elektryk.

Jeśli będziesz wykonywał samodzielnie, to przestrzegaj kolorystyki żył. Jeśli będzie to robił ktoś wynajęty, to pilnuj, aby przestrzegał.

Nie zapomniałem.

Kuchnia, łazienka, pokoje razem, oświetlenie górne. To 4 nadprądówki. Możesz to dać na jednej różnicówce, choć możesz mieć wtedy od czasu do czasu ciemno. Lepiej na dwóch. Zawsze możesz zostawić miejsce w rozdzielni, dać na jednej, a za rok dorzucić drugą, dzieląc obwody.

• 6 months później...

Planuję wykonać remont sklepu motoryzacyjnego. Są tam teraz położone przewody aluminiowe 2x1,5mm2. Sklep składa się z: magazynu, łazienki, garażu i małe biuro.

Przewód zasilający jest nowy miedziany. Chcę wymienić całą rozdzielnię elektryczną.

Do gniazdek położyłem przewód 3x2,5mm2 a do oświetlenia 3x1,5mm2.I teraz pytanie odnośnie zerowania: Jest to stary budynek więc nie posiada uziemienia, czy mogę połączyć w gniazdach i lampach przewód uziemienia i dopiero w rozdzielni elektrycznej zmostkować go z listwą neutralną ?

Planuję wykonać remont sklepu motoryzacyjnego. Są tam teraz położone przewody aluminiowe 2x1,5mm2. Sklep składa się z: magazynu, łazienki, garażu i małe biuro. ...

Jest to stary budynek więc nie posiada uziemienia, czy mogę połączyć w gniazdach i lampach przewód uziemienia i dopiero w rozdzielni elektrycznej zmostkować go z listwą neutralną ?

Naprawdę możesz ? Napiszesz sobie również protokół pomiarowy i oświadczenie o stanie technicznym instalacji dla Inspekcji (kontroli) w lokalu usługowym ?

Jest to stary budynek więc nie posiada uziemienia, czy mogę połączyć w gniazdach i lampach przewód uziemienia i dopiero w rozdzielni elektrycznej zmostkować go z listwą neutralną ?

Uziemienie jakieś, to on zapewne jednak posiada. Elektryk pokaże Ci je palcem.

Jak słusznie położyłeś przewody trójżyłowe, to właśnie po to, aby z rozdzielnią łączyć się trzema żyłami. Pamiętaj o różnicówkach.